15 Ocak 2010 00:00

Venezuela’da 200 şirkete el kondu

VENEZUELA hükümeti, ülkenin para birimi bolivarın geçtiğimiz hafta önce devalüe edilmesinden bu yana, durumdan kâr sağlamaya çalıştığı düşünülen 200’den fazla şirkete el koydu.

Paylaş

VENEZUELA hükümeti, ülkenin para birimi bolivarın geçtiğimiz hafta önce devalüe edilmesinden bu yana, durumdan kâr sağlamaya çalıştığı düşünülen 200’den fazla şirkete el koydu. Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez ayrıca, fiyatları aşırı biçimde artırmakla suçlanan şirketleri kamulaştıracaklarını söyledi.
Bu durumdan en fazla etkilenen şirket Fransız süpermarket zinciri Exito oldu. Şirketin birçok kentte bulunan süpermarketleri geçici olarak kapatıldı. Venezuelalılar, devalüasyon öncesi dükkanlara akın ederek, başta elektronik eşyalar olmak üzere ithal malları stoklamaya başlamıştı. Chavez, para birimleri bolivarın değerini en az yüzde 17 oranında düşürerek rekabeti artırmayı ve ithal mallara bağımlılığı azaltmayı umduklarını söylüyor.
İKİ DÖVİZ KURU
Venezuela bolivarının hükümetçe belirlenen değeri, 2005 yılının Mart ayındaki son devalüasyondan bu yana 2.45 ABD doları civarında. Chavez’in açıklamasına göre bundan böyle iki farklı döviz kuru kullanılacak.
Venezuala bolivarı, öncelikli ithal mallar için 2.60 dolardan, diğer önceliği olmayan ve lüks tüketim malları için ise 4.30 dolardan işlem görecek. Bu da, neredeyse yüzde 50 oranında devalüasyon anlamına geliyor.
CARACAS’TA ELEKTRİK KESİLMEYECEK
Diğer yandan Hugo Chavez, ülkede enerji krizi nedeniyle uygulanacak elektrik kesintilerinin başkent Caracas’ı kapsamayacağını açıkladı. Chavez, başkentteki kesinti zamanlarının yeterli şekilde planlanamadığını, bunun da vatandaşların elektrik kesintilerinin kendi bölgelerinde ne zaman uygulanacağını öğrenememeleri anlamına geldiğini söyledi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

ABD, İNSANSIZ UÇAKLA PAKİSTAN’I VURDU

SONRAKİ HABER

Haiti için yardım çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...