19 Ocak 2010 00:00

Af Örgütü: Gazze’deki abluka sona ermeli

DÜNYANIN önde gelen insan hakları örgütlerinden Uluslararası Af Örgütü, İsrail’den, Gazze’ye uyguladığı ablukayı kaldırmasını istedi.

Paylaş

DÜNYANIN önde gelen insan hakları örgütlerinden Uluslararası Af Örgütü, İsrail’den, Gazze’ye uyguladığı ablukayı kaldırmasını istedi.
İsrail’in geçtiğimiz yıl Gazze’ye yönelik saldırısının sona erdiği gün olan 18 Ocak’ın yıldönümünde örgüt tarafından yayımlanan bildiride, 1.4 milyon kişinin yaşadığı Gazze’de abluka yüzünden insanların “nefes alamadıkları” belirtildi.
Füze atan militanları engellemek için Gazze’ye abluka uyguladığını söyleyen İsrail’in iddialarını reddeden örgüt, gıda, tıbbi ve inşaat malzemesinin girişine kısıtlama getirilen Gazze’de halkın tamamının cezalandırıldığını kaydetti.
İsrail ile Mısır, Hamas’ın yönetimi ele geçirdiği 2007’den beri Gazze’ye abluka uyguluyor. Sınırlı miktarda insani yardımın Gazze’ye girmesine izin veren İsrail, ablukanın amacının silah yapımında kullanılabilecek materyallerin Gazze’ye girmesini engellemek olduğunu ileri sürüyor.
‘İSRAİL’İN SİLAHLARI GÖRÜLMÜYOR’
Bu arada, İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki, “Saldırgan ve yayılmacı politika izleyen İsrail’in yüzlerce nükleer başlıklı silahının görmezlikten gelindiğini” söyledi. Mutteki, Tahran’daki bir konferansta yaptığı konuşmada, “Siyonist rejim İsrail’in varlığı, bölgedeki emniyetsizlik ve huzursuzlukla özdeşleşmiştir” dedi. “Bölgedeki en önemli sorun, İsrail’in saldırgan ve yayılmacı politikasıdır” diye konuşan Mutteki, “Maalesef, ABD’li siyasetçiler de her zaman dış politikalarını bu rejimin güvenliği üzerine bina etmişler” ifadesini kullandı.
Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması’nı (NPT) imzalamalarına rağmen, nükleer enerjiden yararlanmada “yasa dışı sınırlamalarla” karşı karşıya bırakıldıklarını belirten Mutteki, “İsrail’in yüzlerce nükleer başlıklı silahları görmezlikten geliniyor. ABD ve diğer bazı Batılı ülkelerin İsrail ile nükleer işbirliği ise sürüyor” diye konuştu. (DIŞ HABERLER)

GAZZE’DE ÖLENLER ARASINDA MIYDINIZ?

İngiltere’nin başkenti Londra’da ünlü Trafalgar Meydanı’nda toplanan bir grup gösterici, İsrail saldırısında hayatını kaybeden Filistinlileri andı. Göstericiler, yerlere yatarak, ölü pozisyonundaki eylemleriyle Gazze’de ölen Filistinlileri temsil etti.
“Gazze’de ölenler arasında var mıydınız?” sloganı ile Londra’nın merkezinde toplanan kalabalık, soğuk ve yağmura rağmen Gazze’de yaşanan insani trajediyi protesto etti. Göstericiler, pankartların üzerine Gazze saldırısında ölen 1417 Filistinlinin ismini yazarak protestolarını sürdürdü.
Gösteri sırasında bir konuşma yapan Gazzeli Gazeteci Sameh Habeeb, bölgede durumun her geçen gün daha da zorlaştığını belirterek, uluslararası toplumu Filistin için harekete geçmeye çağırdı. Göstericiler, İsrail’in Gazze’de işlediği insanlık suçundan dolayı cezalandırılıncaya ve bölgede yaşam koşullarını zorlaştıran abluka kaldırılıncaya kadar eylemlerine devam edeceklerini söyledi.

AMAN, ASKERİ İLİŞKİLER BOZULMASIN

İsrail’le Türkiye arasında yaşanan “büyükelçi krizi”nin ardından İsrail Savunma Bakanı Barak’ın Türkiye’ye yaptığı ziyaret ve Ankara’da verilen “olumlu mesajlar”, iki tarafı da rahatlattı.
“İsrail ve Türkiye bakanları, diplomatik atışmanın üstesinden geldi” ifadesini kullanan İsrail’in Yedioth Ahronoth gazetesi, “Savunma bakanları, iki ülke arasında diplomatik atışmanın üstesinden geldiklerini ve daha iyi ilişkileri ve askeri projeleri ilerletmek için çalıştıklarını açıkladılar” diye yazdı.
İsrail’in önde gelen gazetelerinden Jerusalem Post, “Barak, Ankara’da Türklerin birlikte çalışabileceği bir İsrailli olarak ağırlandı” başlıklı haberinde, 12 saat süren ziyaretine, iki ülkenin geçmişini geride bırakma arzularını ilan etmeye yönelik kibar ifadeler ve uzun görüşmelerin damgasını vurduğunu kaydetti. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile yapılan görüşmenin, planlanan sürenin bir katı aşarak 3.5 saat sürdüğüne işaret edilen analizde “Barak’ın heyetinin üyeleri, Erdoğan’ın, İsrail’e yönelik eleştirilerinin tonunu düşüreceğine inandıklarını söylüyorlar. Yetkililer, (Erdoğan’ın) İsrail’i desteklemesi pek beklenmezse de, ülkelerin iyi bir çalışma ilişkisi sürdürebileceğini söylüyorlar” denildi.
Haaretz gazetesi ise “Türk Savunma Bakanı Vecdi Gönül, ülkesinin, gerekli olduğu sürece İsrail ile stratejik ortak olmayı sürdüreceğini söyleyerek, zaten gergin olan iki ülke arasındaki bağları tehdit eden bir haftalık ihtilafa kamuoyu önünde son verdi” yorumunu yaptı.
ABD’de yayımlanan New York Times gazetesi de “İsrail savunma bakanı, bozulan bağları onarmak için Türkiye’yi ziyaret ediyor” başlıklı haberinde, “İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, iki ülke arasında geleneksel olarak güçlü olan bağların daha da bozulmasına neden olan son gerginlikleri gidermek amacıyla, pazar günü Türkiye’ye gitti” dedi. Gazete, iki ülkenin savunma projelerini sürdürme isteğini dile getirdiğini belirttikten sonra, “Ancak görüşmelerde de ele alınan İran konusu, İsrail ile Türkiye arasında diplomatik mesafeye vurgu yapıyor” görüşünü dile getirdi.
ABD’nin borsa ve finans çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal ise “analistlerin, ittifakın restore edilmesine yönelik en büyük çabanın iki ülkenin askerlerinden gelmesinin sürpriz olmadığını söylediklerini” yazdı ve Türkiye ile İsrail’in, 1990 yıllarından bu yana 20’yi aşkın askeri anlaşma imzaladığını kaydetti.
ERDOĞAN: ÖZÜR GELDİ, YETERLİ
İsrail’den gelen farklı seslerin koalisyon hükümetinin sıkıntılarından kaynaklandığını söyleyen Başbakan Tayyip Erdoğan, “İsrail Dışişleri Bakanlığı özür diledi. Olayı daha ileri bir noktaya taşımayı düşünmüyoruz” dedi.
ÖNCEKİ HABER

Ukrayna’da ibre Rusya’ya döndü

SONRAKİ HABER

Yardım mı, işgal mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...