14 Ocak 2010 00:00

Uyuşturucu teşvik ediliyor

YAPILAN araştırmalar, Türkiye’de uyuşturucu kullanımının ilköğretim okullarına kadar indiğini gösteriyor.

Paylaş

YAPILAN araştırmalar, Türkiye’de uyuşturucu kullanımının ilköğretim okullarına kadar indiğini gösteriyor.
Madde bağımlılığı konusunda 40 yıldan bu yana önemli çalışmalar yürüten Prof. Dr. Özcan Köknel, gençleri uyuşturucuya meyletmek için kitap ve broşürler basıldığını, bazı müzik topluluklarının uyuşturucuyu teşvik ettiğini dile getirdi. Köknel, “Benim elimde, turistlere yönelik bazı kitapçıklar var. ‘Türkiye’ye geldiğiniz zaman uyuşturucuyu nerelerden alabilirsiniz, ne kadar ücret ödersiniz, bu madde ile yakalanırsanız ne kadar ceza alırsınız?’ gibi bilgilendirici yeraltı yayınları var” dedi.
UYUŞTURUCU EKONOMİSİ
Uyuşturucu kullanımının hızla arttığına, bunun çok büyük bir ekonomi haline geldiğine işaret eden Özcan Köknel, “Eğer bir ülkede uyuşturucu trafiği varsa, uyuşturucu kullananların sayısı artıyorsa, o maddeleri üreten yerler varsa, o ülkede mutlaka emniyet mensupları, politikacılar, kamu görevlileri, deniz ticareti yapan armatörler de bu işin içinde olabilir. Türkiye’de yakın geçmişimizde bunun birçok örnekleri var. Uyuşturucu ticareti yaptığı tespit edilen milletvekilleri var. Çünkü bunun arkasında çok büyük bir ekonomik güç var” ifadelerini kullandı.
Söz konusu pazarın korunması ve geliştirilmesi için değişik çalışmalar yürütüldüğüne işaret eden Özcan Köknel, gençleri uyuşturucu maddeye alıştırmak için gerek Türkiye’de gerek dünyanın diğer ülkelerinde, içinde bilim adamlarının bile bulunduğu insanların birçok çalışma yürüttüğünü söyledi.
‘SENDEN ADAM OLMAZ’
Türkiye’de alkol ve madde bağımlısı gençler ve aileleri konusunda yaptıkları çalışmalara değinen Özcan Köknel, gençlere ‘Sen adam değilsin. İşe yaramazsın. Aptalsın, serserisin. Senden adam olmaz, senin aklın ermez, beceremezsin’ gibi onu hiçe sayacak, kimliğine kişiliğine saygı göstermeyecek yaklaşım biçiminin, madde ve alkol kullanımı riskini artırdığına dikkat çekti.
(İstanbul/CİHAN)
Baran Taş
ÖNCEKİ HABER

HAYATIN İÇİNDEN

SONRAKİ HABER

Greenpeace gaza gelecek!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...