16 Ocak 2010 00:00

AÇILIMIN ÖZÜ: iNCE iNCE TASFiYE

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, hükümetin “Kürt Açılımı”yla ilgili son çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulunmak üzere basının karşısına geçti. Yeni hiçbir şey söylemedi.

Paylaş

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, hükümetin “Kürt Açılımı”yla ilgili son çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulunmak üzere basının karşısına geçti. Yeni hiçbir şey söylemedi. Atalay, yönetmeliklerden bahsetti, orta vadede yasal değişiklikler yapılacağını söyledi, ancak Kürtlerin taleplerini dikkate alan herhangi bir yasal değişiklik önerisinde bulunmadı.
İNCE İNCE DOKUNARAK…
Atalay, hükümetin ‘Demokratik Açılım’ sürecinde gelinen noktayı ve atılması planlanan adımları anlattı. Geçen süreçte bazı ‘adım’lar atıldığını söyleyen Atalay, orta vadede yasal değişiklikler olacağını belirtti. Yollarına durmadan devam ettiklerini söyleyen Atalay, “Kardeşlik projemiz kararlı bir şekilde devam ediyor. 1. boyutu, yani terörün sonlandırılması için içeride ve dışarıda çok kapsamlı bir çalışma yürütüyoruz. Bu ince ince dokunarak devam ediyor” dedi.
YÖNETMELİKLER
Atalay, söz konusu süreçte yapılan değişiklikleri anlatırken, bunların yönetmelik düzeyinde olduğunu belirtti. Atalay, bazı yönetmelik adımlarını şöyle sıraladı:
*Cezaevlerinde farklı dillerde görüşme yapılması sağlandı.
*TRT’de yerel dillerle yayın başladı. Özel televizyonlar içinde değişiklik yapıldı.
*Üniversitelerde farklı dil ve lehçelerle ilgili araştırmalar yapılması için çalışmalar var.
*Yol kontrollerinin azaltılması için yönerge kurumlara gönderildi.
ORTA VADADE YASAL DEĞİŞİKLİKLER
Atalay, orta vadede ise bazı yasal değişiklikler düşündüklerini ifade ederken, bunları şöyle ifade etti:
*18 yaş altındaki çocukların çocuk mahkemelerinde yargılanmasını öngören yasa değişikliği teklifi TBMM’ye gönderildi.
*İnsan hakları alanında 4 kurum oluşturulacak. Bu kurumlarla ilgili kanun tasarısı çalışmaları önemli ölçüde tamamlandı. Bu kurullar; Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Kurulu, Türkiye İnsan Hakları Kurulu, Kolluk Gözetim Komisyonu ve İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Kurulu.
TEK PARTİ DİKTATÖRLÜĞÜ
Bakanın gündeminde ayrıca “tek parti diktatörlüğü, polis devleti” eleştirileri vardı. Konuşmasının önemli bölümünde bu eleştirilere yanıt veren bakan, yaşananlara rağmen eleştiri yapanları suçladı ve göndermelerde bulundu. “Ülkemizin tek parti diktatörlüğüne ve polis devletine doğru gittiği iddia ediliyor” dedi ve hükümetin yaptığı bu açılımlarla sonraki diktaların bile önünün kesildiğini öne sürdü.
(Ankara/EVRENSEL)

İŞTE AKP HÜKÜMETİ’NİN İNCE İNCE AÇILIMI!
İçişleri Bakan Beşir Atalay, pembe tablolar çizmeye gayret etse de süreç Kürtler açısından oldukça sancılı geçti. Açılımın tasfiye yönü oldukça etkili biçimde sürdürüldü.
*DTP’ye yönelik KCK adı altında operasyon başlatıldı. Dalga dalga gelen operasyonda Kürt siyasetçiler cezaevlerine konuldu.
*DTP kapatıldı, 2 milletvekili Meclis’ten düşürüldü, 35 partiliye siyaset yasağı getirildi.
*Belediye başkanları 12 eylül görüntüleriyle gözaltına alındı tutuklandı.
*DTP’nin kapatılmasının ardından bu kez BDP’ye yönelik eş zamanlı operasyonlar aralık ayından itibaren başlatıldı. Binlerce kişi gözaltına alındı, yüzlercesi tutuklandı.
*Askeri alanda operasyonlar aralıksız sürdürüldü. 2009 yılında 273 operasyon, 49 hava saldırısı, 168 havan ve obüs saldırısı düzenlendi.
*Kürt gazeteleri 13 kez yasaklanırken, 35 gazeteci cezaevine gönderildi.
ÖNCEKİ HABER

Tuğluk: DEP’liler hâlâ hafızalarda

SONRAKİ HABER

Direnişteki işçiler üçüncü kez gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...