20 Ocak 2010 00:00

Esnaf borç batağında çözüm arıyor

SOSYAL Güvenlik Kurumu istatistiklerine göre esnaf borç batağında yüzüyor.

Paylaş

SOSYAL Güvenlik Kurumu istatistiklerine göre esnaf borç batağında yüzüyor. 2 milyon 226 bin 797 esnafın 1 milyon 669 bin 130’unun sigorta ve prim borcu bulunuyor. SGK’nın esnaftan alacağı ise 23 milyar 508 milyon lira. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, “Vadesi geldiği halde ödenmemiş olan prim borçları ile sosyal güvenlik destek primi borçlarının acilen yeniden yapılandırılmasına ihtiyaç vardır. Yeni bir düzenleme yapılarak, esnaf ve sanatkarlarımızın borçları en az 48 ay vade ve sıfır faizle taksitlendirilmelidir” dedi.
Sosyal destek primlerinin esnaf ve sanatkarlar tarafından zamanında ödenmemesinden SGK’nın sorumlu olduğunu belirten Palandöken, Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı’ndan emekli oldukları halde bakkal, kasap, manav gibi ticarethane işlettiği için emekli aylıklarından kesilen ‘destek primi’nin 1999 yılından beri tahsilatının takip edilmediğini aktardı. Bunun SGK’nın hatası olduğunu ifade eden Palandöken, “Şimdi vurun abalıya misali, hatalarını esnafa ödetmeye çalışıyorlar. Zaman içerisinde biriken borçların bir kalemde ödenmesi mümkün değildir. Acilen biriken borçlarda yapılanmaya gidilmeli ve sıfır faiz uygulaması ile 48 ay taksit yapılmalı” dedi.
EMEKLİ MAAŞI ARTIŞI TEKRAR DEVLETE
Bağ-Kur’daki en düşük aylığın 476 liradan 538 liraya çıktığını söyleyen Palandöken, bu aylığın 75 lirasının sosyal güvenlik destek primi olarak kesildiğini ifade etti. Esnaf ve sanatkarların üzerindeki yükün bununla da kalmadığını anlatan Palandöken, “Emekli maaşlarından kesilmesi gereken sosyal güvenlik destek primi kesintileri, yıllarca maaşlardan doğrudan kesilmediği gibi borçlar biriktikten ve ödenemez noktaya geldikten sonra Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sigortalılara tebliğ edilmeye başlanmıştır” diye konuştu. Geçmişte birkaç defa sosyal güvenlik destek primi ve diğer prim borçlarının yeniden yapılandırılarak taksitlendirildiğini vurgulayan Palandöken, prim ve gecikme zamlarına uygulanan faiz oranlarının yüksek olması, bileşik bazda uygulanması ve aylık olarak ödenmek zorunda olması sebebiyle esnafın yeteri kadar yararlanamadığını vurguladı. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Atık yağ denetiminde feci tablo

SONRAKİ HABER

‘Kiralık işçi’ yine Meclis’te

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...