18 Ocak 2010 00:00

Su, gıda, ilaç bekliyorlar

ŞİDDETLİ depremin vurduğu yoksul Haiti’de, en fazla temiz suya ve ilaca ihtiyaç var.

Paylaş

ŞİDDETLİ depremin vurduğu yoksul Haiti’de, en fazla temiz suya ve ilaca ihtiyaç var. Haiti’de su, gıda ve ilaç stokları bitmek üzere. Depremzedeler kadar, bölgede çalışan yardım ekipleri de susuzluğa bağlı hastalıkların tehdidi altında. Haiti depremden önce de AIDS, verem, çocukluk hastalıkları ve yetersiz beslenmeyle mücadele ediyordu.
HASTALIK TEHDİDİ
Uzmanlara göre, Haiti’de gelecek günlerde depremzedeleri kirli suların neden olduğu ishal ve koleranın tehdit etmesi bekleniyor. Temiz su sıkıntısı nedeniyle çok sayıda çocuk ve yaşlının hayatını kaybetmesinden endişe ediliyor. Yaraların enfeksiyondan korunması için antibiyotiklere ve temiz bandajlara ihtiyaç duyuluyor ancak hastanelerin ve eczanelerin yıkılması nedeniyle bu konuda da büyük sıkıntı yaşanıyor.
200 BİN ÖLÜ
Haiti Başbakanı Jean-Max Bellerive, ülkesini yerle bir eden depremin ardından şu ana kadar 15 binden fazla cesedin gömüldüğünü açıkladı. Haiti İçişleri Bakanı Paul Antoine Bien-Aime’se depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 200 bini bulabileceğini söyledi. Bien-Aime, yaptığı açıklamada, “Şu ana kadar 50 bin ceset çıkardık” dedi.
562 MİLYON LAZIM
Birleşmiş Milletler (BM) Haiti için uluslararası topluma 562 milyon dolarlık yardım çağrısında bulundu. BM 192 ülkeden Haiti’ye yardım yapmalarını istedi. Depremin 3 milyon insanı etkilediği belirlenirken, 562 milyon doların ilk etapta gıda, sağlık, su, beslenme, hijyen, barınak gibi temel ihtiyaçlar için kullanılacağı ifade ediliyor.
‘EN BÜYÜK FELAKET’
Haiti’deki deprem, BM’nin şimdiye kadar karşı karşıya kaldığı en kötü felaket. Cenevre’deki BM Yardım Koordinasyon Merkezi Sözcüsü Elisabeth Byrs, “Bu tarihi bir deprem. BM’nin karşılaştığı en berbat felaket, çünkü bütün yerel altyapı mahvoldu” dedi. “BM tarihinde böylesine bir felaketle karşılaşılmadı” diyen sözcü, “Bu, diğerlerine hiç benzemiyor. BM’ye göre, depremde en az 50 bin kişi hayatını kaybederken, 250 bin kişi yaralandı, 1.5 milyon kişiyse evsiz kaldı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Afganistan’da ölüm rekoru kırıldı

SONRAKİ HABER

Heronlar kriz dinlemedi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...