19 Ocak 2010 00:00

Yardım mı, işgal mi?

ABD’nin Haiti’ye yardım gönderirken bir yandan da askeri gemileri ve 3 bin askeri daha bu ülkeye göndermesi, “Beyaz Saray’ın amacı Haiti’ye yardım etmek mi, işgal etmek mi” tartışmasına neden oldu.

Paylaş

ABD’nin Haiti’ye yardım gönderirken bir yandan da askeri gemileri ve 3 bin askeri daha bu ülkeye göndermesi, “Beyaz Saray’ın amacı Haiti’ye yardım etmek mi, işgal etmek mi” tartışmasına neden oldu.
Haiti Devlet Başkanı Rene Preval, “ABD’nin, başkentte asayişin sağlanması için Birleşmiş Milletler (BM) güçlerine yardımcı olacağını” söyledi. Preval, gazetecilere yaptığı açıklamada, başkentte asayişin sağlanmasının çok güç olduğunu söyleyerek, 3 bin 500 ABD askerinin BM ve Haiti güvenlik güçlerine bu konuda destek vereceğini kaydetti.
Haiti’deki Amerikan “Askeri Operasyon Komutanı” Korgeneral Ken Keen de, ABC televizyonuna yaptığı açıklamada, bu ülkede insani yardım için bulunduklarını iddia etti, ancak güvenlik konusunun büyük önem taşıdığını ve güvenliği sağlamak zorunda olduklarını da sözlerine ekledi. Haiti’ye yapılan uçuşlardan sorumlu Albay Buck Elton da, bazı yardım uçaklarının Port Au Prince’e inemedikleri yönünde şikayetleri nedeniyle Haiti’ye inecek tüm yardım uçaklarına yardımcı olmaya çalıştıklarını dile getirdi. Elton, ancak havaalanının küçük olması nedeniyle trafiğin çok yoğun olduğunu kaydetti. Port Au Prince havaalanının denetimi de ABD askeri görevlileri tarafından gerçekleştirilirken, ülkedeki ABD askeri gücü 5 bini aşmış durumda.
CHAVEZ: ABD ASKERİ SAVAŞA GİDER GİBİ
Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, ABD askerlerinin insani yardım bahanesiyle Haiti’yi işgal ettiğini savundu. Chavez, haftalık televizyon konuşmasında, 3 bin ABD askerinin daha Haiti’ye gönderildiğini anımsatarak, “Denizciler savaşa gider gibi silahlı. (Haiti’de) Şu anda ihtiyaç duyulan şey silahlar değil ki. ABD’nin doktor, ilaç, yakıt, sahra hastanesi göndermesi gerek. Gizlice Haiti’yi işgal ediyorlar” dedi.
Haiti’de caddelerde de ABD askerlerinin görünmediğini söyleyen Chavez, “Ölüleri mi topluyorlar, yaralılara yardım mı ediyorlar? Onları göremiyorsunuz, onları göremiyorum. Neredeler?” diye konuştu. ABD’nin yaptığı insani yardımı sorgulamak istemediğini belirten Chavez, kendisinin sadece bu kadar çok ABD askeri gönderilmesine dikkati çekmek istediğini kaydetti. Chavez, konuşmasında ülkesinin Haiti’ye ulaşım ve elektrik üretimi için yakıt göndereceğini de söyledi.
KANADA’DAN BİN ASKER DAHA
Öte yandan, Kanada, yardım çalışmalarına destek amacıyla Haiti’ye bin asker daha göndereceğini bildirdi. Kanada Savunma Bakanı Peter MacKay, Haiti’ye yardımcı olmanın Kanada için ahlaki bir sorumluluk olduğunu belirterek, gönderilecek askerlerin, mühendislik, tıbbi yardım ve güvenlik gücü olarak faaliyet göstereceğini söyledi. MacKay, içme suyu ve temel gıda maddelerinin bile büyük ihtiyaç olduğu ülkede halkın hoşnutsuzluğunun giderek arttığını ve güvenliğin de önem taşıdığını kaydetti. Kanada’nın göndereceği son askerlerle birlikte Haiti’deki asker sayısı 2 bini aşacak.
KOYUN CAN DERDİNDE
Haiti’deki deprem felaketinin ardından en “ilginç” açıklama ise Dünya Turizm Örgütü’nden geldi. Dünya Turizm Örgütü Genel Sekreteri Taleb Rifai, Madrid’de düzenlediği basın toplantısında, Haiti’de meydana gelen depremin genel olarak Karayip bölgesinin turizmine uzun vadede olumsuz etki yapmasını beklemediklerini söyledi. (DIŞ HABERLER)

‘BUGÜNKÜ DURUMDAN ABD SORUMLU’

İngiltere’de yayımlanan The Independent gazetesi, Haiti’deki durumu değerlendirdiği başyazısında ABD’yi bu ülkeye yönelik sorumluluklarını yerine getirmeye çağırdı. Başyazıda şöyle denildi: “Washington öteden beri Haiti’yi nüfuz alanının bir parçası olarak gördü. Aralarındaki bağlar derin. ABD’de 420 bin Haitili göçmen yaşıyor. Washington geçmişte Haiti siyasetine birçok kez müdahale etti. Bunlara işgal de dahildi. ABD soğuk savaş yıllarında, Haiti’nin Küba’yı örnek almaması için bu ülkedeki baskıcı rejimleri destekledi. 1991’de Devlet Başkanı Jean Bertrand Aristide’nin devrilmesi ve ABD’ye doğru yoğun bir göç ile son bulan askeri darbeye yardım etti. Özensiz gıda yardımları da, ülkedeki tarımsal üretimin altını oydu ve ekonomisinin gelişimini engelleyerek Haiti’yi batı yarıkürenin en yoksul ülkesi haline getirdi. ABD, Haiti’yi ayağa kaldıracak, onu daha müreffeh bir geleceğe yöneltecek kaynağa da nüfuza da sahip. Bu trajedi, geçmişteki utanç verici müdahalelerini ve kötü niyetli ihmalini tamir etmesi için bir fırsat olabilir.”
ÖNCEKİ HABER

Af Örgütü: Gazze’deki abluka sona ermeli

SONRAKİ HABER

GÜNCEL

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...