16 Ocak 2010 00:00

Selendi tehlikeli bir sürecin habercisi

İHD ve ÇHD geçtiğimiz günlerde Manisa’nın Selendi ilçesinde meydana gelen olaylarla ilgili yaptığı inceleme ve araştırmanın raporunu açıkladı.

Paylaş

İHD ve ÇHD geçtiğimiz günlerde Manisa’nın Selendi ilçesinde meydana gelen olaylarla ilgili yaptığı inceleme ve araştırmanın raporunu açıkladı. Rapor, Selendi’de yaşanan olayların hoşgörüsüzlük ortamının batı bölgelerinde insanların yerinden edilmesi ile sonuçlanabileceği son derece tehlikeli bir sürecin habercisi olduğuna dikkat çekti.
İHD İzmir Şubesi’nde gerçekleştirilen basın toplantısında heyetin oluşumu ile ilgili İHD MYK Üyesi Necla Şengül açıklamalarda bulunurken, hazırlanan ortak rapor aktarıldı.
Selendi’de bulunan yetkili makamların olaylar başlamadan önce ilçedeki gergin ortamı görmelerine rağmen yeterli önlemleri almadıklarını belirten Bingöl, “Savcılığa Roman vatandaşların Selendi halkından bazı kişilerin kendilerini rahatsız ettiğini bildirmesine rağmen savcılık soruşturmaya bile gerek görmemiştir” dedi.
IRKÇILIK DUVARI ÖRÜLÜYOR
Heyetin bu linç olayını “Irkçı bir yaklaşım” olarak ifade etmesinin yetkilileri tedirgin ettiğini aktaran Bingöl, olayın literatürdeki adının bu olduğunu söyledi.
Farklı etnik kimliklere tahammülsüzlüğün yıkıcı toplumsal etkileri beraberinde getirdiğini kaydeden Bingöl, Türkiye’nin ayrımcılık ve ırkçılığın önlenmesine ilişkin birçok uluslararası sözleşmeyi ya onaylamadığına ya da çekince koyduğuna dikkat çekti. Bingöl, “Türkiye ırkçılık, ayrımcılık ve hoşgörüsüzlüğün örmekte olduğu duvarın farkında olmalıdır. Edirne’de, Trabzon’da, Balıkesir’de, İzmir’de yaşanan olaylar, son yıllarda yükselen aşırı milliyetçiliğin sıradan insanların duygularını da etkilemeye başladığının tipik bir göstergesidir. Selendi olayları ise hoşgörüsüzlük ortamının batı bölgelerinde insanların yerinden edilmesi ile sonuçlanabileceği son derece tehlikeli bir sürecin habercisidir” dedi.
ÇHD Üyesi Av. Adnan Kaya da olayların iki üç aylık bir geçmişi olmasına rağmen ilçe Cumhuriyet Savcısı’nın görevini yapmadığına dikkat çekerken, İHD İzmir Şube Başkanı Nezahat Paşa Bayraktar Türkiye’de ırkçılıkla ilgili suçların cezasız kalmasının bu tür olayların artmasında etken olduğunu dile getirdi. (İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Ayrımcılık her şeyden kötü

SONRAKİ HABER

BU AYIP SiZE YETER

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa