15 Ocak 2010 00:00

Ölümüne çalışacaksın ya da aç kalacaksın

Tuzla Tersaneler Bölgesi’nde krizle birlikte yaklaşık 25 bin işçi işsiz kaldı. İşten atılmayanların yevmiyeleri ise 60 liradan 25 liraya düşürüldü.

Paylaş

Tuzla Tersaneler Bölgesi’nde krizle birlikte yaklaşık 25 bin işçi işsiz kaldı. İşten atılmayanların yevmiyeleri ise 60 liradan 25 liraya düşürüldü. Pek çok işyeri işçilerin ücretlerini ya geç ödüyor ya da hiç vermiyor. Bu dönemde iş güvenliği önlemleri de rafa kaldırıldığı için iş kazaları da arttı. 2009 yılında 15 işçi yaşamını yitirdi.
Hükümetin son zamları ise işçileri ölüm tehlikesi altında çalışmak ve aç kalmak arasında tercihe, daha doğrusu tercihsizliğe zorluyor. İşsiz kalmamak için mecburen çalışmak zorunda olduklarını söyleyen işçiler, aylardır faturalarını ve kiralarını ödeyemediklerini söylüyorlar.
Seçimlerde verilen vaatleri hatırlatan işçiler, bunların tümünün yalan çıktığını dile getirdiler. Hangi partiye oy verirlerle versinler tüm işçilerin kriz döneminde aynı sıkıntıları yaşadıklarını anlatan tersane işçileri, “Biz bunları yaşarken nedense hiçbir tersane patron iflas etmedi. Hatta hiçbiri kârlarından bile feragat etmedi” dediler.
TEKEL İŞÇİLERİ GİBİ...
Bir yıldır işsiz olduğunu söyleyen Macit Demir, bir hafta çalışmak üzere yevmiyeli iş bulduğunu söyledi. Çalışmasının karşılığında parasını alıp alamayacağını bilemediğini dile getiren Demir, “bir ihtimal” de olsa çalışmak zorunda olduğunu kaydetti. Kriz ve işsizliğin yaşandığı bu dönemde hükümetin zam yaparak tüm faturayı işçilere ödetmek istediğine dikkat çeken Demir, “Bu durum karşısında tersane işçilerinin yapacağı tek şey TEKEL işçileri gibi birlik olup iş bırakıp direnmektir” diye konuştu.
ZAMLARIN ÖNÜ AÇILDI
Çalışma koşullarının her gün daha da kötüye gittiğini söyleyen İmam Durmazlar da bugüne kadar insanların “Bize dokunmayan yılan bin yaşasın” mantığıyla yaşadığını belirterek “Ama bundan sonra kimse bu hükümet bana dokunmadı diyemez. Zamların önü artık kesilmeyecek. Yaşamak artık Türkiye’de çok zor” dedi. Durmazlar bu duruma karşı bir çözüm düşünemediğini ifade etti.
IMF İSTİYOR HÜKÜMET YAPIYOR
Aylardır işsiz olan Cem Yıldız hükümetin IMF’nin güdümünde olduğunu, ve ona hizmet ettiğini söyledi. “IMF ne isterse hükümet onu hayata geçiriyor” diyen Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: “İşçilerin işsiz kalmasının, aç kalmasının tek nedeni hükümetin patronların çıkarına hizmet eden uygulamalarıdır. İşçiler ve emekçiler mutlaka bir sendika veya tek bir parti altında birleşerek mücadeleyi geliştirmeli ve büyütmelidir.”
VERESİYE DEFTERİNE EKMEK YAZILI.
Esenyalı Mahallesi’nde esnaflık yapan Kamil Kökkaya, “İşçiler aldıkları ekmeği bile her gün yazdırıyorlar. Çalıştıkları halde patronlar ücretlerini ödemiyor. Bir de aylardır işsiz kalan işçi arkadaşlar var. Biz esnaflar en az işçiler kadar zor durumdayız. Artık ne vergi ne de kiralarımızı ödeyemez olduk” diye konuştu. Hükümetin derhal işsizliği çözmesi gerektiğine dikkat çeken Kökkaya, yerel yönetimlerin de yoksul ailelerin faturalarını ödemesi gerektiğini söyledi.
(İstanbul/EVRENSEL)
Erdem Geyik
ÖNCEKİ HABER

Ustaoğlu filmleri Fransız Kültür’de

SONRAKİ HABER

ÖRGÜTLÜ BASIN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...