18 Ocak 2010 00:00

iDÇ iŞÇi ÇIKARACAK

İzmir Demir Çelik Sanayi (İZDEMİR), 177 işçinin yasal haklarını ödeyerek işten çıkaracağını duyurarak iş akitlerinin feshi konusunda gerekli yasal prosedürün başlatılması kararı aldığını duyurdu.

Paylaş

İzmir Demir Çelik Sanayi (İZDEMİR), 177 işçinin yasal haklarını ödeyerek işten çıkaracağını duyurarak iş akitlerinin feshi konusunda gerekli yasal prosedürün başlatılması kararı aldığını duyurdu.
İZDEMİR’in Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yayımlanan özel durum açıklamasında, sektör koşullarının ağırlaşması, girdilerin mamul fiyatına göre görece yüksek kalması, pazarın daralması ile birlikte siparişlerin azalması ve buna koşut olarak üretimin azaltılması ihtiyacının kaçınılmaz hale geldiği belirtildi.
Açıklamada, bu nedenlerle şirketin toplam 177 çalışanının yasal hakları ödenerek iş akitlerinin feshi konusunda gerekli yasal prosedürün başlatılması kararı alındığı kaydedildi.
İŞÇİLER TEPKİLİ
İşçiler ise kendilerine böyle bir açıklamanın ne sendikacılar ne işverenler tarafından haber verilmediğini, kendilerinin de basından duyduğunu söyleyerek duruma tepki gösterdi. “Kimlerin çıkarılacağını bilmiyoruz ama şu an fabrikada 165 davalık işçi var, bunlar çıkarılmak isteniyordur. Galiba davalık oldukları için çıkarmadık kılıfı hazırlamak için bunların yanına birkaç kişi daha eklemişler” diyerek özetliyor.
TÜRK METAL’İN PARMAĞI VAR MI?
Fabrika yaklaşık 3 hafta önce vardiya sistemini değiştirerek bu çıkışlara hazırlanmıştı. Ancak o dönemde işçilere işten çıkarmayacağı da söylenmişti. İşçilere bu dönemin 31 Mart’a kadar sürecek bir dönem olduğunu ve hep beraber atlatacakları anlatılmıştı. Ancak bazı işçiler tarafından Türk Metal’in “eğer işçi çıkarılacaksa davalık işçilerden çıkarılsın” dendiği tartışılıyordu. Davalık işçiler aynı zamanda Türk Metal’den istifayı da tartışıyordu. “Büyük
ihtimalle sendika ve işverenin çıkarılacak işçilerin listesini beraber hazırlamıştır. Fabrikada kimse sendikadan memnun değil. Sadece işverenler istediği için hâlâ buradalar” diyen bir işçi, işçi çıkarılmasını kabul etmemek gerektiğini düşünüyor. “Bize işçi çıkarılmayacağı söylendi. Ama işçi çıkarmanın temelinde davalar yatıyor olabilir. Dava sonucunda ücretlerimiz tekrar eski seviyesine ulaşacak ve buda onları memnun etmeyecek” diyen aynı işçiye göre işverenler krizi bahane olarak kullanıyorlar.
İDÇ KRİZİ FIRSATA ÇEVİRDİ
Gerçekten de olaylar işçilerin söylediklerini doğrular şekilde gelişiyor. İzmir Demir Çelik A.Ş’nin hâlâ onay aşamasında olan bir termik santral planı var. Şirket yönetim kurulu başkanı Halil Şahin daha önceki açıklamalarında şirket arazisi içinde kuracakları 320 megavat kapasiteli termik santral için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu`nun (EPDK) izninin alındığını, bakanlık onayının beklendiğini ifade etmişti. 350 milyon dolarlık yatırım öngördüklerini söyleyen Şahin, izinlerin tamamlanması sonrası ihaleye çıkacaklarını, bu süreçte yabancı ortaklık tekliflerini değerlendirebileceklerini belirtmişt. Krizi fırsata çevirmeyi başaran İzmir Demir Çelik(İDÇ), yine yakın zamanda iki gemi birden almış, kuru yük filosu için üçüncü gemi araştırmalarını da sürdürdüğünü açıklamıştı. (İzmir/EVRENSEL)
Turan Kara
ÖNCEKİ HABER

Kadınların kaydı yok!

SONRAKİ HABER

ÖZGÜRLÜK YOLU

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...