15 Ocak 2010 00:00

HÜKÜMETTEN ‘DARBE AYARI’!

ASKERLERİN sivil mahkemede yargılanmasını sağlayan yasa hükmü Anayasa’ya taşınıyor.

Paylaş

ASKERLERİN sivil mahkemede yargılanmasını sağlayan yasa hükmü Anayasa’ya taşınıyor.
Hükümetin mini Anayasa değişikliği paketine, bir madde daha giriyor. Darbe girişiminde bulunduğu iddia edilen askeri personel ile ilgili başlatılan tüm soruşturmaların dayanağı olan askerlerin ‘örgütlü’ suçlarda sivil mahkemede yargılanmasına imkan sağlayan yasa hükümleri, Anayasa’ya taşınıyor.
YETKİLERE DOKUNULMADI
Geçen dönem yapılan yasa değişikliği ile sivillerin, işledikleri askeri suçlarda sivil mahkemede, asker kişilerin ise ‘örgütlü suçlarda’ ağır ceza mahkemelerinde yargılanması düzenlenmişti. Askeri mahkemelerin savaş ve sıkıyönetim halindeki yetkilerine ise dokunulmamıştı.
HSYK’NIN YAPISI DEĞİŞECEK
Anayasa paketinde yer alacak bir başka değişiklik ise Yargıtay atamaları konusunda kıyasıya tartışmaların yaşandığı Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yapısı olacak.
İki veya üç daireden oluşacak HSYK’nın üye sayısı 21’e yükselecek. Yargı Reformu çalışmasında da yer alan bu önerinin pakete alınmasında, HSYK üyeleri ile adalet bakanı arasında yargıya yapılan atamalar konusunda sık sık yaşanan krizin etkili olduğu belirtiliyor.
DARBECİ BAŞKAN DUR ‘DURAK’ BİLMİYOR!
Öte yandan daha önce yaptığı açıklamalarla tartışma konusu olan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, 12 Eylül darbesini yapanlar için “Allah onlardan razı olsun” demekten çekinmedi. Durak, Kenan Evren Bulvarı’nın isminin değiştirilmesi yönündeki teklife karşı çıktı. Durak CHP’li Belediye Meclis Üyesi Bekir Sıtkı Özer’in, Adana’da bir bulvara verilen Kenan Evren adının değiştirilmesi teklifine karşı çıktı. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Aysel Tuğluk’un evine polis baskını!

SONRAKİ HABER

Güneydoğu’da JiTEM’i bilmeyen yoktur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...