20 Ocak 2010 00:00

Obama’nın cilası akmaya başladı

ABD Başkanı Barack Obama, görevinin birinci yılını doldurmaya hazırlanırken, başkanın performansını onaylayan Amerikalıların oranında düşüş olduğu görülüyor.

Paylaş

ABD Başkanı Barack Obama, görevinin birinci yılını doldurmaya hazırlanırken, başkanın performansını onaylayan Amerikalıların oranında düşüş olduğu görülüyor.
Washington Post ve ABC News’in 1083 yetişkinle telefon görüşmelerine dayanan ortak anketinde, bir yılını dolduran Obama’ya halkın bakışı değerlendirildi.
Yeni anket, Obama’nın göreve geldiğinin 100. gününde yapılan kamuoyu yoklamasıyla karşılaştırıldığında, ABD Başkanı’nın performansını onaylayan
Amerikalıların oranında düşüş olduğunu gösterdi.
OBAMA’YA HALK DESTEĞİ DÜŞÜYOR
Buna göre, önceki ankette yüzde 63’lük kesim Obama’nın “iyi iş çıkardığını” düşünürken, bu oran şimdilerde yüzde 47’ye gerilemiş durumda. Obama’nın genel performansında ise yüzde 53’lük kesim onu destekliyor. Bu oran göreve ilk geldiğinde yüzde 68 idi.
Ayrıntılara bakıldığında da Obama’nın icraatlarını geçen yıl yüzde 93 oranında onaylayan Demokratların bu olumlu bakışının yüzde 87’ye düştüğü görülüyor. Obama’nın çabalarını onaylayan Cumhuriyetçiler ise yüzde 20 oranında kalıyor. Ankete göre, iki taraf arasındaki bu bakış farkı, Bill Clinton, George H. W. Bush, Ronald Reagan gibi önceki başkanlardakinden daha büyük, sadece George W. Bush’un ikinci dönemine göre neredeyse eşit.
Obama’nın göreve geldiğinin 100. gününde yapılan ankette 18-29 yaş arası gençlerin yüzde 76’sının Obama’yı onayladığı görülüyordu. Ancak bu oranın yeni ankette yüzde 62’ye düştüğü görüldü.
DEĞİŞİMİ BAŞARDI MI ?
Amerikalılar, Obama’nın seçim kampanyasındaki önemli taahhütlerini yerine getirip getirmediği konusunda da ikiye ayrılmış durumda. Ankete katılanların yarısı, Obama’nın adaylık sürecinin ana teması olan değişimi getirdiğini söylüyor. Buna katılmayanlar ise yüzde 49. Geçen yılın nisan ayında Obama’nın değişimi sağladığını söyleyenler üçte iki çoğunluktaydı. Obama’nın “Washington’a ihtiyaç duyulan değişikliği getirdiğini” düşünenlerin oranı yüzde 50. Beyazlar arasında da geçen yılın nisan ayında, yüzde 58’i Obama’nın bunu başardığını söylerken, bu oran şimdi yüzde 41’e geriledi.
OBAMA SEÇİM VAATLERİNİ UNUTTU
Obama’ya verilen desteğin düşmesinde seçim döneminde vaat ettiği değişimi gerçekleştirememesinin etkisi büyük oldu.
Değişim sözü veren ve evet yapabiliriz diyen Obama Irak ve Afganistan politikasından sağlık reformuna pek çok alanda ABD halkının beklentilerine cevap veremedi. Seçim döneminde 500’ün üzerinde taahhütte bulunan ABD Başkanı Barack Obama, başkanlığının ilk yılında buların en önemlileri arasında yer alanlarını gerçekleştiremedi.
Pulitzer ödüllü İnternet sitesi Politifact, Obama’nın seçim kampanyası metinleri ve konuşmalarından yola çıkarak, verdiği sözleri ve bu taahhütlerin son durumunu inceledi.
27 OCAK’TA KONUŞACAK
Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada, her yıl Amerikan başkanlarının Kongre’nin her iki kanadına hitaben yaptığı konuşmayı, Obama’nın ilk kez, 27 Ocakta yerel saatle 21.00’den itibaren yapacağı bildirildi. 20 Ocak 2009’da göreve gelen Obama, her ne kadar geleneksel “Birliğin Durumu” konuşmasını yapmamış olsa da, Kongre’nin iki kanadına seslenmiş ve sağlık reformunu duyurmuştu.
(DIŞ HABERLER)

SAVAŞ BAŞKANI OLDU
Başkanlığının ilk yılını tamamlayacak olan Obama, küçük işletmeler için sermaye kazancı vergisini kaldırma, hak edilmiş gelir vergisi muafiyetini genişletme gibi ekonomiye dair konular, sağlık ve ordu gibi iç politikaya dair düzenlemeler ile nükleer terörizmin önlenmesi konusunda zirve düzenlenmesi gibi önemli konularda tavizler verdi. Aralarında Guantanamo üssünün kapatılması süreci, petrol ve gaz vergilerine dair yasal boşluğu giderme, Irak’taki askerlerini geri çekmeye başlama, Irak ve komşuları ile güçlü diplomatik çabalar başlatma, Afgan askerlerini yetiştirme ve ekipman sağlama gibi konularda da verdiği sözleri yerine getiremedi.

ÖNCEKİ HABER

Haiti’de açlık ve şiddet artıyor

SONRAKİ HABER

30 bin yarasa kayıp!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...