20 Ocak 2010 00:00

Haiti’de açlık ve şiddet artıyor

HAİTİ’yi yerle bir eden depremin ardından arama kurtarma çalışmaları ve yardımların halka dağıtımında aksaklıklar yaşanması, yüz binlerce Haitiliyi açlığa mahkum etti.

Paylaş

HAİTİ’yi yerle bir eden depremin ardından arama kurtarma çalışmaları ve yardımların halka dağıtımında aksaklıklar yaşanması, yüz binlerce Haitiliyi açlığa mahkum etti. Hayatta kalan, fakat gıda ve su bulamadığı için yaşama mücadelesi veren Haitililer çok yavaş ilerlemekte olan yardım ekiplerini beklerken, ülkede şiddet olaylarının tırmandığı bildirildi.
HAVADAN YAR DIM
Başkent Port-au-Prince yakınlarındaki boş bir alana indirilen yardım malzemeleri, gıda ve sudan oluşuyor. Yetkililer, havadan yardım atma yönteminin, başarılı olması durumunda tüm ülkede uygulanabileceğini belirtiyor.
Karadan yardım dağıtımı güvenlik sorunları nedeniyle çok yavaş ilerliyor. Önceki gün BM’ye bağlı güvenlik güçleri, yardım dağıtımı sırasında arbede yaşanması üzerine halkı dağıtmak için havaya ateş açtı.
ABD SAVAŞ UÇAĞI GÖNDERDİ
Yardım ulaştırma çalışmaları çeşitli nedenlerle aksarken, sağ kurtulan binlerce kişi de çok zor koşullar altında başlarının çaresine bakmaya çalışıyor. Çok sayıda kişinin, yağma ve şiddet haberlerinin geldiği Port-au-Prince’ten ayrılmaya çalıştığı bildiriliyor. Öte yandan, New York Times gazetesinde yayımlanan bir haberde, mağdurların Haiti’den 1000 kilometre uzaklıkta bulunan Florida kıyısına kaçmak istedikleri belirtildi. Haitili göçmenlerin gelmesini engellemeye çalışan Washington, “ABD’ye ayak basmayın” çağrısı yaptı. ABD, Haiti’de, bir Amerikan savaş uçağını, olayı gözetim altında tutmak için görevlendirdi.
ABD İŞGAL Mİ EDİYOR?
Ülkedeki ABD askeri sayısının artması ve ülkeye savaş uçağı gönderilmesi, ABD Haiti’yi işgal mi ediyor sorularına neden oldu. Haiti Devlet Başkanı Rene Preval, ABD askerlerinin varlığını Birleşmiş Milletler güçlerine yardım ile açıklarken, Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez ve Fransız hükümetinden bu durumu eleştiren açıklamalar geldi. Chavez konuyla ilgili açıklamasında, ABD’nin, yardım bahanesiyle Haiti’yi işgal etmeyi hedeflediğini söyledi. Chavez, ABD askerlerinin savaşa gider gibi kuşatıldığını, oysa Haiti’de silaha değil doktora, ilaç, su ve yakıta ihtiyaç olduğunu hatırlattı. Fransa hükümeti de olayı işgal diye nitelendirdi. Açıklamada, ABD’nin Haiti’deki tutumunun Haiti hükümetinin egemenlik hakkının ihlali olduğu ve ifade edildi.
(DIŞ HABERLER)

GATES: BM’YE YARDIM EDİYORUZ

ABD, Haiti’yi işgal ediyor eleştirileri ile ilgili açıklama yapan ABD Savunma Bakanı Robert Gates, depremin yerle bir ettiği Haiti’ye gönderilen Amerikan askerlerinin bu ülkedeki Birleşmiş Milletler (BM) barış gücüne destek olacağını, ancak düzeni sağlama görevini üstlenmeyeceğini bildirdi. Gates, Amerikan askerlerinin gerektiği hallerde birini savunmak ya da kendini savunmak için güce başvurma izinleri bulunduğunu hatırlattı.
ÖNCEKİ HABER

Komşuda sokaklar ısınıyor

SONRAKİ HABER

Obama’nın cilası akmaya başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...