19 Ocak 2010 00:00

Şikayetler RTÜK’çeye çevrilince...

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) daha çok sigara ve cinsellik yasaklarına yoğunlaşırken, dizilerin ve yarışma programlarının birçoğu izleyiciden şikayet aldı.

Paylaş

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) daha çok sigara ve cinsellik yasaklarına yoğunlaşırken, dizilerin ve yarışma programlarının birçoğu izleyiciden şikayet aldı. Aşk-ı Memnu başta olmak üzere birçok dizinin şikayet konusunun “aile yapısı” olduğu açıklandı. İzleyicilerin görüşleri bu başlık altında toplanıyor ama bu söz, aslında aynen RTÜK’ün kurallarında kullanılan ifadenin kendisi.
RTÜK’ün, “444 1 178” İletişim Merkezi ve web sitesine, izleyiciler tarafından 2009 yılının 9 aylık döneminde toplam 48 bin 601 başvuruda bulunuldu. 2009 yılında en çok şikayet yerli dizilerden gelirken, bu diziler arasında ilk sırayı “Aşk-ı Memnu” dizisi aldı. Gelen şikayetlerin yüzde 20’si diziler üzerinde yoğunlaştı. Şikayetler, RTÜK tarafından yerli dizilerin “Türk aile yapısına ve ahlaka aykırı olduğu” görüşüne bağlandı. Kısıtlamalarını “sevişme sahneleri çok uzun ve ateşli” gibi gerekçelere bağlayan RTÜK’e gelen izleyici görüşleri de buna uygun bir dile çevrilmiş görünüyor.
Şikayetlerin yüzde 20’si diziler, yüzde 13’ü yarışmalar, yüzde 10’u reklam kuşakları, yüzde 9’u eğlence programları, yüzde 6’sı güncel programlar, yüzde 6’sı haber bültenleri ve yüzde 5’i de yorum programları hakkında. İzleyicilerin bu yıl da, RTÜK’ün daha çok cinsellik içeren sahnelerle ilgilenmesi gibi, “çocukların ve gençlerin korunması” ile “Türk aile yapısına ve ahlaka aykırılık” gerekçesiyle şikayette bulunduğu belirtildi.
“Türk aile yapısına ve ahlaka aykırılık” kriterine ilişkin olduğu söylenen şikayetlerin yüzde 40’ı diziler hakkında gerçekleşti. “Çocukların ve gençlerin korunması” kriteri hakkındaki şikayetlerin yüzde 35’i de yine dizilere ilişkindi.
En çok şikayet edilen yerli dizi “Aşk-ı Memnu” olurken, bu diziyi “Kurtlar Vadisi-Pusu” ve “Tek Türkiye” izledi. Tüm yerli diziler hakkındaki şikayetlerin yüzde 25’i, “Aşk-ı Memnu” dizisine geldi.
“Türk aile yapısına ve ahlaka aykırılık” kriterine ilişkin bildirimlerin yüzde 24’ü yarışmalara ilişkin olarak geldi. Bu konuda en fazla şikayet, 2 bin 304 bildirimle (yüzde 37) “Yemekteyiz” adlı programa geldi. Bu programı, şikayetlerin yüzde 16’sını alan “Bir Şarkısın Sen” ve yüzde 9’unu alan “Mehmet Ali Erbil’le 50 Sarışın” takip etti.
RTÜK’e başvuran seyirciler, sadece reklam kuşaklarını değil, aynı zamanda özellikle diziler ve filmler içerisinde yayınlanan reklamları da eleştirdi. İzleyiciler en çok reklamların uzunluğundan ve müstehcenliğinden (yüzde 20) şikayetçi oldu.
Kuşak programları hakkında kaydedilen 4 bin 333 bildirimin yarısına yakını “Zuhal Topal’la İzdivaç” adlı programa yönelik olarak gerçekleşti. Bunu yüzde 13 oranıyla “Müge Anlı ile Tatlı Sert” ve yüzde 8’lik oranla “Esra Erol’la İzdivaç” adlı kuşak programları izledi.
Bu üç programa ilişkin bildirilen şikayet gerekçelerinde ilk sırayı “kişilik haklarına aykırılık-hakaret” konusu alırken, “ayrımcılık (dil, din, ırk)” ve “kişiye yönelik şikayet (sunucu veya katılımcı)” kriterleri hakkında da bildirimde bulunuldu.
Haber bültenleriyle ilgili şikayetlerde ise yüzde 40 oranında “siyasi parti propagandası”, yüzde 38 oranında da “taraflı yayıncılık” yapıldığı savunuldu. Haber bültenleri konusunda en fazla şikayet edilen kanal, Kanal D oldu.
(MEDYA SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

GERÇEĞİN GÖZÜYLE

SONRAKİ HABER

Sizin paranız varsa, bizim de aslanlar gibi yüreğimiz var!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...