15 Ocak 2010 00:00

Cep telefonu 80 promil alkol etkisi yapıyor

Cep telefonuyla konuşarak araç kullanmanın 80 promil alkol almış kadar dikkat dağınıklığına ve yüzde 30 güç kaybına neden olduğu belirtiliyor.

Paylaş

Cep telefonuyla konuşarak araç kullanmanın 80 promil alkol almış kadar dikkat dağınıklığına ve yüzde 30 güç kaybına neden olduğu belirtiliyor.
Cep telefonunun insanla temas halindeyken yaklaşık yüzde 30 oranında güç kaybına neden olduğunu dile getiren uzmanlar, telefonla konuşarak araç kullanmanın da zararına dikkat çekiyor. Cep telefonu ile konuşurken araç kullanmanın 80 promil alkol almış kadar dikkat dağınıklığına neden olduğunu vurgulayan uzmanlar, özellikle sınavlara hazırlanan öğrencilerin, mümkün olduğunca cep telefonu kullanmamalarını tavsiye ediyor. Uzmanlar, insan vücudunun zararlı olan her şey karşısında direncinin azaldığını ifade ediyor.
Rehberlik ve Psikolojik Danışma Uzmanı Dr. Fatih Kalkınç, cep telefonunun öğrenciler üzerindeki olumsuz etkileri olduğuna dikkat çekerek, öğrencilerin üniversiteyi kazandıktan sonra cep telefonu kullanmasını tavsiye etti.
GÜCÜ AZALTIYOR
Çeşitli deneylerle telefonun insan gücünü azalttığını örnekleyen Kalkınç, anne babalara da çocuklarına üniversiteyi kazandıktan sonra telefon almaları önerisinde bulundu. Cep telefonunun vücut direncine olan olumsuz etkisinin Türkiye’de yeterince bilinmediğini ifade eden Kalkınç, öğrencilere bu etkiyi yaptığını deneyle gösterdi. Deneyi ailelerin ev ortamında da yapıp görmelerinin mümkün olduğunun altını çizen Kalkınç, insan vücudunun kendine zararlı olan her şeye karşı tepki verdiğini ve insan gücünü azalttığını vurguladı.
KİNERJİYOLOJİ
Bunu inceleyen bilim dalının ‘Kinerziyoloji’ olduğunu belirten Kalkınç, “İnsan vücuduna zararlı olan şeyler gücün azalmasına neden olur. Bu çok rahatlıkla denenebilir. Örneğin şeker hastasının eline şeker verirseniz gücünün yüzde 30 oranında düştüğüne şahit olursunuz. Aynı şekilde cep telefonunun öğrenciler üzerindeki etkisini göstermek için öğrencinin zayıf olan eline önce faydalı olan suyu veriyor ve havadaki kuvvetli olan kolunu indirmeye çalışıyoruz. Öğrenci daha fazla direnç gösterebiliyor. Fakat öğrencinin zayıf eline cep telefonu verdiğimizde, kuvvetli olan kolunu indirmek daha kolay oluyor ve öğrencinin direnci azalıyor” ifadelerini kullandı.
RAKİBİNİZE ÜCRETSİZ KONTÖR VERİN!
Öğrencilerin diğer öğrenci arkadaşlarını geride bırakmasının yöntemini de esprili bir şekilde dile getiren Kalkınç, “Eğer bir arkadaşınızı geride bırakmak istiyorsanız ona son model bir cep telefonu alın ve sınav süresi boyunca ücretsiz kontör yükleyin” dedi.
ÖNCEKİ HABER

Döner sermaye ödemeleri adil dağıtılsın!

SONRAKİ HABER

Maaş zammını bordro yakarak protesto ettiler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...