16 Ocak 2010 00:00

İşçilerden örnek kararlılık

Türk-İş ve sendika merkezlerinin TEKEL işçilerine destek amacıyla karar aldığı iş bırakma eyleminin arkasında durmamasına rağmen illerde şubeler ve işçiler bu kararı hayata geçirdi.

Paylaş

Türk-İş ve sendika merkezlerinin TEKEL işçilerine destek amacıyla karar aldığı iş bırakma eyleminin arkasında durmamasına rağmen illerde şubeler ve işçiler bu kararı hayata geçirdi. Hatta kimi yerlerde Türk-İş Başkanlar Kurulu’nun iş bırakma süresini bir saate indirmesine rağmen eski karara uyarak üç saat iş bıraktılar.
İş bırakma kararının yüzde 100 hayata geçtiği tek il Tunceli oldu. Tunceli’de Türk-İş’e bağlı sendikalar elektrik, Telekom, özel idareler ve karayollarında tam katılımla 3 saat iş bıraktı. Eyleme ilişkin bilgi veren Türk-İş İl Temsilcisi Kadir Erim, “katılım yüzde 100. Biz de sıkıntı olmaz. Eylemlerimize devam edeceğiz. Önümüzdeki hafta 4 saat iş bırakacağız. İşçi arkadaşlarımız kararlı bir şekilde devam ediyorlar” diye konuştu. İşçiler daha sonra tam gün yasasına karşı saat 12.00’da Devlet Hastanesi’nden AKP il binasına yaptığı yürüyüşe de katıldılar.Tunceli Devlet Hastanesi önünde bir araya gelen işçi ve emekçilere Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, BDP, EMEP, ESP yöneticileri de katılarak destek de verdi. Yürüyüşte sık sık “Genel grev genel direniş” , “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek” ve “TEKEL işçileri yalnız değildir” sloganları atıldı. Burada işçiler adına açıklamayı yapan KESK Dönem Sözcüsü Alişer Tumar, Tam Gün Yasası’nın geri çekilmesini istedi.
HER ŞEYE HAZIRIZ
Eylem Muğla Yatağan’da da başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Yatağan’ın iki temel sendika şubesi Tes-İş ve Maden-İş eyleme tam katılım sağladı.
Tes-İş Yatağan Şubesi örgütlü oldukları üç termik santralde üç saat iş bıraktı. İŞ bırakmanın ardından işyeri önünde toplanan işçiler sık sık “Türk-İş göreve genel greve”, “Hükümet şaşırma sabrımızı taşırma”, “Yan gelip yatmadık gemilere binmedik”, “Şalter inecek hükümet gidecek” sloganları atıldı. Eyleme ilişkin açıklama yapan Tes-İş Şube Başkanı Fatih Erçelik, “Başbakan’ı emeğe karşı yaptığı saldırıdan dolayı kınıyoruz. En temiz kesimi olan işçi sınıfına karşı umursamaz oldukları için kınıyoruz. Biz önemli özelleştirmeler yaşadık. Mücadeleler verdik. İşçi sınıfı Refahyol döneminde hükümeti yıkmıştı. Bunu bilmesini isteriz. Bundan sonra Türk-İş’in aldığı kararlara harfiyen uyarız. Biz her şeyi yapmaya hazırız” diye konuştu.
MUHTEŞEM DİRİLİŞ!
T. Maden-İş Yatağan ve Havalisi Şubesi de örgütlü oldukları madenlerde iş bıraktı. Şube Başkanı ve Türk-İş İl Temsilcisi Süleyman Girgin, Milas Yeniköy Linyitleri İşletmesi nizamiye girişinde işçilere açıklama yaptı. Girgin, TEKEL işçilerinin mücadelesinin tüm işçi ve emekçilerin, özelleştirmelere, taşeronlaştırmalara, işten atmalara ve güvencesiz çalıştırılmaya karşı yürütülen mücadelesini temsil ettiğini söyledi.
Mücadele ederek kazanacaklarını dile getiren Girgin, “TEKEL kazanırsa, hepimiz kazanacağız, çünkü hepimiz aynı kavganın içindeyiz. Emeğin muhteşem dirilişi gerçekleşiyor.Biber gazı stoğu tükendi ama TEKEL işçilerini tüketemediler, büyüttüler. 2010 yılı için AKP’nin hesapları alt üst olmuştur. TEKEL işçileri AKP’nin tekerine çomak sokmuştur” diye konuştu. Girgin Ankara’da yapılacak mitinge çağrı yaptı.
‘ATÖLYE ATÖLYE ÇALIŞACAĞIZ’
İstanbul’da iş bırakma eylemi Karayolları’nda ve Çapa Tıp Fakültesi’nde hayata geçirildi.
Yol-İş 1 No’lu Şube üyesi Karayolları işçileri sabah saat 08.00’den itibaren 1 saat iş bırakarak işyeri önünde toplandılar. Buradan Karayolları Parkı’na yürüyen işçiler sık sık “TEKEL işçisi yalnız değildir”, “Susma sustukça sıra sana gelecek”, “Yaşasın sınıf dayanışması, “Yan gelip yatmadım vatanımı satmadım”, sloganlarını attılar. Yürüyüşün ardından işçiler adına Şube Sekreteri Zeynel Bektaş açıklama yaptı. 32 gündür her türlü baskılara rağmen hakları için direnişte olan TEKEL işçilerinin mücadelesini desteklediklerini ve ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını dile getiren Bektaş, şeker fabrikalarının, otoyolların, İstanbul itfaiyesinin özelleştirilmemesi için bunu yapmak zorunda olduklarını bildirdi. Bektaş şöyle devam etti: “Şimdi görev sırası bizlerde. Pazar günü Ankara’da yapılacak büyük mitinge tüm gücümüzle katılacağız. Bunun için işyerlerinde atölye atölye çalışma yürüteceğiz.” (HABER MERKEZİ)

ÇAPA’DA ORTAK EYLEM

İstanbul Üniversitesi’ne bağlı Çapa Tıp Fakültesi’nde ise Tez Koop-İş 5 No’lu Şube ile KESK’e bağlı SES Aksaray Şube ortak iş bırakma eylemi yaptı. Taşeronlaştırmaya ve hastanelerin ticarethaneye dönüştürülmesine tepki gösterilen eylemde, bunlara izin verilmeyeceği duyuruldu. Sabah iş başı yapmayarak hastane bahçesinde bir araya gelen SES ve Tez Koop-İş üyelerine hasta ve hasta yakınları da destek verdi. Eylemde konuşan SES Aksaray Şube Başkanı Songül Beydilli, Sağlıkta Dönüşüm Programı ile sağlıkta tüketimin körüklendiğini ve bir pazar yaratıldığını dile getirdi. Kamu sağlık kurumlarının ticari işletmeler haline dönüştürüldüğüne dikkat çeken Beydilli, TEKEL işçileriyle dayanışmanın aynı zamanda bu sorunlarla da mücadele etmek anlamına geldiğini ve birlikte mücadelenin giderek büyütülmesi gerektiğini ifade etti. Tez Koop-İş İstanbul 5 No’lu Şube Başkanı Rabia Özkaraca da 17 Ocak günü Ankara’da yapılacak mitinge katılım çağrısı yaptı. İSTANBUL
ÖNCEKİ HABER

PETKİM ve TÜPRAŞ işçileri Ankara’da olacak

SONRAKİ HABER

YENİ DÜNYA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...