14 Ocak 2010 00:00

İsrail özür dile(me)di

İSRAİL Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon, Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol’a davranışının uygunsuz olduğunu kabul etti ancak özür dilemedi.

Paylaş

İSRAİL Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon, Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol’a davranışının uygunsuz olduğunu kabul etti ancak özür dilemedi. Türkiye’nin şiddetle kınadığı, “özür ve izahat” beklediği tutumuyla ilgili açıklama yayınlayan Ayalon, “Türkiye’de İsrail’e yönelik saldırılarla ilgili protestom geçerlidir ama bir büyükelçiye karşı saygısızlık benim tarzım değil. Bundan sonra tutumumu diplomatik olarak kabul edilebilir bir şekilde ortaya koyacağım.” ifadelerini kullandı.
Ayalon’un bu davranışı, kendi partisi içinde de tartışmalara neden oldu. Ayalon’un üyesi olduğu aşırı milliyetçi Evimiz İsrail Partisi’nin bazı üyeleri Ayalon’un bu yaptığı hareket ile kariyerini bitirdiğini söyledi.
Ayalon’a yakın isimler de, Büyükelçi Çelikkol’a yapılan davranışın parti lideri ve Dışişleri Bakanı Lieberman ile birlikte tasarlandığı ve partinin de çoğunlukla Ayalon’a destek verdiği görüşünde.
NETANYAHU DESTEĞİ
Ayalon’un açıklamasını “özür” olarak nitelendiren İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, protestonun daha diplomatik yollarla dile getirilmesi gerektiğini belirtti. Ancak İsrail Başbakanlık kaynakları, “Olay anında, Başbakan, Dışişleri Bakanı Avigdor Liberman’a tüm desteğini verdi” diye konuştu.
Netanyahu’nun kapalı kapılar ardındaki değerlendirmesinde de İsrail-Türkiye arasındaki ilişkilerdeki kötüye gidişten dolayı endişesini dile getirdiği ve “Son iki yıl boyunca, Türkiye’nin Avrupa’dan ve ABD’den uzaklaşarak, Suriye ve İran’a doğru sistematik bir şekilde kaydığını” söylediği ifade edildi.
LIEBERMAN:SAYGI BEKLİYORUZ
Son günlerde yaşanan gerilimin arkasındaki isim olduğu söylenen İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Türkiye’yle zıtlaşma istemediklerini söyledi. Kıbrıs Rum Kesimi’ni ziyaret eden Lieberman, “Türkiye’yle uzun yıllardır çok iyi ilişkilerimiz oldu. Türkiye devletine ve halkına saygı duyuyoruz. Fakat tam da bu yüzden, onlardan da bize saygıyla davranmalarını bekliyoruz.” dedi.
Lieberman, “İsralli Yahudileri hedef alan kışkırtmalara ya da antisemitik açıklamalara hoşgörü göstermeyeceklerini” söyledi.
GÜL’DEN SERT TEPKİ
İsrail’le yaşanan büyükelçi krizine dair en sert tepki ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den geldi. Gül, “Bu akşama kadar (İsrail’e) süre verilmiştir. Ya düzeltirler ya da büyükelçimiz yarın (perşembe) ilk uçakla Türkiye’ye gelir” dedi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

AVRUPA GERÇEĞİ

SONRAKİ HABER

Haiti’yi deprem ve yoksulluk vurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...