16 Ocak 2010 00:00

Deprem yıktı, kalitesiz binalar öldürüyor

ABD’li mühendisler, Haiti’de binaların kalitesizliğinin yıkıcı depremin verdiği hasarın artmasına neden olduğunu açıkladı

Paylaş

ABD’li mühendisler, Haiti’de binaların kalitesizliğinin yıkıcı depremin verdiği hasarın artmasına neden olduğunu açıkladı. Depremlerde mühendislik araştırmaları yapan EERI isimli enstitünün Başkanı Farzad Naim, “Kurallara uygun olarak inşa edildiği kabul edilen yapıların bile iyi olmadığı ortada” diye konuştu.
Depremin ardından çekilen fotoğrafların incelenmesinden sonra açıklamalarda bulunan Naim, başkent Port-au-Prince’teki büyük yapıların çoğunda kompakt beton kullanıldığını ve bunun da yüksek çökme potansiyeli yüzünden dünyadaki birçok büyük kentte başlıca tehlikeyi oluşturduğunu kaydetti.
Haiti’deki binaların çok uzun yıllar önce inşa edildiğini ve bu binaları daha sağlam hale getirmek için para olmadığını belirten Naim, bunlara bir de usulsüzlük, malzemeden çalma gibi sorunların eklenmesiyle durumun felakete döndüğünü ifade etti.
300 BİN KİŞİ EVSİZ KALDI
Haiti’nin başkenti Port-au-Prince’te yerleşim birimlerinin yüzde 10’unun yıkıldığı, yaklaşık 300 bin kişinin evsiz kaldığı bildirildi. Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardım Koordinasyon Dairesinden (OCHA) yapılan açıklamada, ilk tahminlerin Port-au-Prince’teki yerleşim birimlerinin yüzde 10’unun yıkıldığını ortaya koyduğu, bunun 300 bin insanın evsiz kaldığı anlamına geldiği belirtildi.
Depremden etkilenen bölgelerde yaklaşık 3.5 milyon insanın yaşadığını kaydeden OCHA, BM’nin Haiti’deki İstikrar Misyonu’nun (Minustah), bazı bölgelerin yüzde 50 oranında yıkıldığını açıkladığını kaydetti.
YARALILAR ÖLÜYOR
Öte yandan, altyapının depremde ağır hasar görmesi ve koordinasyonda yaşanan sorunlar nedeniyle, yardımların pek azı depremzedelere ulaştırılabiliyor. Enkaz altındaki birçok kişiye henüz ulaşılamazken, yardım götürülemediği için normalde tedavi edilebilecek yaralıların ölmeye başladığı ifade ediliyor.
Depremin ardından bölgede ölenlerin sayısının 50 bini bulabileceği tahmin ediliyor. Haiti Başkanı’nın ardından Kızılhaç yetkilileri de depremden dolayı 45 ila 50 bin civarında insanın yaşamını yitirmiş olacağını söyledi. Uluslararası Kızılay ve Kızılhaç Federasyonu sözcüsü Jean-Luc Martinage, “Bu açıkladığımız rakam bizim tahminimiz” dedi.
Sözcü, Haiti devlet yetkilileri ve bu ülkedeki Kızılhaç görevlilerinden elde ettikleri bilgi çerçevesinde böyle bir tahminde bulunduklarını belirterek, bunun kesin rakam olmadığı konusunun altını ısrarla çizdi. Martinage, “Bu tahmin merkezde çalışanların değil aslında Haiti’deki görevlilerimizin tahminidir ve kuvvetle muhtemeldir ki doğrudur da.” diye konuştu. (DIŞ HABERLER)

ULUSLARARASI YARDIMLAR SÜRÜYOR

Depremin yerle bir ettiği Haiti’ye uluslararası yardımlar ulaşmaya devam ediyor. On binlerce kişinin öldüğü tahmin edilen depremden sonra Haiti’ye gönderilen ve taahhüt edilen yardımlar şöyle:
ABD yönetimi başlangıç olarak 100 milyon dolarlık yardım yaptı. 2000 deniz piyadesinin yanı sıra gemiler, helikopterler ve nakliye uçakları gönderiyor. ABD ayrıca pazar gününe kadar konuşlanmak üzere bölgeye 3 bin 500 asker gönderecek.
Kanada 5 milyon Kanada doları gönderiyor. Bireysel yardımlardan toplanacak miktarla birlikte 50 milyon Kanada dolarına ulaşacak yardım, örgütler kanalıyla Haiti’ye gönderilecek. Ottawa yönetimi ayrıca bölgeye iki gemi, helikopterler, nakliye uçakları ve kurtarma ekibi gönderiyor.
Dünya Bankası’nın 100 milyon dolar bağışladığı Haiti’ye BM de 10 milyon dolar gönderiyor.
İngiltere 10 milyon dolar yardım gönderiyor, bu ülkeden giden 4 kişilik durum değerlendirme ekibi, 71 kurtarma uzmanı, arama köpekleri ve ağır donanım ise Haiti’ye ulaştı.
Avustralya 9.3 milyon, Norveç 5.3 milyon, Japonya 5 milyon dolar, İtalya 1, AB ise 3 milyon avro yardımda bulundu.
Hollanda ve İtalya Piskoposlar Konferansı 2’şer milyon avro, Danimarka 1.9 milyon dolar, Finlandiya 1.25 milyon avro, Güney Kore de 1 milyon dolar yardım sözü verdi.
İrlanda telekomünikasyon şirketi Digicel 5 milyon dolar verdi ve telefon şebekesinin onarılması için yardım edeceğini belirtti.
İspanya 3 milyon avro yardım, kurtarma ekipleri, 100 ton araç gereç sözü verdi. Almanya da 1.5 milyon avro yardım, acil müdahale ekibi gönderdi.
Hindistan ve Çin 1 milyon dolar verecek, Çin ayrıca 60 kişilik kurtarma ekibi ve kurtarma köpekleri gönderiyor.
İsveç 850 bin dolar, çadır, su temizleme malzemeleri, tıbbi yardım teklifinde bulundu. Stockholm yönetimi ayrıca BM’nin yıkılan binalarının yenilerinin yapılması için kurulacak üsse ekip gönderecek.
Venezuela Haiti’ye doktor, itfaiyeci ve kurtarma görevlileri gönderdi. Kübalı 400 doktor Haiti’de kurtarma çalışmalarına katılıyor.
Meksika doktor, arama-kurtarma köpekleri ve altyapı uzmanları gönderecek. Fransa
Cumhurbaşkanı kamu güvenliği idaresinden 400 çalışanın Haiti’ye gönderilmekte olduğunu, iki ameliyat birimi ve 50 yatağı olan bir geminin yola çıktığını bildirdi.
İzlanda ve Portekiz 30’ar kişiyi aşan kurtarma ekiplerini bölgeye gönderiyor, Tayvan da 23 kişilik kurtarma ekibi ve 2 ton yardım malzemesini Haiti’ye gönderdi.
İsrail seyyar hastane göndermeyi planlıyor, ayrıca 220 kişilik kurtarma ekibi Haiti’ye gidiyor.
İsviçre bir kurtarma ekibini Haiti’’nin komşusu Dominik Cumhuriyeti’ne gönderdi. Yaklaşık 50 ton yardım maddesi bulunan uçak ise dün yola çıktı.
Uluslararası Kızılhaç Komitesi 3 bin ceset torbası ve 50 ton yardım malzemesi gönderdi.
ÖNCEKİ HABER

Obama’dan bankalara ‘kriz vergisi’

SONRAKİ HABER

Kayseri’de miting!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...