19 Ocak 2010 00:00

Anayasa Mahkemesi’nde gündem yoğun

ANAYASA Mahkemesi, Türkiye’nin gündeminde önemli yer tutan davaları önümüzdeki günlerde ele alacak.

Paylaş

ANAYASA Mahkemesi, Türkiye’nin gündeminde önemli yer tutan davaları önümüzdeki günlerde ele alacak. Yüksek Mahkeme, askere sivil yargı yolunu açan düzenleme, hakim ve savcı kararıyla telefon dinlemelerine izin veren Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) ilgili hükmünün iptali, 2B arazilerinin satışını öngören kanun ve SSGSS kanununun da aralarında bulunduğu 150’ye yakın düzenlemenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini görüşmeyi bekliyor.
Heyet, bu istemleri Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın belirleyeceği takvim doğrultusunda ele alacak.
YARGIDA DİNLEMELER: CMK’nın 135. maddesinde yer alan ve ‘‘hakim veya cumhuriyet savcısının kararıyla şüpheli veya sanığın telekomünikasyon yoluyla yaptığı iletişimin tespit, dinlenme, kayda alma ve sinyal bilgilerinin değerlendirilmesine’’ izin veren hükmün iptal istemi esastan görüşülecek. Anayasa Mahkemesi raportörünün konuyla ilgili raporunu henüz tamamlamadığı belirtildi. Rapor üzerindeki çalışmaları bittikten sonra Başkan Haşim Kılıç, bir gün belirleyecek ve dava görüşülmeye başlanacak.
ASKERE SİVİL YARGI YOLU: Anayasa Mahkemesi, askere sivil yargı yolunu açan kanun değişikliğinin iptali istemiyle CHP’nin açtığı davayı da belirlenecek günde sonuçlandırılacak. Anayasa Mahkemesi raportörü, iptal isteminin reddi yönünde görüş bildirdi. Anayasa Mahkemesi üyeleri açısından bağlayıcılığı bulunmayan rapor, üyelere dağıtıldı.
GENEL SAĞLIK SİGORTASI: Anayasa Mahkemesi heyeti, 1 Ekim 2008’de yürürlüğe giren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 18 maddesinin bazı hükümlerinin iptal istemini de esastan karara bağlayacak. Davayla ilgili ilk incelemesini 26 Haziran’da yapan ve dosyayı esastan görüşmeye karar veren Yüksek Mahkeme heyeti, henüz davayı sonuçlandıramadı.
2B ARAZİLERİNİN SATIŞI: Heyet, Hazine adına orman dışına çıkarılan 2B arazilerinin satışını öngören 5831 sayılı ‘‘Tapu Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’’un bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini de esastan karara bağlayacak.
Kanun, ormanların yok olmasının önünü açtığı için eleştiriliyor. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Çetelere karşı afişe 6 ay hapis

SONRAKİ HABER

TÜRKİYE’DE BİR DAHA DARBE OLUR MU?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...