20 Ocak 2010 00:00

Bölgede orman katliamı

BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata’nın verdiği soru önergesine cevap veren Çevre ve Orman Bakanlığı, son on yıl içinde bölgede 734 orman yangının ...

Paylaş

BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata’nın verdiği soru önergesine cevap veren Çevre ve Orman Bakanlığı, son on yıl içinde bölgede 734 orman yangının çıktığını ve bu yangınlar sonucu 12 bin 493 hektar ormanın zarar gördüğünü açıkladı. Bakanlık, orman yangınlarının nedeninin operasyonlar olmadığını iddia ederken, çevre sağlığı açısından askeri bölgeleri denetlemediklerini de itiraf etti. Bakanlık cevabında Milli Savunma Bakanlığı’nın Çevre Denetim Yönetmeliği kapsamında denetimlere yeni başladığını ve TSK’yı kapsayan bu yönetmelikle ilgili henüz hiç bir cezai işlem yapılmadığını belirtti.
Bakanlığın inceleme yapmadığı dönemlerde, TSK’nin orman kesimleri yaptığı iddiaları sık sık gündeme geldi. 2006’da Bingöl İl Jandarma Komutanlığı’nın validen ‘temizleme’ izni istediği ortaya çıkmıştı. Bingöl İl Jandarma Komutanlığı, Bingöl Valiliği’ne 1 Nisan 2006 tarihinde ‘ASYŞ 0521-412-06/Kor. Ks. (1729)’ kod ve ‘Karayolu ve Demiryolu Güvenliği’ başlıklı ‘gizli’ ibaresi ile gönderdiği yazıda Bingöl Jandarma Komutanlığı’nın sorumluluk alanında bulunan kara ve demiryolu hattındaki ağaçlık alanın ‘Trafiği tehlikeye soktuğu, PKK’lilere kaçış istikameti sağladığı’ gerekçesiyle ‘temizlenmesini’ istemişti.
İHD: 8 YILDA 152 YANGIN ÇIKTI
İHD tarafından bölgede çıkan orman yangınlarına ilişkin yapılan incelemede de, orman yangınlarına ilişkin iddialara yer verildi. 2001’de 8, 2004’de 8, 2005’de 3, 2006’da 20, 2007’de 55, 2008’de 58 alanda orman yangını meydana geldiği belirtilen raporlarda, inceleme raporunda yangınlarına dair iddiaların ‘operasyon/çatışma sonrası güvenlik güçlerinin yaktığı’ şeklinde olduğu kaydedildi. Raporda “AKP hükümeti ve yetkililer Türkiye’nin batı illerinde meydana gelen orman yangınlarına karşı seferberlik ilan ederken, Kürt illerindeki orman yangınlarına karşı hiçbir tepki gösterilmemesi ise anlaşılmamaktadır” denildi.
(ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

KÜRT SORUNU ÇÖZÜLMELİ

SONRAKİ HABER

Valiye göre yoksulluğun nedeni taş atan çocuklar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...