16 Ocak 2010 00:00

Alevilerden ‘sol parti’ tepkisi

ALEVİ Bektaşi Federasyonu (ABF) Başkanı Ali Balkız’ın önce “Alevi partisi kuruyoruz”, sonra da “Sol parti kuruyoruz” yönündeki açıklamaları, Federasyona bağlı örgütlerin tepkisini çekti.

Paylaş

ALEVİ Bektaşi Federasyonu (ABF) Başkanı Ali Balkız’ın önce “Alevi partisi kuruyoruz”, sonra da “Sol parti kuruyoruz” yönündeki açıklamaları, Federasyona bağlı örgütlerin tepkisini çekti.
Aralarında Alevi Kültür Dernekleri’nin de bulunduğu 19 Alevi örgütü ABF yönetimine “Ya parti kurma çalışmalarından vazgeçin, ya da görevinizden ayrılarak çalışmalara devam edin” dediler.
RAHATSIZLIK YARATTI
Alevi örgütleri adına dün bir basın toplantısı düzenleyen Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Tekin Özdil, ABF’nin Alevi örgütlerinin çatı örgütü olduğunu ve görevinin Alevilerin sorunlarını yansıtarak çözüm aramak olduğunu söyledi. Üst kuruluş olan ABF’nin yöneticilerinin açıklamalarının Alevi örgütlerini rahatsız ettiğini söyleyen Özdil, Aleviler üzerindeki asimilasyonun arttığı koşullarda Alevilerin ihtiyacının “siyasi parti kurmak” değil, birlikte mücadele etmek olduğunu ifade etti.
DESTEK VERMEYECEĞİZ
Çalışmaları ‘tarihsel anlamda affedilmez bir hata’ olarak nitelendiren Tekin, şunları dile getirdi: “ABF bileşeni kurumlar olarak ABF bünyesinde yürütülen siyasi parti kurma çalışmasına destek vermeyeceğimizi, bu çalışmanın içerisinde hiçbir şekilde yer almayacağımızı belirtiriz. ABF yöneticilerinden bu çalışmadan vazgeçmelerini veya görevlerinden ayrılarak bu çalışmayı sürdürmelerini talep ediyoruz.”
BİR TEPKİ DE HACI BEKTAŞ’TAN
Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez de yazılı bir açıklamayla, “yeni parti” tartışmalarının kamuoyunu yanılttığını belirterek hiçbir siyasi oluşum içinde olmadıklarını ifade etti. Türkiye’nin eşit yurttaşlık anlayışına dayalı siyaset yapan partilere ihtiyacı olduğunu belirten Geçmez, ancak Alevi yurttaşların politik tercihlerini vesayet altına alınmasını istemediklerini söyledi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

‘KOZMİK ODA’ HAKİMİ HASTA ETTİ

SONRAKİ HABER

Tuğluk: DEP’liler hâlâ hafızalarda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...