15 Ocak 2010 00:00

Haiti için yardım çağrısı

7 şiddetindeki depremle yıkılan Haiti’de ölü sayısının yüz binleri bulabileceği belirtiliyor.

Paylaş

7 şiddetindeki depremle yıkılan Haiti’de ölü sayısının yüz binleri bulabileceği belirtiliyor. Ülkede enkaz altında kalanları kurtarma çalışmaları, ülke dışından ekiplerin de gelmesiyle hızlı bir şekilde devam ediyor. Depremin ardından en az 13 artçı şokun yaşandığı Haiti’de halk, geceyi de sokakta geçirdi.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, son iki yüzyılın en şiddetli depremine maruz kalan Haiti’ye maddi yardımda bulunulmasını istedi. Ban Ki-moon, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Haiti’deki şartların çok kötü olduğunu, insanların hâlâ enkaz altında bulunduğunu ve kurtarılmayı beklediklerini kaydederek, “Birçok insan hâlâ enkaz altında ve canlı. Bizden kurtarılmayı bekliyorlar. Onları kurtarmak zorundayız” ifadesini kullandı.
ABD, Çin ve Venezuela’dan yardım ekipleri Haiti’ye ulaştı. Diğer yardım ekiplerinin de kısa süre sonra Haiti’de olması bekleniyor. Dünya Bankası, Batı yarıkürenin en yoksul ülkesi olan Haiti’ye 100 milyon dolarlık ilave acil yardım sağlayacağını duyurdu.
SUSUZLUK VE SALGIN TEHLİKESİ VAR
Önemli bölümü harabe haline gelen kentte, polis araçları yaralıları taşımak için ambulans olarak kullanılıyor. Yaralılara müdahale eden doktorlar, içme suyu sıkıntısının ciddi düzeyde olduğuna işaret ederek, depremden yaralı kurtulmayı başaranların susuzluk nedeniyle ölebileceği uyarısında bulundu. Kentte Küba’dan gelen yüzlerce doktor bulunuyor.
Haiti’nin yaklaşık 9 milyonluk nüfusunun en az üçte birinin yardıma ihtiyacı bulunduğunu belirten Uluslararası Kızılhaç yetkilileri, ayrıca gıda ve içme suyu sorunu ile kentin her tarafında açıkta cesetler bulunması nedeniyle salgın hastalık çıkabileceğini dile getiriyor.
ÖLÜ SAYISI 500 BİNİ BULABİLİR
Depremde kaç kişinin öldüğü ise henüz bilinmiyor. Haiti Cumhurbaşkanı Rene Preval, on binlerce kişinin ölmüş olmasından endişe edildiğini söylerken, Başbakan Jan-Max Bellerive, ölü sayısının 100 bini geçebileceğini tahmin ettiğini açıkladı. Ülkenin kıdemli senatörü Yuri Latorte ise depremin 500 bin kişiyi dahi öldürmüş olabileceğini söyledi. Başkenti harabeye çeviren depremim 3 milyon kişiyi etkilediği tahmin ediliyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Venezuela’da 200 şirkete el kondu

SONRAKİ HABER

Yemen’de El Kaide savaşı başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...