14 Ocak 2010 00:00

Roman Kahramanları geliyor

ONLAR ikinci bir hayatın kahramanları. Hem gerçek yaşamın içinden çıkan, hem de o yaşamın “rutin”, “sıkıcı”, “günlük” edimlerinden uzak, ama daha çok seçilmiş olayların, seçilmiş hikayelerin...

Paylaş

ONLAR ikinci bir hayatın kahramanları. Hem gerçek yaşamın içinden çıkan, hem de o yaşamın “rutin”, “sıkıcı”, “günlük” edimlerinden uzak, ama daha çok seçilmiş olayların, seçilmiş hikayelerin, seçilmiş ruhsal ve duygusal hallerin içinde yaşayan kişiler; roman kahramanları. Hem bizden birileri, hem değil… Hem gerçek, hem olağanüstü…
Raskolnikov hakkında söylenecekler ile Anna Karanina için söylenecekler kuşkusuz farklı. Tıpkı gerçek yaşamda insan ve ruh çeşitliliğinin sayılamayacak denli çok olması ve her biri için yapacağımız yorumların değişkenliği gibi. O yüzden her roman kahramanı, yeni bir insanın ruh dünyasının kapılarını açacaktır önümüzde. Roman kahramanları üzerine ortaya atılacak genel geçer önermeler, bir yerde mutlaka tökezleyecektir. Belki de bu nedenle yapılabilecek en iyi şey, her bir roman kahramanı hakkında derinlemesine konuşmayı, yazmayı, düşünmeyi ve tartışmayı başarabilmek olmalı. Genel ve kuramsal sonuçlara da böylesi bir sürecin ardından varılmalı.
HER SAYIDA İKİ YERLİ İKİ YABANCI KAHRAMAN
İşte, dünya edebiyat tarihinin uçsuz bucaksız derinliğinde tanıdığımız o kahramanlar hakkında bir dergi yayına hazırlandı. Roman Kahramanları isimli üç aylık dergi, Heyamola Yayınları tarafından çıkarılıyor. Genel yayın yönetmeni ise Irmak Zileli.
Her sayıda iki yerli, iki yabancı roman kahramanı üzerine dosyalar hazırlayacaklarını söyleyen Zileli, yazıların yalnızca edebiyatın penceresinden yaklaşmaması gerektiğini düşündüklerini belirtiyor. “Roman kahramanı dediğimiz, insan ruhunun bir suretiydi madem, ona psikolojiden felsefeye, edebiyattan tarihe, hukuktan antropolojiye insan bilimlerinin farklı dallarının bakış açılarıyla yaklaşmak daha anlamlı olacaktı… Bu ilk sayıda yoğun olarak edebiyatçıların kalem oynattığının farkındayız, ancak gelecek sayılarda sözünü ettiğimiz farklı yaklaşımlara yer vereceğimizi şimdiden duyuralım...” şeklinde hedeflerini sıralıyor Irmak Zileli.
Roman Kahramanları’nın ilk sayısında; Hasan Ali Toptaşı’nın Bir Hüzünlü Haz romanıyla tanıdığımız Alladdin’i, Pelin Asan, Elif Ercan, Elif Türker ve Mine Söğüt; Atilla İlhan’ın Kurtlar Sofrası kitabıyla tanıdığımız Mahmud Ersoy’u, Öner Yağcı, Gönülden Söker, Erendiz Atasü ve Tülin Arseven; Albert Camus’nun Veba ve Yabancı romanıyla tanıdığımız Rieux ile Meursault’u, Nedret Öztokat Tanyolaç, Feridun Andaç, Ali Bulunmaz; Ferenç Molnar’ın Pal Sokağı Çocukları romanıyla tanıdığımız Nemeçsek’i, Şiirsel Taş ve Jaklin Çelik kaleme almış. (KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

TEKEL direnişi ve sınıfsal yaklaşım

SONRAKİ HABER

‘Akarsu deniz ile buluşamazsa kurumaya mahkumdur’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...