19 Ocak 2010 00:00

Barış için yeniden

TÜRKİYE Barış Meclisi (TBM) 4. Olağan Toplantısı’nın sonuç bildirgesi yayımlandı.

Paylaş

TÜRKİYE Barış Meclisi (TBM) 4. Olağan Toplantısı’nın sonuç bildirgesi yayımlandı. Barış Meclisi’nin sorumluluklarının arttığı belirtilen bildirgede, yeni hedefler belirlendi.
Bildirgede, Kürt sorununun 86 yıl sonra “Kürt Açılımı” adı altında TBMM’de ilk kez tartışıldığı, ancak ayrımcılığın ve dışlayıcı tutumların yaygınlaştırıldığı bir dönemden geçildiği hatırlatılarak, “Hükümetin, sorunu Kürt siyasal temsilcilerini dışta tutarak ‘Kürtsüz’ çözme girişimi, DTP’nin kapatılması, seçilmiş belediye başkanları ve yöneticilerinin tutuklanması, tüm Türkiye kamuoyunda güvensizliğe yol açmıştır” denildi. Sorunun kazandığı yeni özellikleri daha derinden kavramak ve koşullara uygun araçlar ve yöntemler geliştirmek için yaygın ve derin bilimsel çalışmalara duyulan ihtiyacın altı çizilen bildirgede, “Türkiye Barış Meclisi’nin sorumluluğu ve görevleri çok daha fazla önem arz etmeye başladı” denildi. Ayrımcılığa, halklar arasındaki gerilime, nefreti ve şiddeti körükleyen her türlü söyleme, tutum ve davranışa karşı daha cesaretle barışı ve çözümü savunmanın gerektiği vurgulanan bildirgede, gelinen noktada TBM’nin etkin ve özgün bir odak olmaktan uzak olduğu tespiti de yapıldı. Bu tespit doğrultusunda yeniden yapılanma kararı alındığı vurgulanan bildirgede, merkezi sekreteryanın da ihtiyaçları yanıtlayacak yetkinliğe getirileceği vurgulandı.
Bildirgede, TBM’nin hedefleri şöyle sıralandı:
* Siyasal iktidarın Kürt sorununun çözümü doğrultusunda attığı her adımı yakından izlemek, olumlu adımları teşvik etmek ve çözümü zorlaştıran her adım ve kararı eleştirerek düzeltilmesi yönünde baskı oluşturmak.
* Silahların susması, operasyonların ve silahlı eylemlerin durması, sorunun siyasetle çözülebilmesi için çalışmalara devam etmek.
* Barış umutlarının tekrar yeşertilebilmesi için iktidarın güçleriyle ve Kürt siyasal hareketiyle gerekli görüşmeleri yapmak için çabalamak.
* Halkların, inançların, kültürlerin eşit, özgür ve onurlu bir yaşama ulaşmalarını garantileyecek yeni bir anayasayı, yapılacak kampanyalarla desteklemek.
* Hakikatleri araştırma komisyonu oluşturmak.
* Dünyadaki barış hareketleriyle bağ kurmak, uluslararası barış etkinliklerinde yer almak.
(Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Grevci işçiye suçlu muamelesi

SONRAKİ HABER

JiTEM mağdurları adalet istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...