15 Ocak 2010 00:00

Ankara’da TEKEL Antep’te Çemen

Gaziantep’te Çemen Tekstil’de 3 gün önce başlayan grev, patronun grevi kırmak için yaptığı bütün girişimlere rağmen kararlılıkla devam ediyor.

Paylaş

Gaziantep’te Çemen Tekstil’de 3 gün önce başlayan grev, patronun grevi kırmak için yaptığı bütün girişimlere rağmen kararlılıkla devam ediyor. DİSK Tekstil Sendikası’nda örgütlenen işçilerin sendikalaşmasını engellemek için işe alınan yeni işçilere baskı yaparak grev kırıcılığı yapmaya zorlayan Çemen patronu Kamil Çetinkaya, işçileri bölerek karşı karşıya getirme çabasından vazgeçmiyor.
Önceki gün öğleden sonra Antep’teki sendikaların ve siyasi partilerin yöneticileri ve üyeleri toplu halde, Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Çemen Tekstil’in önüne gelerek grevdeki işçilere destek verdiler. Grevci işçilerin büyük bir coşkuyla karşıladığı bu ziyarette konuşan Emek Partisi GYK Üyesi Mehmet Türkmen, Ankara’daki TEKEL işçilerinin mücadelesi Türkiye’nin tüm işçileri için ne ifade ediyorsa Antep’te de Çemen işçilerinin mücadelesinin Antepli on binlerce işçi için aynı anlama geldiğini söyledi.
ÇEMEN İŞÇİLERİ 80 BİN İŞÇİ İÇİN DİRENİYOR
KESK’e bağlı sendikalar, TÜMTİS, Emek Partisi, ÖDP, Genç-Sen ve Ekmek ve Özgürlük Grubu üye ve yöneticilerinin de katıldığı destek ziyaretinde ilk sözü alan ve grevin başından beri işçilerle birlikte olan Emek Partisi Genel Yönetim Kurulu (GYK) Üyesi Mehmet Türkmen, Çemen Tekstil patronunun bir yıldır işçilerin kazanılmış haklarını gasp ettiğini ve sendikalı olma hakkına engel olmak için her türlü baskıyı yaparak suç işlediğini söyledi. “Ama iki gündür burada yasal bir grev yaparak hakları için mücadele eden işçilere suçlu muamelesi yapılıyor. Polis ve emniyet yetkililerini bu tutumdan derhal vazgeçmeye çağırıyoruz” diyen Türkmen, şöyle konuştu: “Çemen işçilerinin sendikalarında örgütlenerek ve greve çıkarak kazanmak için mücadele ettikleri talepler, Başpınar OSB’deki 80 bin işçinin talepleridir. Çemen işçileri, patronların açlık koşullarında köle gibi çalıştırdığı, krizi bahane edip olmaz haksızlıklar yaptığı, istediği zaman kapı önüne koyduğu on binlerce işçiye yol göstermiştir. İşçiyi köle gibi gören, yasal haklarını bile tanımayan, hakaret eden patronlara, işçilere karşı patronların hizmetinde olan hükümete ve resmi kurumlarına, işçinin emeğine ve gücüne saygı duymayı böyle öğreteceksiniz. Sendikalı oldukları için işçileri bölmeye çalışan ve karşılarına polisi çıkaran Çemen patronu şunu iyi bilmelidir ki, böyle yaparak yalnızca 300 Çemen işçisini değil, bu kentin bütün emek örgütlerini, emekten ve demokrasiden yana bütün güçlerini karşısına almıştır.”
ASLA YALNIZ BIRAKMAYACAĞIZ
Eğitim Sen Şube Başkanı Ali Ersönmez de yaptığı konuşmada, bugüne kadar tüm dünyada ve Türkiye’de haklarını alan tüm emekçilerin ancak örgütlenerek ve mücadele ederek kazandığını belirterek, hakları için mücadele eden Çemen işçilerini asla yalnız bırakmayacaklarını söyledi. TÜMTİS’ten Mahmut Canyurt da sonuna kadar işçilerin yanında olacaklarını belirtti.
TALEPLERİMİZİ SAĞIR SULTAN DUYDU
Önceki gün patron vekiliyle yapılan görüşmenin ardından görüşmeyle ilgili işçilere açıklama yapan DİSK Yönetim Kurulu Üyesi Muzaffer Subaşı, dün öğlen saatlerinde işçilere ve basına tekrar bir açıklama yaparak, patronun oyalama taktiğine ve grevi kırma çabasına dikkat çekti. “Bizim ne istediğimizi Antep’te sağır sultan bile biliyor. Ama patron hâlâ sendika ne istiyor diye haber gönderiyor. Grev kırıcılığı yapmak için işçileri bölüyor, bizi emniyet güçleri ile karşı karşıya getirmeye çalışıyor” diyen Subaşı, talepleri kabul edilip sözleşme yapılana kadar greve devam edeceklerini ve grev kırıcılığına geçit vermeyeceklerini söyledi. (Gaziantep/EVRENSEL)

GREV KIRICILIĞINA GEÇİT YOK
Son iki gündür her vardiya girişi saatinde fabrikanın önünde Çevik Kuvvet güçleriyle barikat kurarak kordon oluşturan polisler, patronun grevi kırmak için servislerle getirttiği yeni işçileri fabrikaya alıyorlar. Çok sayıda işçinin servislere binmeyerek gelmediği vardiya girişleri sırasında, işçilerin bir kısmı grevci işçilerin sloganlarla yaptığı çağrıya uyarak fabrikaya girmeyip grevci işçilere katılıyor. Dün sabah panzerlerin de gelmesiyle fabrika önünde beklemeyi sürdüren polisin, yeni işçilerin girişi sırasında sendikacıların yeni işçilerle konuşmasına bile engel olmaya çalışarak grev kırıcılığına destek vermesi, işçilerin tepkisine neden oldu. İki gündür grevci işçilere suçlu muamelesi yapan ve dört işçinin yaralanmasına sebep olup iki işçiyi de gözaltına alan polisler, önceki gün de sırf slogan attığı için bir işçiyi yaka paça gözaltına almaya çalıştılar. Buna rağmen her vardiyada çalışmak için içeriye giren işçi sayısı 20 kişiyi geçmiyor. Yeni işçilerin greve katılmasıyla daha da moral kazanan grevci Çemen Tekstil işçileri, çalışan tek kişi kalmayıncaya kadar çağrı yapmaya devam edeceklerini söylüyorlar.
ÖNCEKİ HABER

Aydınlar ifade verdi

SONRAKİ HABER

Pazarcık Ovama Dokunma Çevre Hareketi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...