19 Ocak 2010 00:00

İZLENİM

İHD Genel Merkezi ve Ankara Şubesi yöneticileriyle birlikte TEKEL işçilerinin direniş eylemindeyiz.

Paylaş

İHD Genel Merkezi ve Ankara Şubesi yöneticileriyle birlikte TEKEL işçilerinin direniş eylemindeyiz. Biz dayanışma amacıyla eylem alanındayız.
Eylem alanı Türk-İş Genel Merkezi’nin içi ve sağlı sollu sokaklar.
Bazı konuların altı çizilmeli. Demokratik haklarını kullanma bakımından mesafe alındığı açık. Gazlı ve coplu saldırılar geride kaldı, şimdilik. Bir kazanım var. Sokakta olma ve sokağın zaptı anlamında bir kazanım... Toplanma hakkı ve özgürlüğü kullanılıyor. Görüşler de ifade ediliyor. Fakat bir sıkıştırılmışlık yok mu? AKP’nin önünde ifadeye, toplanmaya izin yok. Ya da Sıhhiye Meydanı’nda…
Sosyal devlet bakımından nasıl yaklaşmalı?
Sosyal devlet, vatandaşın sosyal durumunu ilgisinde tutan devlettir. Vatandaşının iş, aş, barınma, sağlık sorunları devletin ilgisindedir. Hangi devletin?.. Sosyal devletin. Sosyal devletin şunu yaratmaya ve söylemeye hakkı yok: Şimdi ölürsen eş ve çocuklarına ayda 1500 lira maaş bağlarım, 4-c ye geçersen 700 lira veririm.
Ölmek mi lazım?
Bizim İHD’li başkanlar çok iyi konuştular. Sendika genel sekreteri ve yöneticileri ile şahsen Malatya’dan tanışıyorum. Samimi insanlar. Ve kararlı...
Kadınların, işçilerin eş ve çocuklarının olayı sahiplenmesi, hayranlık ve saygı uyandırıyor.
Ekonomik ve sosyal haklar, insan hakları arasında.
İnsan hakları bütündür; bölünmez, biri diğerine tercih edilemez. Hepsi de birbiriyle irtibatlıdır bu hakların.
Çalışma da bir insan hakkı. İş güvencesi de… Adil bir ücret de...
Hem kendileri için hem de aileleri için sağlıklı yaşam standardına hak, bir insan hakkı. Bunun için mücadele ediyorlar. Tüm insan haklarının kaynağında hayatın kendisi var.
İnsan haklarını çeşitli yaşama durumları şekillendiriyor. Ona anlam veriyor. TEKEL işçileri, insan haklarının kazanılması, korunması, kullanılması ve geliştirilmesi için izlenen yollardan; itiraz, direnme, şikayet, talep etme süreçlerine dair örnekler sunuyorlar. Dersimiz bu.
Bakalım öğrenebilecek miyiz?..
Hüsnü Öndül
ÖNCEKİ HABER

Yediğimiz içtiğimiz vergiye gidiyor!

SONRAKİ HABER

SGK’da maaş skandalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...