19 Ocak 2010 00:00

JiTEM mağdurları adalet istiyor

İHD Van Şubesi eski Yöneticisi Bahattin Keremoğlu, Türkiye Gaziler Vakfı Başkanı Ali Kiraz’ın, 7 sivili, sağ yakaladıktan sonra infaz ettiğinin tanıklar ve belgelerle kanıtlandığını belirterek, soruşturmanın yeniden açılmasını istedi.

Paylaş

İHD Van Şubesi eski Yöneticisi Bahattin Keremoğlu, Türkiye Gaziler Vakfı Başkanı Ali Kiraz’ın, 7 sivili, sağ yakaladıktan sonra infaz ettiğinin tanıklar ve belgelerle kanıtlandığını belirterek, soruşturmanın yeniden açılmasını istedi.
Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde 9 Kasım 2005’te yaşanan patlamayla ilgili Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya tarafından hazırlanan iddianamede, dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’la birlikte yargılanması istenen 26 komutan arasında yer alan emekli Albay Ali Kiraz’ın, bölgede PKK’ye karşı itirafçılardan oluşturulan yapılanmadan sorumlu olduğu belirtilmişti. Şu an Türkiye Gaziler Vakfı Başkanı olan emekli Albay Ali Kiraz, JİTEM bünyesinde 1990-1993 yılları arasında Yüksekova’da 30 sivilin katledilmesinden sorumlu tutuluyor.
‘7 KİŞİYİ ALİ KİRAZ ÖLDÜRDܒ İDDİASI
Kiraz’ın, 1990 ile 1993 yılları arasında bölgeye kan kusturduğunu belirten Bahattin Keremoğlu, “1990 yılında Yüksekova’da çalışan ve kim olduğunu bilmediğimiz Azat kod adını kullanan Casım isimli kişi ile korucubaşı Hetem Çakmak ve Kadri Ören, o dönemde beraber kaçakçılık yaptıkları 7 Uludereliyi, Ali Kiraz’a PKK’li diye ihbar ediyor. Daha sonra Yüksekova ilçesinin Esendere beldesine bağlı Aşağıuluyol (Tıloran) köyünün arkasına çağırılan Ömer Ürün, Mehmet Ürün, Mahmut, Salih Ürün, Ömer Kaçan, Sıddık Aykut, Mehmet Aykut ile ismi öğrenilmeyen bir kişi burada jandarma tarafından alıkonuluyor” dedi. Ömür Ürün’ün burada Ali Kiraz tarafından öldürüldüğünü öne süren Keremoğlu, köye getirilen 6 kişiden Mehmet Ürün’ün, kaynayan su kazanının içine atıldığını belirtti.
Bahattin Kerimoğlu, kalan 5 kişinin ise gözleri bağlandıktan sonra askeri bir araçla Yüksekova İlçe Jandarma’ya götürüldüğünü, 3 gün boyunca jandarmada sorgulandıktan sonra öldürüldüğünü öne sürdü. Keremoğlu, 7 kişinin Yüksekova Bajêrgeh Mezarlığı’na gömüldüğünü de iddia etti.
Cenazelerin halen gömülü olduğu yerde olduğunu anlatan Kerimoğlu, Kiraz’ın 30’a yakın öldürdüğü kişinin bu mezarlıkta bulunduğunu da öne sürdü. Aşağıuluyol köyünden Ali Kiraz ve ekibi tarafından öldürüldüğü iddia edilen 7 Uludereli vatandaşın akrabası olan Mahmut Ürün ise cenazeleri bulmak için hukuki mücadele başlatacaklarını söyledi.
BİRÇOK OLAYDA İSMİ GEÇİYOR
Cafer Ergüder, Ali Kiraz’ın 22 Haziran 1992’de Yüksekova’da taksicilik yapan akrabası Nurettin Turgut’u kaçırarak, Tatvan-Van arasında infaz ettiğini de öne sürdü. Ergüder, o dönemde yaptıkları suç duyurularından bir sonuç alamadıklarını, bu nedenle AİHM’e başvurduklarını ve davanın devam ettiğini söyledi. Hakkari, Diyarbakır, Elazığ gibi kentlerde uzun süre JİTEM adına faaliyet yürüttüğü ileri sürülen Kiraz’ın ismi ilk olarak 1996’da Yüksekova’da Abdullah Canan isimli vatandaşın kaybolmasıyla gündeme geldi. 22 Haziran 199’de Esendere’ye bağlı İran sınırında bulunan karakola yapılan saldırıda yaşamını yitiren 17 PKK’li ile bölgeden geçerken öldürülen İran Kürdistan Demokrat Partisi üyesi 8 peşmergenin karakol bahçesine gömülmesi, 1992 yılında Yüksekova’ya bağlı Serindere (Şişemzin) köyüne kayıtlı Nurettin Turgut ile Dereiçi (Bırdık) köyü nüfusuna bağlı Nurettin Aksoy’un öldürülmesi olaylarında da Kiraz’ın isminin geçtiği belirtildi. (Hakkari/DİHA)

ALİ KİRAZ KİMDİR

2005’te albay rütbesiyle emekli olan Ali Kiraz, 1974 Kara Harp Okulu mezunu. Birçok ilçede Jandarma Komutanı, Jandarma Genel Komutanlığı Merasim Bölük Komutanı, İstihbarat, Harekat ve Asayiş Şube Müdürü olarak görev yaptı. Hakkari Yüksekova ve Silopi Sınır Tabur Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı Denetleme Heyeti’nde istihbarat ve asayiş konularında denetim üyesi olarak görev yaptı. Binbaşı rütbesiyle bu dönemde JİTEM bölge sorumluluğu yaptığı ve korucu ve PKK itirafçılarından oluşan bir ekiple pek çok cinayet işlediği öne sürüldü. Bayburt, Ardahan ve Niğde il jandarma komutanlığının ardından , Jandarma Genel Komutanlığı Teftiş Kurulları başkanlığı görevini yürütürken 30 Ağustos 2005’te albay rütbesiyle emekli oldu. İntihar eden JİTEM eski Diyarbakır Grup Komutanı Albay Abdülkerim Kırca’nın yakın arkadaşı olarak bilinen Kiraz, halen Türkiye Gaziler Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı.
ÖNCEKİ HABER

Barış için yeniden

SONRAKİ HABER

IMF ile görüşme trafiği hızlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...