16 Ocak 2010 00:00

İşsizlik Rusya’ya gönderdi

İşsizlik ve düşük ücretler yüzünden geçim sıkıntısı çekenler, çalışmak için yurt dışına çıkıyor.

Paylaş

İşsizlik ve düşük ücretler yüzünden geçim sıkıntısı çekenler, çalışmak için yurt dışına çıkıyor. Yaşadıkları geçim sıkıntısı nedeniyle, yurtdışında ağır koşullarda çalışmayı kabul eden işçiler, sağlıksız yerlerde barındıkları için başta ishal ve grip olmak üzere bir çok hastalıklarla karşı karşıya kalıyorlar.
Kocaeli’nin Derince ilçesi, Çınarlı Mahallesi’nde yaşayan bir çok kişi de çareyi yurt dışında arıyor. Bir ay önce iş bulma umuduyla Rusya’ya giden işçiler yaşadıkları sağlık sorunları ve vize sürelerinin dolması nedeniyle geri dönmek zorunda kaldı. Rusya’dan dönen işçilerin bazıları geri dönmeyi düşünmezken, bazıları işsizlik yüzünden, yeniden vize alıp çalışmaya devam etmek istiyor.
İŞSİZLİK MECBUR ETTİ
Bir ay önce Rusya’ya giden ve vizesi dolduğu için geri dönen Engin Yoloğlu, daha önce çeşitli tersanelerde çalışmış. Bir senedir işsizdim, sene içerisinde 8-10 günlük işlerde çalıştığım oldu ama toplasan bir ay etmez. Çalıştığımızın parasını da zamanında alamadık zaten, para yok, iş yok... Rusya’ya gitmek zorunda kaldık” diyen
Yoloğlu, Türkiye’de çalışmayı istediğini, ancak işsizliğin kendilerini mecbur bıraktığını vurguluyor.
Rusya’daki çalışma koşulları hakkında şu bilgileri veriyor: Orada çalışma koşulları ağır, koruyucu malzeme yok, doğru dürüst iş elbisesi yok. Yemekler kötü, saati 3.5 dolara çalışıyoruz, ben tersaneler de 1500 lira ücret alıyordum, 700 lira maaşlı iş bulsam Rusya’ya gitmem ama onu da bulamıyoruz...
BAŞBAKAN GELİP GÖRSÜN
Rusya’ya gidip dönen işçilerden biri olan Zeki Ataç da vizesi dolduğu için dönmek zorunda kalmış. Daha önce, çelik konstrüksiyon işinde çalıştığını belirten Ataç, gitmeden önce belediyede fidan dikim işinde çalışmış. Maaş bordrosunu gösteren Ataç, kesintilerden sonra 470 lira ücret aldığını söylüyor. Geçim sıkıntısından yakınan Ataç “Burada daha iyi bir iş olsaydı kalıp çalışmak isterdim ama yok işsizlik yüzünden gitmek zorunda kaldım Rusya’ya, yoksa kim ister ülkesini bırakıp gitmeyi, orası Türkiye gibi değil, soğuk, dil bilmiyorsun, derdini anlatamıyorsun, markete gidip bir sigara bile alamıyorsun” dedi.
Yaşanan ekonomik sorunlar yüzünden hükümete tepki gösteren Ataç “Başbakan gelip görsün oraları, bir sürü insan çalışmaya gelmiş, yatma yerleri kötü, hastalık, ishal, grip, sağlıklı bir yer değil, -40 derecede çalışmak zorunda kalıyoruz, yüzümüz gözümüz soğuktan yara oldu, eskiden insanlara yemek su verip kölelik yaptırırlardı, şimdi para verip kölelik yaptırıyorlar” diye konuştu. (Kocaeli/EVRENSEL)

İşsizlik ekimde de 2008’e göre yükseldi

EKİM 2009 işsizlik oranı yüzde 2008’in aynı dönemine göre 1.8 puan artarak yüzde 13’e yükseldi. Resmi rakamlara göre işsiz sayısı 3 milyon 300 bin kişiye ulaştı.
Ağustos ve eylül aylarında yüzde 13.4’e çengel atan işsizlik oranlarında, ekim ayında 0.4 puanlık bir düşüş yaşansa da sanayi sektörünün istihdamında kan kaybı sürdü. İşsiz sayısı Ekim 2009’da 569 bin kişi arttı.
GENÇLER İŞSİZ
Ekim döneminde genç nüfusta işsizlik oranı geçen yılın aynı dönemine göre 2.2 puanlık bir artışla yüzde 24’e yükseldi. Genç işsizlik oranı kentte yüzde 24.’ten 26.6’ya çıkarken, kırda yüzde 17.1’den 18.5’e çıktı.
Ekim 2009’da Türkiye’de tarım dışı işsizlik oranı 2.4 puanlık artışla yüzde 16.4 olarak gerçekleşti. Sanayi istihdamının kan kaybettiği ekimde istihdam edilenlerin yüzde 25.3’ü tarım, yüzde 19.4’ü sanayi, yüzde 6.3’ü inşaat, yüzde 49’u ise hizmetler sektöründeydi. 2008’in aynı dönemiyle karşılaştırıldığında, tarım sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 0.8, inşaat sektörünün payı 0.2, hizmetler sektörünün payı 0.3 puan artarken, buna karşılık sanayi sektörünün payı 1.3 puan azaldı.
EKİMDE 456 BİN KİŞİ İŞSİZ KALDI
Ekim 2009 döneminde 1 milyon 976 bin kişi işe yeni başlamış veya iş değiştirmiş olup, bunun toplam istihdam içindeki oranı yüzde 9 olarak gerçekleşti. İşe yeni başlayan veya iş değiştirenlerin yüzde 33.2’si 25-34 yaş grubundayken, bu dönemde işe başlayan veya iş değiştirenlerin yüzde 18.6’sı “sanayi”, yüzde 37.2’si “hizmetler”, yüzde 21.9’u “inşaat” sektöründe, yüzde 22.3’ü ise “tarım” sektöründe işe başladı. Mevcut işsizlerin yüzde 13.8’ini oluşturan 456 bin kişi, bu dönemde işten ayrıldı.
126 BİN YENİ UMUTSUZ
Ekimde iş aramayıp çalışmaya hazır olanların sayısı 126 bin kişi artarak 1 milyon 897 bin kişi oldu. Bunun 799 binini erkekler, 1 milyon 99 binini ise kadınlar oluşturdu. Bu dönemde iş bulma ümidi olmayanların sayısı ise 92 bin artışla 692 bin kişi oldu. (EKONOMİ SERVİSİ)
Barış KaraErsin Vural
ÖNCEKİ HABER

Kriz evliliği vurdu

SONRAKİ HABER

YENİGÜN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...