20 Ocak 2010 00:00

Sınıfınızı bilin, mücadele edin

ÇEMEN Tekstil işçilerinin grevi kararlılıkla sürerken, greve destek de artıyor. Fabrika önünde bekleyişlerini sürdüren işçiler kazanacaklarından emin.

Paylaş

ÇEMEN Tekstil işçilerinin grevi kararlılıkla sürerken, greve destek de artıyor. Fabrika önünde bekleyişlerini sürdüren işçiler kazanacaklarından emin. Grev Çemen Tekstil’de de öğretmeye devam ediyor. 30 yıllık İşçi Bozan Akpınar’ın çocuklarına nasihatı “Sınıfınızı bilin, mücadele edin.” Grevin başından beri her gün Çemen işçilerini ziyarete gelen DİSK-Tekstil Akteks İşyeri Temsilcisi Mehmet Çoban da “İşçi sınıfı kendi tarihini iyi öğrenmeli. Mücadele etmeden kazanamayız” diyor.
PATRONUN OYUNUNA GELMEDİK
Bozan Akpınar ,50 yaşında, 30 yıllık işçi, 8 yıldır Çemen Tekstil’de çalışıyor. 30 yıllık emeğine karşı çalıştığı işyerlerinin birçoğunda sigortasının yatmaması ve çalıştığı yerlerde yürüttüğü sendikal mücadelelerden kaynaklı sürekli işyeri değiştirmek zorunda kalmasından dolayı emekli olamamış. “Patron krizi bahane ederek bizim maaşlarımızdan 100 TL kesti. Bu paranın ustabaşı ve diğer personelden kesilmeyip sadece işçilerden kesilmesi üzerine biz de hakkımızı istedik. Biz sendikada örgütlenmeye başlayınca bu sefer aynı patron bize sendikadan istifa ederseniz size 250 TL zam veririm dedi. Amacı bizi sendikadan istifa ettirip sonra da işten atmaktı. Ama biz bu oyuna gelmedik” diyerek örgütlenme sürecini anlatan Bozan Akpınar sonuna kadar mücadele edeceklerini belirtiyor.
ÇOCUKLARA NASİHAT
3 çocuk babası olan Bozan Akpınar şu anda evde geçim sıkıntısı çekmelerine rağmen bu mücadelenin sonunda kazanacaklarını bilmelerinin morallerini yükselttiğini söylüyor. Akpınar “Bu mücadeleden vazgeçersek, Başpınar Organize’de çalışan bütün işçiler bize yüz çevirirler. Onun için, biz bu mücadeleye devam edeceğiz” diyor. Çocuklarının da ilerde kendisi gibi işçi olacaklarını düşünen Akpınar “Çocuklarıma nasihatim, kendi sınıflarını bilsinler, tanısınlar. İşçi sınıfından olduklarını bilsinler ve mücadele etsinler. Haklarını arasınlar, haklarından vazgeçmesinler” diye konuşuyor.
DİSK Tekstil’in örgütlü olduğu bir başka işyeri olan AKTEKS’in işyeri temsilcisi Mehmet Çoban grev başladığından beri her gün iş çıkışı grev yerine gelerek Çemen Tekstil işçilerine destek veriyor. Mehmet Çoban sendikalı olmak ile sendikasız olmak arasında çok büyük fark olduğunu söyleyerek “Sendika işçinin mücadele ederek elde ettiği hakların güvencesidir” diyor. İşçilerin aslında doğal hakları olan şeyleri ancak mücadele ederek elde edebildiklerini ifade eden Çoban “İşçi sınıfının kullandığı haklar daha önceki işçi kuşaklarının mücadele ederek kazandıkları haklardır. Kazanılmış hakları kaybetmek, bu hakları korumak için mücadele etmemek geçmişte bu haklar için mücadele eden işçilere ihanettir” diye konuşuyor.
Bazı işverenlerin işçilerine belirli dönemlerde dağıttıkları bulgur-simit gibi şeyleri hayırlarına verdiklerini söylediklerini dile getiren Çoban “Emeğin karşılığı hiçbir zaman hayır olamaz. O dağıtılan şeyler zaten işçilerin kazandıkları haklarıdır. Benim çocuğum da işçi olacak, onun çocuğu da işçi olacak. Biz işçiler işçi sınıfının tarihini iyi öğrenmeli ve kazanılmış haklarımızı bilmeliyiz” diyor.
(Gaziantep/ EVRENSEL)

BİRLİK OLALIM
Ben DİSK Tekstil’de örgütlenme mücadelesi veren Çemen Tekstil İşçilerinden Harun Yıldız. Fabrika önünde grevimiz ve eylemlerimiz devam ediyor. Buradan tüm Türkiye’ye sesleniyorum; sevgili emekçiler gelin birlik olalım. Artık bu acımasızlığa ve köleliğe son verelim. Bitsin artık bu çile. Bizler bu güne kadar patronların kölesi olduk. Bundan sonra çocuklarımız bu patronların kölesi olmasın. Gelin el ele, omuz omuza mücadele edelim. Gaziantep’te 12 saat çalışan arkadaşlara sesleniyorum. Sevgili arkadaşlar12 saat çalışmakla bir yere varamazsınız. Kendi canınıza zulüm yapmayın. 2-3 kuruş fazla alacağım diye hastane köşelerine düşüyoruz. Gelin 8 saat iş günü için mücadele edelim ve 8 saat çalışalım. Böylece işsiz gezen binlerce işçinin de işi olur. Onlar da çocuklarına ekmek götürebilsinler. 12 saat çalışan arkadaşlar gelin bize katılın. Biz birlik olursak bu 12 saat çalıştırmayı da diğer bütün kölelik koşullarını da yeneriz. Gelin diğer işçi kardeşlerimizin de evlerine ekmek götürme fırsatını hep beraber sağlayalım. Evrensel gazetesi çalışanlarına ve okurlarına da selam ediyorum.
Grevdeki Çemen Tekstil İşçilerinden HARUN YILDIZ
Abdullah Çiloğlan
ÖNCEKİ HABER

Valiye göre yoksulluğun nedeni taş atan çocuklar

SONRAKİ HABER

Kadın intihara sürükleniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa