16 Ocak 2010 00:00

Kadın işçiler Sanko patronunun kölesi mi?

SANKO Holding patronu Abdulkadir Konukoğlu’nun, tekstil ve konfeksiyonda çalışan kadın işçilere ayda 5 gün regl izni...

Paylaş

Geçtiğimiz günlerde Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in nikah törenine katılmak için gittiği Ankara’da gazetecilere “Ben kadın işçilerimin aybaşını mı takip edeceğim?” şeklinde demeç veren Sanko Holding’in patronu Abdulkadir Konukoğlu, tekstil ve konfeksiyon sektörünün tehlikeli işler kapsamına alınması nedeniyle kadın işçilere ayda 5 gün regl izni verilmesi uygulamasına tepki göstermiş ve uygulamanın kaldırılmaması halinde 4 bin kadın işçiyi kapı önüne koymakla tehdit etmişti.
Yaptığı açıklamada 10 bin tekstil çalışanından 4 bininin kadın olduğunu söyleyen Konukoğlu, “Yanlış anlaşılmasın, siz benim bacımsınız. Ama ben işçimin aybaşını mı takip edeceğim? Fabrikaya bir bakmışsınız 200 kişi yok, sonraki hafta bir 300 kişi yok. Böyle bir şey olabilir mi, bekler mi?” şeklinde konuşarak, kadın işçilere verdiği değeri ortaya koymuştu. Konukoğlu, tekstil sektöründe çalışanların yüzde 60-70’ini kadınların oluşturduğunu söylemiş, kendi fabrikalarında ise 10 bin tekstil çalışanından 4 bininin kadın olduğunu ifade ederek, 4 bin kadın işçiyi işten atmakla tehdit etmişti.
HAYIRSEVER DEĞİL EMEK DÜŞMANI
Gaziantep’in en tanınmış ve en zengin işvereni olan ve başta tekstil olmak üzere farklı işkollarında onlarca işletmesi bulunan Sanko Holding patronu Abdulkadir Konukoğlu’nun Sanko Tekstil, İsko Dokuma, Süperfilm ve Çimko Çimento gibi fabrikaları da her yıl Türkiye’nin en büyük ilk 500 firması arasına giriyor. Konukoğlu, basında ve devlet nezdinde sürekli “Anadolu kaplanı”, “büyük sanayici”, “hayırsever işveren” gibi sıfatlarla anılıyor ve Antep’in ‘büyük ağabeyi’ muamelesi görüyor. Ama Konukoğlu, Antepli işçiler ve kendi çalışanları için, tam bir emek düşmanlığı; her yıl yapılan toplu işten atmaları, işçilere tazminat vermemek için yapılan giriş çıkışları ve günden güne ağırlaşan çalışma koşullarını, hak gasplarını ve sefalet ücretine mahkum edilmeyi ifade ediyor.
EMEP: İŞÇİ DÜŞMANLIĞINDAN BİLİRİZ
Konukoğlu’nun bu açıklaması ile ilgili bir açıklama yapan Emek Partisi Gaizantep Kadın Kolları, kendini Antep’in ağası, işçileri de köle gibi gören Sanko patronunun bu açıklamasına hiç şaşırmadıklarını belirtti. Emek Partili kadınlar adına yapılan açıklamada şöyle denildi: “Biz Sayın Konukoğlu’nu, her yıl yaptığı toplu işten atamalardan, işçilerin ikramiyesine bile göz dikip gasp etmesinden, kıdem tazminatı vermemek için işçilere zorla yaptırdığı giriş çıkışlardan biliyoruz. Konukoğlu’nun, daha önce yöremizin insanları için “Aylaklıktan çocuk yapıyorlar” gibi sözlerini de biliyoruz. Ama bu açıklamasıyla Konukoğlu, yalnızca kadın çalışanları aşağılamakla kalmamış, aynı zamanda bu kadar zenginliği ve serveti alın teriyle, sefalet koşullarında çalışarak ona asıl kazandıran kadın-erkek binlerce işçiye hangi gözle baktığını da bir kez daha göstermiştir.”
EĞİTİM SEN: ÖZÜR DİLESİN
Eğitim Sen Gaziantep Şubesi Kadın Sekreteri Elif Bezgin de, bu açıklamanın hem kadın işçiler şahsında tüm kadınları aşağılamak anlamına geldiğini, hem de kadınların eve kapatılması, üretimden ve toplumsal yaşamdan dışlanmasını savunan gerici, ilkel bir zihniyeti yansıttığını söyledi. Gazetemize açıklama yapan Bezgin, “Konukoğlu böyle bir açıklama yapabilme cüretini ve cesaretini, hükümetin ve ülkeyi yönetenlerin sermaye sahiplerini el üstünde tutma politikasından alıyor. Kadın işçileri kendi köleleri gibi gören ve onları işten atarım şeklinde tehdit eden Konukoğlu, bu aşağılayıcı açıklamasından dolayı derhal özür dilemelidir” dedi. Hükümetin de, kadın çalışanların bu gibi durumlarda izin kullanabilmesini getiren düzenlemeyi, iş güvencelerini de içerecek şekilde yapmasını talep eden Bezgin, “Kadın işçilerin kaderi patronun keyfine bırakılmamalı, bu düzenleme işten atılmayı da yasaklayacak şekilde yasalaşmalıdır” dedi.
(Gaziantep/EVRENSEL)
Mehmet Türkmen
ÖNCEKİ HABER

İşçiler patronun oyununu bozdu

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...