19 Ocak 2010 00:00

İkizdere’de düzenlenen Su Meclisi toplantıları sona erdi

RİZE’nin İkizdere ilçesinde, RİDOS Termal Otel’de gerçekleştirilen ‘Su Meclisi’ toplantıları sona erdi.

Paylaş

RİZE’nin İkizdere ilçesinde, RİDOS Termal Otel’de gerçekleştirilen ‘Su Meclisi’ toplantıları sona erdi. Üç gün süren toplantılara, Türkiye’nin 81 ilinden gelen 300’e yakın sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.
Toplantının ilk günü yapılan açılış konuşmalarının ardından su manifestosu hazırlık çalışmaları gerçekleştirildi. Daha sonra toplanan genel kurulda, su manifestosuna son şekli verildi ve ardından yeni yönetim kurulu üyelerinin seçimi yapıldı. Seçimlerde, Türkiye Su Meclisi Genel Kurulu’nda, Yürütme Kurulu üyeliğine İstanbul’dan Güven Eken, Ümit Gürses, Çanakkale’den Güneşin Oya Aydemir, Muğla’dan Berna Babaoğlu Ulutaş, Konya’dan Pervin Çoban, Rize’den Kadem Ekşi, Antalya’dan Hediye Gündüz, Artvin’den Bedrettin Kalın ve Zonguldak’tan Yakup Okumuşoğlu getirildi.
MANİFESTOYU AÇIKLADLAR
Türkiye Su Meclisi Yürütme Kurulu adına açıklama yapan Güven Eken, “Şu anda şirketler, yaşamın kaynağı, can damarı olan dere ve nehirlerimize hiçbir planlama yapmadan ve kural tanımadan diledikleri gibi inşaat yapıyor. Bunun adı, kelimenin tam anlamıyla dere soykırımıdır. Türkiye Su Meclisi, bu soykırımın ve suyun doğadaki döngüsünü parçalayan her türlü müdahalenin önüne geçmek için kuruldu” dedi.
Genel kurul sonucunda bir manifesto açıklayan Türkiye Su Meclisi’nin manifestosunda şu görüşlere yer verildi: “Doğa kendi başına vardır ve insan, doğanın sadece bir parçasıdır, doğa bir nesne değildir. Kendi kadim kuralları doğrultusunda, değerli bir işleyişe sahiptir. Doğa ticari bir mal haline getirilemez, su yalnızca doğaya aittir ve onun ayrılmaz bir parçasıdır, su bulunduğu havzaya aittir. Doğal bir varlıktır, kaynak değildir, su kendini ancak akarak var edebilir ve doğada tek bir damla su bile boşa akmaz. Suyun özelleştirilmesi ve suya efendi atanması kabul edilemez. Sürdürülebilir kalkınma, koruma, kullanma dengesi gibi ilkeler, doğanın sömürülmesi için gerekçe gösterilemez.”
(HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

TÜM RAD-DER: AB standartı sağlayın 12 saat çalışalım

SONRAKİ HABER

Kartal’da halk toplantısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...