15 Ocak 2010 00:00

Balıklıgöl tescillendi

Şanlıurfa’da bulunan Balıklıgöl, ‘taşınmaz kültür varlığı’ olarak tescil edilip, birinci derece SİT alanı ilan edildi.

Paylaş

Şanlıurfa’da bulunan Balıklıgöl, ‘taşınmaz kültür varlığı’ olarak tescil edilip, birinci derece SİT alanı ilan edildi.
Şanlıurfa Valiliği tarafından, kentteki tarihi ve turistik mekanların belirlenmesi için Kültür Envanteri çalışması başlatıldı. Bu doğrultuda yürütülen çalışmaların ardından kent merkezinde 488 olan eski eser sayısı, yeni tespitlerle merkezde 1100, şehir genelinde ise 1749’a ulaştırıldı. Envanterin belirlenmesi için yürütülen tespit çalışmalarında, İl Kültür ve
Turizm Müdürlüğü ile Kültür Varlıkları Koruma Kurulu, Hz. İbrahim’in ateşe atılmasıyla oluştuğuna inanılan ve her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği Balıklıgöl’ün de tescil edilmediğini belirledi.
Şu ana kadar tescil edilmediği ortaya çıkan Balıklıgöl’ün tespitinin ardından Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından yapılan toplantıda, gölün ‘birinci derece SİT alanı’ ilan edilmesi kararlaştırıldı. Geçen yıl 30 Eylül’de yapılan toplantı sonunda, Balıklıgöl ve yanındaki Ayn-ı Zeliha Gölü ve bahçesinin “Hz. İbrahim’in ateşe atılma efsanesine konu olması ve alana özgü niteliğini veren göl ve içindeki balıklar ile birlikte halk arasında kutsallığına inanılması, alanın dini önemi nedeniyle yurtiçi ve dışından ziyaretlere konu olan bir inanç turizmi merkezi olması, alanda yer alan su kaynağı ve çevresinin korunması gerekli taşınmaz tabiat varlığı özelliği göstermesi nedeniyle, tarihi SİT alanı ve birinci derece doğal SİT alanı olarak tesciline karar verildi” denildi.
(ŞANLIURFA)
ÖNCEKİ HABER

Kastabala antik kenti şimdilik kurtuldu

SONRAKİ HABER

ABD, İNSANSIZ UÇAKLA PAKİSTAN’I VURDU

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa