20 Ocak 2010 00:00

Atık yağ denetiminde feci tablo

SAKARYA Büyükşehir Belediyesi Ferizli ve Söğütlü ilçelerinde atık yağ denetimi yaptı.

Paylaş

SAKARYA Büyükşehir Belediyesi Ferizli ve Söğütlü ilçelerinde atık yağ denetimi yaptı. Denetimlerde 20 işletmeden 18 işletmenin atık yağ ile ilgili sözleşmesinin bulunmadığı ortaya çıktı.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı denetim ekipleri, Ferizli ve Söğütlü ilçelerinde kullanılmış kızartmalık yağ üreten 20 işletmede denetim yaptı. Denetimlerde 18 işletmenin sözleşmesinin bulunmadığı tespit edildi. İşletmelere, lisanslı firmalarla sözleşme yapmaları için bir hafta süre verildi.
Daire Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, bitkisel atık yağların çevreye büyük zarar verdiği belirtilerek “1 litre atık yağ 1 milyon litre içme suyunu kirletebilmektedir. Kullanılmış bitkisel atık yağlar evsel atık su kirliliğinin yüzde 25’ini oluşturmaktadır. Bitkisel ve hayvansal atık yağlar; denizlere, göllere ve akarsulara döküldüğü zaman suyun kirlenmesine sebep olur. Sudaki oksijenin azalması sonucu başta balıklar olmak üzere diğer canlılar üzerinde büyük tahribata yol açar.” denildi.
‘HEM ÇEVRE KİRLİLİĞİ YARATMASIN HEM DEĞERLENDİRİN’ UYARISI
Kullanılmış yağların lavaboya dökülmemesi istenilen açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Kullanılmış yağlar lavaboya döküldüğü zaman dren sistemine sıvanır, kanalizasyon borusu içindeki atıkların yapışmasına ve zamanla borunun daralmasına neden olur. Kanalizasyona dökülen atık yağlar diğer atıkları tutar ve kanalizasyon sisteminin kullanılmaz hale gelmesine sebep olurlar. Böylece atık su arıtma tesislerine zarar verir ve işletme maliyetini artırır.
Bu yüzden bitkisel atık yağların lavabolara ve kanalizasyona gelişigüzel boşaltılmaması gerekmektedir; aksi takdirde doğamız bundan olumsuz etkilenmekte ve ciddi oranda çevre kirliliklerinin oluşmasına sebep olmaktadır.” (ADAPAZARI)
ÖNCEKİ HABER

Türker’de eylemler de ücret sorunu da sürüyor

SONRAKİ HABER

Esnaf borç batağında çözüm arıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...