18 Ocak 2010 00:00

Sporu bilimle yoğurmak

ADANA Çukorova TÜYAP Kitap Fuarı’nda spor kitapları da bir etkinliğin konusu oldu.

Paylaş

ADANA Çukorova TÜYAP Kitap Fuarı’nda spor kitapları da bir etkinliğin konusu oldu. Rahşan İnal ‘Küreselleşme ve Spor’ ile Mehmet Şahin ise ‘Spor Ahlakı ve Sorunları’ kitaplarıyla okurlarla bir araya geldi. “Spordan Evrensele Evrenselden Spora” başlıklı söyleşide, çok uluslu şirketlerin sponsorluğunda ilerleyen sporun günümüzde yüklendiği anlam üzerine konuşuldu.
Yrd. Doç. Dr. Mehmet Şahin’in yönettiği söyleşiye, beden eğitimi öğretmenleri başta olmak üzere çok sayıda sporsever katıldı.
Söyleşide ilk konuşmayı yapan Mehmet Şahin, günümüz sporunun başlıca sorunları olan doping, şike ve şiddet konusuna değindi. 2000’li yılları ‘kapitalizmin sporu kendi isteğine evirme çağı’ olarak tanımlayan Şahin, daha fazla kâr hırsı nedeniyle 100 dünya şampiyonunun doping nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi. Dopingin zararlarının herkes tarafından bilinmesine rağmen kullanılmaya devam ettiğini söyleyen Şahin, bunun nedenini şöyle açıkladı: “Doping kullanımı, ödül alma kaygısıyla görmezden geliniyor. El altından hangi ilaçların performansı arttıracağı sporcuya iletiliyor. Devlet de, yeni madalyaların kazanılması için bu duruma göz yumuyor.” Ülkelerin spor dallarında aldığı madalyalarla gelişmişlik düzeylerini gösterdiklerine değinen Mehmet Şahin, bu ödüllerin alınmasında doping ve şike faktörlerinin önemli bir yer tuttuğunu ifade etti. Sadece sağlıklı olmak için yapılması gereken sporun bu tür manipülasyonlarla kirletildiğine değinen Şahin, bunun çözümünü ise ‘Sporun para kazanma aracı olmaktan çıkarılması’ olarak açıkladı.
‘DAHA FAZLASI İÇİN DOPİNG!’
“Gündelik hayatta bize ne empoze ediliyorsa sporda da o oluyor” diyen Rahşan İnal, sporda yaşananların da anlaşılır olmasına rağmen kabul edilir olmadığını söyledi. Çok uluslu şirketlerin sponsorluğunda ilerleyen sporun günümüzde yüklendiği anlama değinen İnal, “Türkiye’deki spor ligleri artık şirketlerin isimleriyle anılmaya başlandı. Ancak bu şirketlerin hiçbirinin sporla bir ilgisi yok” dedi. Sponsorluklardaki nedeni spor yönetimin çok uluslu şirketlerin eline geçmesiyle açıklayan İnal, “Şirketler, sponsor oldukları kulüp ya da sporcular sayesinde daha fazla para kazanmak istiyorlar. Bunun için sporcudan daha fazla rekor istiyorlar. Sporcu ise daha fazlası için dopinge başvuruyor” dedi.
Beden eğitimi dersini 1 saate düşüren AKP Hükümeti’nin Olimpiyatlara aday olmasına değinen İnal, Türkiye’de 12 milyon öğrencinin sporla tanışmadan okullarından mezun olduğunu vurguladı.
(Adana/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

‘Pazara mı geldik, kitap fuarına mı?’

SONRAKİ HABER

Diplomasiye farklı bir bakış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa