15 Ocak 2010 00:00

SİLAH KARDEŞLİĞİ

Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol’un “küçük düşürülmesi” üzerine patlak veren kriz şimdilik çözüldü.

Paylaş

Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol’un “küçük düşürülmesi” üzerine patlak veren kriz şimdilik çözüldü.
Türkiye’nin resmi olarak özür dilemesi için İsrail’e verdiği sürenin dolmasına saatler kala gelen özür mektubunun, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve Başbakan Benyamin Netanyahu’nun devreye girmelerinin ardından kaleme alındığı ifade edildi. Çelikkol’un Ankara’ya ilettiği belirtilen mektupta, İsrail Dışişleri Bakanı Yardımcısı Danny Ayalon, “Bazı konularda görüş ayrılıklarımız olsa da bunlar sadece iki hükümet arasında açık, karşılık ve saygılı diplomatik kanalların aracılığıyla tartışılmalı ve çözümlenmelidir” dedi. Ayalon mektubunda ayrıca, Çelikkol’a hitaben “Sizi küçük düşürmek gibi bir niyetim yoktu. Girişimin yapılış ve algılanma tarzından dolayı özür diliyorum. Lütfen bunu çok büyük bir saygı duyduğum Türk halkına iletin” dedi.
Haaretz gazetesine göre ise özür mektubu, Ankara ile Kudüs arasında yapılan istişareler sonucunda yazıldı. Gazete, mektubun Türkiye’nin Ayalon’un ilk özrünün yetersiz olduğunu ilan ettikten sonra hazırlandığını kaydetti.
İsrail basınında yer alan haberlere göre İsrail Başbakanlığı bu konudaki açıklamasında, “Başbakan, özür mektubunu dışişleri bakanı ile koordine etti ve bunun sorunu çözeceğini umuyor. Başbakan, bu sorun boyunca tutarlı bir tutum takındı, protestoya destek verdi, ancak yapılış tarzı konusunda çekinceleri oldu” denildi.
HERONLAR MARTTA TESLİM EDİLECEK
Başbakan Erdoğan’ın İsrail’in Gazze’de masum insanları öldürdüğü şeklindeki açıklamaları, krizi tetiklemişti. İsrail’in yanıtı ise “Bize ahlak dersi verecek en son ülke Türkiye’dir’ olmuştu.
Bu açıklamalara göre Türkiye, İsrail’i Filistinlileri öldürdüğü için İsrail ise Türkiye’yi Kürtleri öldürdüğü için eleştiriyordu. Ancak kriz, büyükelçinin oturduğu sandalyenin boyuna indirgendi ve İsrailli bakan yardımcısının Türklerden özür dilemesiyle de sona erdi.
PKK’ye karşı kullanılacağı söylenen ve İsrail tarafından üretilen insansız hava aracı Heronlar için Türkiye’den İsrail’e giden heyetin, kabule yönelik çalışmalarına başladığı belirtildi. Kabul heyeti, Heronların teknik denetimlerini yapmaya başladı. İsrail’in, gerek performans, gerekse sözleşmeden doğan karşılıklarını yerine getirmeyi kabul ettiği de belirtildi.
Heronlarda Türkiye’nin istediği irtifa ve havada kalış süresine ilişkin tüm performans kriterlerinin kabul heyeti tarafından yeniden test edildiği, heyetin, çalışmalarını tamamlayarak bir hafta sonra Türkiye’ye geri dönmesinin beklendiği ifade edildi. Kabullerin temiz çıkması ve kabul heyetinin de onaylaması halinde, paketleme işlemine geçileceği ve en son nesil 10 Heronun ilk paketinin, mart ayında Türkiye’ye teslim edileceği kaydedildi.
10 adetlik Heron siparişinden bir kısmının mart ayında, geri kalanın da bu yılın ilk yarısının sonuna kadar Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslimatının yapılabileceği kaydedildi.
EHUD BARAK GELİYOR
İsrail ve Türkiye arasındaki diplomatik krizin sona ermesinin ardından gözler, İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak’ın hafta sonunda yapacağı Türkiye ziyaretine çevrildi. İsrail’le yaşanan büyükelçi krizinin, Barak’ın Türkiye ziyaretini engellemek için İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman tarafından organize dildiği iddia edilmişti.
MUHALEFETTEN AYALON’A TEPKİ
Türkiye ile İsrail arasında yaşanan diplomatik krizin baş aktörü olarak hakkında diplomatik kariyeri bittiği yorumları yapılan İsrail Dışişleri Bakanı Yardımcısı Danny Ayalon’a muhalefetin tepkisi de dinmiyor. İşçi Partisi’nden bir milletvekili, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun Ayalon’la kendisini alçak bir sandalyeye oturtarak görüşmesi ve “İsrail diplomasisinin nasıl sona erdiğini göstermesini” istedi. Kadima Partisi’nden bir milletvekili ise İsrail hükümetinin sadece Türkiye’den değil, İsrail halkından da özür dilemesi gerektiğini söyledi. Ayrıca muhalefet, İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ın “ülkeye daha fazla zarar vermeden” görevinden alınmasını istedi.
İşçi Partisi’nden Sanayi ve Ticaret Bakanı Binyamin Ben-Eliezer, önümüzdeki hafta sonu Türkiye’ye gelecek olan İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak’ın, Ayalon’un sebep olduğu zararı onarması gerektiğini söyledi. Eliezer, “72 milyon Müslüman nüfusu karşımıza almadan bile Müslüman dünyası ile zaten yeterli sorunlarımız var” dedi.
Yedioth Ahronot gazetesine göre İsrail Parlamentosu Kresset’in 17 üyesi, Büyükelçi Çelikol’a bir mektup göndererek, Dışişleri Bakan Yardımcısı Ayalon’un “yakışıksız davranışı”ndan dolayı duydukları üzüntüyü dile getirdiler.
Mektupta, devletler arasındaki en zor görüşmelerin bile uygar ve saygılı bir biçimde yürütülmesi, karşı tarafın onuruna zarar veren eylemlerden sakınılması gerektiği vurgulandı. (DIŞ HABERLER)

AYALON: TÜRKİYE ARTIK DAHA DİKKATLİ OLACAK

İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon, Büykelçi Çelikkol’a davranışı nedeniyle yöneltilen eleştirilere karşı kendini savundu ve Türkiye’nin bundan sonra İsrail’e karşı açıklamalarında “Daha dikkatli olacağını” söyledi.
Ayalon’un bürosundan yapılan açıklamada, İsrail’in bu olaydan avantajlı çıkacağı ifade edilerek, “Bunun sonucu olarak Türkiye, açıklamalarında daha dikkatli olacaktır” görüşüne yer verildi.
İsrail parlamentosundan 17 milletvekilinin Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol’a, Ayalon’un tavrından duydukları üzüntüyü bildiren bir mektup göndermelerinden dolayı hayal kırıklığını da dile getiren Ayalon, “Tek yaptığı, Gazze’deki terör roketlerinden vatandaşlarını korumak olan İsrail’e karşı Ankara’dan ağır eleştiriler gelirken ve son iki yıldır Türk medyasında İsrail karşıtı yayınlar yapılırken neredeydiler” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Yemen’de El Kaide savaşı başlıyor

SONRAKİ HABER

DURUM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...