15 Ocak 2010 00:00

Kardeşlerine el uzatıyorlar

Bahçelievler, Bakırköy ve Bağcılar’da bir kampanya yürütülüyor. Onlarca genç okullarında, dershanelerinde, mahallelerinde kitap, defter, kalem, kıyafet topluyor.

Paylaş

Bahçelievler, Bakırköy ve Bağcılar’da bir kampanya yürütülüyor. Onlarca genç okullarında, dershanelerinde, mahallelerinde kitap, defter, kalem, kıyafet topluyor. Toplanan eşyalar, öğretmenlerin odalarında, boş sınıflarda biriktiriliyor. “Hababamcılar kardeşlerine el uzatıyor.” Urfa’nın Siverek ilçesinde bulunan Gülabibey İlköğretim Okulu’ndaki öğrenciler için toplanan yardımları götürmeye hazırlanıyor.
Kampanyayı yürüten gençlerden Onur Öncü, Yenibosna Lisesi’nde okuyor. Öncü, Facebook’ta kurulan “Bitmesin çocukların hayalleri” adlı grup ve bir öğretmenin gazetelere yazdığı mektupla durumdan haberdar olduklarını anlatıyor. “Öğretmenle iletişime geçtik ve bir grup kurduk, ‘Hababamcılar kardeşlerine el uzatıyor’ diye. Bu grupta 5-10 kişi başladığımız çalışma, şimdi onlarca gencin katıldığı kolektif bir çalışma haline dönüştü” diyen Öncü, kampanyanın adını, Hababam Sınıfı’nın doğuda bir okula yardım götürdüğü 1977’de çekilen “Hababam Sınıfı Uyanıyor” adlı filmden yola çıkarak belirlediklerini dile getiriyor.
HER GÜN
POŞETLER GELİYOR
Çalışmaya Bahçelievler, Bakırköy ve Bağcılar genelinde 15 lise ve ilköğretim okulu ile birkaç üniversite ve dershanenin katıldığını söyleyen Öncü, “Yenibosna Lisesi’nde müdürümüzle oturduk, konuştuk, olumlu tepki aldık. Sınıf sınıf açıklamalar yaptık, tüm sınıfları dolaştık, öğretmenlerle görüştük. Her gün poşetlerce yardım geliyor” diye konuştu.
‘ONLARI İSTANBUL’A GETİRECEĞİZ’
Öncü, toplanan yardımları ikinci dönemin başında Urfa’ya götüreceklerini söylüyor. “Bakırköy Belediyesi’nin 50 botluk bir yardımı vardı, kış olduğu onları önce göndereceğiz” diyen Öncü, Hababam Sınıfı’nın oyuncularının çoğunun hayatını kaybettiğini ve zor durumda olduğunu, bu yüzden onlarla ilişki kurmakta güçlük çektiklerini ifade ediyor. Hababam Sınıfı’nın yazarı Rıfat Ilgaz’ın oğlu Aydın Ilgaz’ın kendilerini desteklediklerini söyleyen Öncü, “Kitapları götürdükten sonra birkaç kardeşimizi buraya getireceğiz. ‘Üstatlara saygı gecesi’ düzenleyeceğiz. Okullarda paneller yapmayı düşünüyoruz” dedi.
‘ELİMİZİ UZATACAĞIZ, ELLERİNİ TUTACAĞIZ’
Dershane öğrencisi Ali İhsan Terzi, ‘Neden Urfa?’ sorusuyla karşılaştıklarını belirterek, “Oradaki öğrenciler üvey evlat muamelesi görüyor. Oraya yardım götüreceğimizi duyunca insanlar biraz çekiniyor. Edirne’de öğrencilere saldırılan bir ülkede, doğudaki çocukları batıya, batıdakileri doğuya götürmeye çalışıyoruz. Daha önce oradaki çocuklar kullanılarak ‘ben hiç deniz görmedim’ gibi kampanyalar, reklamlar yapmışlardı. Biz öyle yapmayacağız, oradaki gençlere elimizi uzatacağız, onların elini tutacağız” diye konuştu.
Dershanede 15 kişiyle başladıkları çalışmanın tüm sınıflara yayıldığını söyleyen Sinem Çek, “Dershanede arkadaşlarımızla bir komite oluşturup diğer dershanelerde paylaştık, kampanyayı anlattık, birçok liseden destek geldi” diyor. Hafta içi grubunun 85 kişi olduğunu belirten Çek, 40-45 öğrencinin ailesinden destek alarak kampanyaya katıldıklarını dile getiriyor.
Bahçelievler Lisesi öğrencisi Mithat Türkan ise, bir sınıf dolusu eşya topladıklarına dikkat çekiyor. Öğretmenlerin de desteğini aldıklarını söyleyen Türkan, “Okul genelinde yüzde 60-70 gibi bir oran yakaladık” diyor.
(İstanbul/EVRENSEL)

Lise öğrencilerinden yardım
Mersin’de Mahmut Arslan Anadolu Lisesi öğrencileri, Demirtaş ve Turunçlu mahallelerinde oturan ihtiyaç sahibi 20 aileye gıda ve giyecek yardımında bulundu. Ayrıca mahallede bulunan Abdullah Günaydın İlköğretim Okulu ile de kardeş okul protokolü imzalandı.
Öğrenciler, ilk kez böyle bir etkinlikte bulunduklarını ve daha sonra tekrar gelmek istediklerini belirterek, “İhtiyaç sahibi öğrencilere gönüllü olarak ders verebiliriz.”dedi.
Okul Müdürü Gazi Odabaşı ise, bu gibi etkinliklerin insanlar arasındaki kardeşlik duygularını pekiştirdiğini, öğrencilerin daha sosyal bireyler olmaları için önemli olduğunu söyledi. (MERSİN)
Ceren Saran
ÖNCEKİ HABER

Edirne’de lince hazırlanmışlar

SONRAKİ HABER

Geleneklerini yaşatmak için...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...