20 Ocak 2010 00:00

Kadın intihara sürükleniyor

Diyarbakır, Batman, Şırnak’ın Cizre ve Mardin’in Nusaybin ilçesinde 5 gün içerisinde 4 kadın intihar girişiminde bulundu. Bu girişimlerden ikisi ölümle sonuçlandı.

Paylaş

Diyarbakır, Batman, Şırnak’ın Cizre ve Mardin’in Nusaybin ilçesinde 5 gün içerisinde 4 kadın intihar girişiminde bulundu. Bu girişimlerden ikisi ölümle sonuçlandı. 2 kadın da kaldırıldıkları hastanelerde yoğun bakımda yaşam mücadelesi veriyor. Bölgedeki kadın örgütleri, bölgenin içinde bulunduğu koşullara dikkat çektiler. Kadın örgütleri, barış ortamının sağlanması ve istihdam alanları yaratılması gerektiğini belirttiler.
4 İNTİHAR 2 ÖLÜ
Şırnak’ın Cizre ilçesinde önceki gün Fatma Malkoç evinde ölü bulundu. 15 yaşındaki Malkoç’un, evin tavanına astığı kablo ile intihar ettiği iddia edildi. Cumhuriyet savcılığı, olayla ilgili inceleme başlattı. İkinci intihar iddiası da Diyarbakır’da yaşandı. 20 yaşındaki Meryem Özer’in 17 Ocak’ta ilaçla intihar girişiminde bulunduğu iddia edildi. İntihar nedeni öğrenilemeyen Özer, hastanede yoğun bakımda tedavi altında alındı. Mardin’in Nusaybin ilçesinde ise 17 yaşındaki B.A, 15 Ocak’ta evinin tavanına astığı iple intihar girişimde bulundu. Erkek kardeşi ile yaptığı tartışmanın ardından intihar girişiminde bulunduğu iddia edilen B.A, yakınları tarafından Mardin Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Aslan’ın tedavisi yoğun bakımda sürüyor. Batman’da psikolojik sorunları olduğu öne sürülen bir genç kız intihar etti. GAP Mahallesi’nde ikamet eden Z.K. (14), apartmanın 7. katından kendini boşluğa bıraktı. Yere çakılan genç kız, yapılan müdahalelere karşın kurtarılamadı. Olayla ilgili polis inceleme başlattı.
İNTİHAR MI İNTİHAR SÜSÜ MÜ?
KAMER Başkanı Nebahat Akkoç, kadına yönelik şiddet cezalarının artmasından dolayı, yaşanan bu tür vakaların intihar mı yoksa cinayet mi olduğu konusunda sürekli kuşkuları olduğunu belirtti. Birçok cinayete intihar süsü verildiğini belirten Akkoç, bundan dolayı yaşananlar hakkında bir değerlendirme yapmanın zor olacağını söyledi.
BARIŞ ORTAMI SAĞLANMALI
Diyarbakır Ceren Kadın Eğitim Merkezi Yöneticisi Keziban Güler, intihar vakalarının Türkiye’nin her tarafında yaşandığını söyledi. Bölge illerindeki kadın örgütlerinin gösterdiği duyarlılıkla birlikte, kadın intiharlarının gündeme geldiğini belirten Güler, kadın intiharlarını tetikleyen önemli bir unsurun da bölgede yaşanan çatışmalı ortam olduğuna dikkat çekti. Bölgede savaşla birlikte köylerin zorla boşaltıldığını hatırlatan Güler, gelen göçle birlikte bölge il merkezlerinde işsizlik oranının giderek arttığını belirtti. Yaşanan işsizlik ve çatışma ortamının insanların hayatlarına olumsuz yansıdığına dikkat çeken Güler, yaşanan intiharları da buna örnek olarak gösterdi. Yaşanan feodal yapıya da değinen Güler, intiharların son bulması için barışın bir an önce sağlanması gerektiğini belirtti. Güler, barışla birlikte köylere geri dönüşlerin sağlanması başta olmak üzere atılacak adımlarla, insanlara yansıyan olumsuzluğun giderek düzelebileceğini ifade etti.
İMAM NİKAHININ ÖNÜNE GEÇİLSİN
Van Kadın Derneği Danışmanı Emine Baz, kadının bilinçlenmesinin erkek tarafından doğru anlaşılmadığını söyledi. Yaşanan bu bilinçlenmeyi, erkeğin kendisine karşı yapıldığını sandığını dile getiren Baz, bölgenin içinde bulunduğu koşullara da dikkat çekti. Koruculuk sistemiyle birlikte yaşananlara değinen Baz, son dönemlerde, korucu silahıyla yaşanan intiharların Van’da yoğunlukta olduğunu belirtti. İntiharlara karşı toplumun bilinçlenmesi gerektiğini belirten Baz, genç yaşta imam nikahıyla zorla evlendirilmelere değinerek, bunun için imam nikahının önüne geçilmesini istedi. Bölgede ve Van’da yaşanan işsizliğe de dikkat çeken Baz, “İstihdam alanları yaratılmasıyla bir nebze de olsa intiharların önüne geçilebilir. Bize gelen başvuruların çoğunda, ‘Eşim işsiz, o yüzden beni dövdü. Eşime iş bulur musunuz?’ şeklinde ifadeler yer alıyor” dedi. Baz, işsizliğin, çoğu zaman erkek tarafından şiddet kullanmak için bir bahane olarak öne sürüldüğünü de belirtti. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Sınıfınızı bilin, mücadele edin

SONRAKİ HABER

Tüketiciler Birliği: Et fiyatlarını kim yükseltiyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa