14 Ocak 2010 00:00

Çağdaş Tuzla yine haklı çıktı

İstanbul’un Tuzla ilçesinde yaşananları ülkeye duyuran ve belediyeyle birçok kere davalık olan Çağdaş Tuzla gazetesi, bu kez de kazandı.

Paylaş

İstanbul’un Tuzla ilçesinde yaşananları ülkeye duyuran ve belediyeyle birçok kere davalık olan Çağdaş Tuzla gazetesi, bu kez de kazandı. Tuzla Belediyesi eski Meclis Üyesi AKP’li Eyüp Filiz’in yaptığı yolsuzlukları haberleştiren Çağdaş Tuzla gazetesi hakkında açılan dava sona erdi.
Yerel mahkemenin gazeteyi mahkum etmesi üzerine, gazete yetkilileri davayı Yargıtay’a taşımıştı. Yargıtay, Çağdaş Tuzla’yı haklı bulunca yerel mahkeme önceki kararından vazgeçmek zorunda kaldı.
Gazetede yayınlanan haberde, Belediye Meclis Üyesi Filiz’e ait iki ayrı parsel arasından geçen resmi imar yolunun yeri değiştirilerek Hazine’ye ait bir parsele kaydırılıyor ve kendi parselleri birleştiriliyordu. Hazine’nin tüm resmi itirazlarına rağmen, bu karar sonrasında yol, Hazine’ye ait parselin tam ortasından geçirilerek parsel vasfı ortadan kaldırılıyordu.
RAPORA İTİBAR EDİLMEMİŞTİ
Meclis toplantısına başkanlık yapan AKP’li Tuzla eski Belediye Başkanı Mehmet Demirci de bu karar sonrasında, tüm meclis üyelerini Eyüp Filiz’e ait Filizler Köftecisi’nde köfte yemeye davet ediyor, bu çağrı belediye meclis tutanaklarına da yansıyordu.
Gazetenin bu durumu ‘Afiyet olsun beyler’,‘Rezalet diz boyu’, ‘Devletin malı deniz’, ‘Büyük kıyak’ manşetleri ile haberleştirmesi üzerine Eyüp Filiz, Tuzla Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açmış, maddi ve manevi olmak üzere toplam 17 bin lira tazminat talebinde bulunmuştu. Filiz ayrıca, Türkiye’de tirajı en yüksek 3 ulusal gazeteden birinde ve Çağdaş Tuzla gazetesinin 3 ayrı sayısında, haber boyutlarında tekzip yayınlanmasına karar verilmesini de istemişti.
Açılan davaya bakan Tuzla Asliye Hukuk Mahkemesi Hakimi Kemal Gündüz, hazırlanan bilirkişi raporuna rağmen, Filiz’in kişilik haklarına saldırıldığı, davacıyı küçültücü ve incitici cümle ve sözlere yer verildiği kanaatine varmıştı. Verilen kararla, gazete 1500 lira manevi tazminat ödemeye, yayınlanan haberle aynı ölçülerde mahkeme kararını bir kez yayınlamaya mahkum etti.
HAZİNE ZARARINA, AKP’Lİ FİLİZ YARARINA
Bu gelişme üzerine, gazetenin avukatları Fikret İlkiz ve Fehmi Hasanoğlu, mahkemenin kararına itiraz etmiş ve davayı Yargıtay’a taşımıştı.
Yargıtay 4. Hukuk Dairesi’nde yapılan inceleme sonucunda,“Belediye meclis kararı ile kişiye yönelik bir imar planı değişikliği yapılarak, Hazine zararına Eyüp Filiz lehine bir durum yaratıldığı iddiası, dosya içinde bulunan raporlar, projeler, meclis gündemi ve yazışmalardan dava konusu yayında iddia edilen imar planı değişikliğinin yapıldığı açıkça görülmektedir. Bu nedenle mahkemece davanın reddi yerine kısmen kabulüne karar verilmesi doğru görülmemiş ve bozmayı gerektirmiştir” denildi.
YEREL MAHKEME UYDU
Yargıtay’ın oybirliği ile verdiği bozma kararına uyan Asliye Hukuk Mahkemesi, yeni kararında, gazetenin yaptığı haberlerle herhangi bir suç işlemediğine karar verdi.
Aynı haberle ilgili olarak, AKP’li Tuzla Belediyesi eski Başkanı Mehmet Demirci ve Eyüp Filiz’in daha önce ayrı ayrı yaptıkları suç duyuruları da, bilirkişi raporuna istinaden takipsizlikle gazetenin lehine sonuçlanmıştı.
(İstanbul/EVRENSEL)
Ercan Karakaya
ÖNCEKİ HABER

İSYAN tv8 21.15

SONRAKİ HABER

Çadırımın üstüne zabıta damladı(!)

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...