14 Ocak 2010 00:00

Haiti’yi deprem ve yoksulluk vurdu

Bir yıl önceki kasırga felaketinin yaralarını sarmaya çalışan Haiti, 7.0 büyüklüğündeki depremle sarsıldı.

Paylaş

Bir yıl önceki kasırga felaketinin yaralarını sarmaya çalışan Haiti, 7.0 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Depremin merkez üssünün ülkenin başkenti Port-au-Prince’e 15 kilometre mesafede olması ve yalnızca 9.5 kilometre derinlikte meydana gelmesi nedeniyle çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesinden endişe ediliyor.
Türkiye saati ile önceki gece 23.53’te meydana gelen depremde, aralarında bir hastanenin de bulunduğu çok sayıda bina çöktü. Birleşmiş Milletler karargahı da çöken binalar arasında.
Başkanlık sarayının da depremde hasar gördüğü belirtiliyor. Amerikan jeoloji kurumu, 35 saniye süren depremin ardından 5.9 ve 5.5 büyüklüğünde iki artçı sarsıntının meydana geldiğini açıkladı.
3 MİLYON KİŞİ ETKİLENDİ
Batı yarımkürenin en fakir ülkesi olan Haiti’deki depremden 3 milyon insanın etkilendiği tahmin ediliyor.
Henüz resmi olarak ölü ya da yaralı sayısı hakkında bir açıklama yapılmazken, Haiti’nin Washington Büyükelçisi Raymond Joseph, televizyon kanallarına yaptığı açıklamada, ülkesinde büyük bir felaket yaşandığını söyledi.
Deprem bölgesinde telefon şebekesinin çökmesi nedeniyle bölgeden sağlıklı bilgi almada sıkıntı yaşanıyor.
Yardım ekipleri, depremde yüzlerce, hatta binlerce kişinin ölmüş olabileceğini söylüyor. Tüm Haiti’de ve komşu ülkelerde hissedilen depremin bir dakikadan uzun sürdüğü belirtiliyor.
EN BÜYÜK ZARAR BAŞKENTTE
Haiti’de meydana gelen 7.0 büyüklüğündeki depremde en büyük hasarı başkent Port-Au-Prince’in gördüğü bildirildi. Amerikan Associated Press’in Haiti’deki muhabirleri, 200 yıldan uzun süredir en şiddetli depremin meydana geldiği Haiti’de başkentin büyük oranda yıkıldığını söyledi.
Kenti otobüsle gezen muhabirler, Port-Au-Prince’deki durumun ciddi, can ve mal kaybının büyük olduğunu bildirerek, “caddelerin ceset ve kan içinde” olduğunu ifade etti. Muhabirler, kamu binalarının harabeye döndüğünü, binlerce insanın evsiz kaldığını belirterek, ağır yaralı olan bazı kişilerin caddelerde oturduğunu, depremin üzerinden saatler geçmesine rağmen hâlâ doktor beklediğini kaydetti.
YOKSULLUK ÖLDÜRÜYOR
Caddelerin panik içindeki insanlarla dolu olduğunu belirten görgü tanıkları, gökyüzünün yıkılan binaların etkisiyle toz ve duman içinde olduğunu dile getirdi.
Elektrik şebekesinin de büyük ölçüde çöktüğü kentteki durumu “tam bir felaket ve kaos” olarak tanımlayan görgü tanıkları, yıkıntılar arasında yüzlerce insanın olduğunu, bu sayının binlerce de olabileceğini söyledi.
Ülkedeki çeşitli insani yardım kuruluşlarının temsilcileri de, halkın yoksul olduğunu ve belli bir inşaat standardı bulunmadığını belirterek, mevcut yapıların çoğunun dayanıksız binalar olduğunu, dolayısıyla ölü sayısının binlerce olabileceğini kaydetti. (DIŞ HABERLER)

ULUSLARARASI YARDIMLAR YOLDA

Deprem, Haiti’nin yanı sıra sınır komşusu Dominik Cumhuriyeti ile Küba’da da hissedildi, ancak bu ülkelerde belirgin bir zarar meydana gelmedi. Depremin ardından bir açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Haiti’ye kurtarma çalışmalarına destek için ekipler ve yardım malzemesi göndereceklerini açıkladı. Fransa da acil yardım sözü verdi. Venezuela, Haiti’ye gıda malzemesi, ilaç ve içme suyu taşıyan bir askeri uçak yollayacağını duyurdu. Inter-American Kalkınma Bankası, Haiti’ye 200 bin dolar tutarında acil yardım sağlayacağını açıkladı.
Uluslararası Kızıl Haç Komitesi (ICRC), Haiti’deki depremzedelere yardım edebilmek için acil olarak çalışmalara başladığını duyurdu. ICRC Sözcüsü Simon Schorno, Haiti’de “elektrik, su, telefon ve tıbbi yardım gibi temel ihtiyaçların” karşılanamadığını söyledi. Schorno, Haiti’de bulunan Kızıl Haç yetkililerinin, yaralılara yardım ettiğini ve hastanelere destek olduğunu belirtti. Hem Birleşmiş Milletler hem de ICRC daha kapsamlı yardım çalışması yapmayı planladıklarını açıkladı. Ülkeye Panama üzerinden yardım malzemelerinin de gönderilmeye başlandığı bildirildi.
Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü de Haiti’de büyük bir hastanenin tamamen kullanılamaz hale geldiğini açıkladı.
Avrupa Birliği Dönem Başkanı İspanya, Haiti’ye yardım gönderilmesi konusunda AB ülkelerini koordine edeceğini açıkladı. İspanya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ayrıca, 18 kişilik bir yardım ekibinin Haiti’ye gitmeye hazırlandığı kaydedildi. Bunlardan 8’inin Sınır Tanımayan İtfaiyeciler, 10’un ise Intervencion, Ayuda y Emergencias adlı gayriresmi yardım kuruluşundan olduğu belirtildi. İtfaiyecilerin sözcüsü Enrique Fernandez de ilk 72 saatin kurtarma çalışmalarında çok önemli olduğunu söyledi. İspanya hükümeti ayrıca, BM ile iş birliği yaparak Dominik Cumhuriyeti ve Panama üzerinden yardım göndermeye hazırlandığını duyurdu.
Kanada Başbakanı Stephen Harper da acil yardım sağlamak için hazır olduklarını açıkladı. Harper, 200 kişiden oluşan bir felaket yardım ekibinin hazırda bekletildiğini dile getirdi.
Türk Kızılayı’ndan yapılan açıklamada ise Haiti’deki depremin ardından Türk Kızılayı Afet Operasyon Merkezi’nde kriz masası oluşturulduğu ve çalışmalara başlandığı bildirildi.
ÖNCEKİ HABER

İsrail özür dile(me)di

SONRAKİ HABER

MERCEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...