16 Ocak 2010 00:00

AKM neden 20 aydır kapalı?

SANATÇILAR, “Atatürk Kültür Merkezi 20 aydır neden kapalı” sorusunun yanıtının verilmesini istedi.

Paylaş

SANATÇILAR, “Atatürk Kültür Merkezi 20 aydır neden kapalı” sorusunun yanıtının verilmesini istedi. İstiklal Caddesi’ndeki Atlas Pasajı’nda bulunan 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı önünde eylem yapan sanatçılar, bu coğrafyadaki kültürlerin hiçe sayıldığına ve Kültür Başkenti etkinliklerinin ‘pop kültür’ ile sınırlandırıldığına dikkat çekti.
İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nde çalışan tenor Ali Murat Erengül’ün söylediği arya ile başlayan eylemde, ortak açıklamayı yapan Kültür Sanat-Sen Genel Başkanı Yavuz Demirkaya, Atatürk Kültür Merkezi’ne (AKM) aslına uygun restorasyon yapılması kararı alındığını hatırlattı. AKM’nin restorasyonunun bir an önce gerçekleştirilmesi için destek çağrısı yapan Demirkaya, “İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti sürecinin, beklenen İstanbul kent ve kültür buluşmalarını sağlamayacağı değerlendirmesi yapan sanat, kültür ve kent kuruluşlarının oluşturduğu bir platform olan İstanbul Kültür Forumu bileşenleri ve Kültür Sanat-Sen olarak bizler, AKM biz sanat emekçilerine ve halkımıza teslim edilene kadar uygulama aşamasının takipçisi olacağız” dedi.
‘GERÇEK SANATÇILAR UMURLARINDA DEĞİL’
Eylemde Mimarlar Odası Büyükkent Şube Başkanı Eyüp Muhcu, TOMEB İstanbul Temsilcisi Orhan Kurtuldu ve Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nden Orhan Aydın da söz aldı. Aydın, “Bu ülkenin gerçek sanatçıları Orhan Kemal, Sait Faik, Nâzım Hikmet, kültür ajansının umurunda değil” dedi. Konuşmalarda, AKM’nin 20 aydır kapalı olmasının hesabının verilmesi istendi.
(İstanbul/EVRENSEL)

AKM ÖZLENEN BİR KÜLTÜR MERKEZİ OLMALI
Şehir Plancıları Odası, Ankara Atatürk Kültür Merkezi (AKM) alanının niteliksiz müdahalelerle değiştirildiğine dikkat çekmek ve özlenen bir kültür merkezi işlevini kazandıracak politikaları tartışmak üzere bir panel düzenleyecek.
Yapılan yazılı açıklamada, Kızılay ile Ulus arasında kalan ve Atatürk Bulvarı’nın batısı olarak tanımlanan AKM alanının statüsünün ve kullanım biçiminin yasayla belirlendiği belirtilerek, alanın “sayıları ve yoğunluğu her geçen gün artan parçacı, ölçeksiz, denetimsiz ve niteliksiz müdahalelerle değiştirildiği” vurgulandı. Açıklamada, AKM alanının bütüncül bir şekilde ele alınması, ilgili şehircilik ve planlama politikalarını tartışmak üzere 16 Ocak günü Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde panelist olarak Ömer Kıral’ın katılacağı bir panel düzenlendiği duyuruldu. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

YOLCULAR İÇİN EL AYNASI

SONRAKİ HABER

İstanbul kültürün başkenti mi oluyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa