15 Ocak 2010 00:00

MEPA işçisi soruyor: Müfettişler ne iş yapar

KIRAÇ sanayi bölgesinde kurulu MEPA’da (Mepa Mobilya Gereçleri Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti) işçiler huzursuz.

Paylaş

KIRAÇ sanayi bölgesinde kurulu MEPA’da (Mepa Mobilya Gereçleri Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti) işçiler huzursuz. 100 kişinin çalıştığı fabrikada ‘kriz’ sonrası baskı iyice artmış, çalışma koşulları giderek ağırlaştırılmış. 17 yıldır çalışan işçilerin sigortası son birkaç yıldır yapılmış. Halen sigortasız ve çocuk denecek yaşta işçiler çalıştırılıyor.
“Nerede bakanlık denetçileri?” diye soran işçiler ilgili bakanlık müfettişlerinin denetime gelmesini istiyor. Fabrikada asgari ücretin altında ücret alındığını belirten işçeler, ‘kapının gösterilmesi’ korkusuyla seslerini çıkaramadıklarını söylüyor.
ÜÇ YILDIR ÜCRETLERE ZAM YAPILMADI
Üç yıldır ücretlere zam yapılmadığı gibi ücretlerden kesinti yapıldığını, ücretlerin zamanında verilmediğini, beş on gün gecikmeli verildiğini söyleyen işçiler: “Yeni bir yıla girdik, bakalım ne kadar zam alacağız, üç yıldır zam vermeyen, kriz diyerek yine vermeyecek gibi gözüküyor” diyor.
İşçiler ayrıca derin şüphelerini dile getiriyor: “Patron sigortalarımızı eksik yatırıyor. Sanıyoruz bizleri çağrı usulü gibi gösteriyor. Bir gün çalışıp iki gün çalışmıyor gibi, ya da iki gün çalışıp bir gün çalışmıyor gibi gösteriyorlar. Oysa biz her gün fabrikaya gidiyoruz ve düzenli üretim yapıyoruz. Hiç boş kaldığımız olmuyor, fabrika ful çalışıyor, biz demiyoruz her şeyi bize versinler, sadece hakkımız olanı istiyoruz. Geçenlerde askere giden bir işçiye beş yıllık çalışmanın karşılığını 1700 TL verdiler. Adam bir şey yapamadı, oysa bunun bir yıllığının karşılığı bu kadardır? Yani dört yılını yediler. Kimse de çıkıp hesap soramıyor, işçiler sahipsiz kalmış durumda...”
BAKANLIK BURALARI BOŞ BIRAKMASIN
Çalışma Bakanlığı’nın sürekli denetim yapması gerektiğini, söylediklerinin bakanlıkça ihbar kabul edilmesi ve buraya müfettiş gönderilmesi gerektiğini vurgulayan işçiler çağrıyı böyle yapmalarının gerekçesini şöyle açıklıyor: “Şikayet dilekçesi veren işçilerin başına olmadık işler geliyor. İşten atılıyor. Ya da denetim olduğunda patronların haberleri oluyor ve gerekli tedbirleri alıyor. Sürekli bir denetim olursa bu patronlar üzerinde etkili olur.”
(İstanbul/EVRENSEL)
Seyit Aslan
ÖNCEKİ HABER

Kriz havasını söndürmüş

SONRAKİ HABER

Sanayi fasonluktan kurtulmalıdır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...