19 Ocak 2010 00:00

Ukrayna’da ibre Rusya’ya döndü

UKRAYNA’da 2004 yılında gerçekleşen ABD destekli “Turuncu Devrim”le koltuğundan indirilen Rusya yanlısı Bölgeler Partisi Lideri Viktor Yanukoviç, pazar günü yapılan seçimleri önde bitirdi.

Paylaş

UKRAYNA’da 2004 yılında gerçekleşen ABD destekli “Turuncu Devrim”le koltuğundan indirilen Rusya yanlısı Bölgeler Partisi Lideri Viktor Yanukoviç, pazar günü yapılan seçimleri önde bitirdi.
Kesin olmayan sonuçlara göre, Ana Muhalefet Lideri Viktor Yanukoviç, oyların yüzde 38’den fazlasını alarak en yakın rakibi Başbakan Yulya Timoşenko’yla arasındaki oy farkını 14 puana çıkarmış durumda. Beş yıl önceki seçimlerin galibi Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko ise oyların ancak yüzde 4.5’ini alabildi.
Pazar günkü seçimlerde hiçbir adayın oyların yüzde 50’den fazlasını alamaması nedeniyle, devlet başkanı 7 Şubat’ta düzenlenecek olan ikinci tur seçimlerde belirlenecek.
Uzmanların büyük çoğunluğu, Ana Muhalefet Lideri Viktor Yanukoviç’in ikinci tur seçimlerde de galip gelerek devlet başkanı seçileceği değerlendirmesinde bulunuyor.
‘HALKIMIZ NATO ÜYELİĞİ İSTEMİYOR’
“Kendisinin seçimleri kazanması durumunda güçlü ve bağımsız bir Ukrayna’nın inşası için çalışacağını” açıklayan Yanukoviç, “Halkımız değişimden yana oyunu kullandı. Halkımız NATO üyeliğini istemiyor. Biz de herhangi bir askeri bloğa girmek istemiyoruz. Her zaman ittifakla işbirliğimiz devam edecek. Rusya ve Fransa’nın önerdiği yeni Avrupa güvenliği sistemini destekliyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
Hem ABD hem de Rusya ile Ukrayna’nın çıkarlarına uygun olarak, karşılıklı çıkarların gözetildiği bir ilişki kurmayı hedeflediklerini kaydeden Yanukoviç, “Mevcut yönetim beş yıl boyunca Avrupa ile entegrasyon konusunda hiçbir şey yapmadı. Biz bu süreci hızlandırmak istiyoruz.” dedi.
Rusya’nın tam destek verdiği Yanukoviç’in yanı sıra Timoşenko da Rusya ile ilişkilerin geliştirilmesinden yana. ABD yanlısı Yuşçenko döneminde gerilen Kiev-Moskova hattı önümüzdeki dönemde hayli ısınacak.
Doğal gaz sevkıyatında Avrupa artık rahat bir nefes alırken, Rusya’nın Karadeniz Donanması ile ilgili yeni üs arayışları da sonlanacak. Hem Yanukoviç, hem de Timoşenko 2017’de süresi dolacak Rus üssü ile ilgili anlaşmanın yenilenmesine sıcak bakıyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Afganistan’ın kalbine Taliban saldırısı

SONRAKİ HABER

Af Örgütü: Gazze’deki abluka sona ermeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...