20 Ocak 2010 00:00

Komşuda sokaklar ısınıyor

YUNANİSTAN’da üç ay önce iktidara gelen PASOK hükümetinin ekonomi politikaları Yunanistan halkını sokağa döküyor.

Paylaş

YUNANİSTAN’da üç ay önce iktidara gelen PASOK hükümetinin ekonomi politikaları Yunanistan halkını sokağa döküyor. Kostas Karamanlis Hükümeti’nin yerine göreve gelen Sosyal Demokrat PASOK Hükümeti’nin halkta,işçi ve emekçilerde oluşturduğu beklenti, yerini tepki ve direnişlere bıraktı. Hükümetin krizden çıkma planları adı altında almış olduğu kararlar karşısında tepkisini dile getiren Yunanistan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu 10 Şubat’ta bir günlük genel grev kararı alırken, köylüler de biriken sorunlarına çözüm bulunmaması nedeniyle karayollarını trafiğe kapattı. Özellikle tarımın yoğun olduğu bölgelerde traktörlerle şehirlerarası yollara çıkan köylüler, şimdilik kısa aralıklarla yolları ulaşıma kapattı. Köylüler hükümetten taleplerine olumlu bir cevap gelmemesi durumunda trafiği bütünüyle engelleyeceklerini belirtiyorlar.
BAKANDAN DİYALOG ÇAĞRISI
AB ve hükümetin ortak tarım politikalarına karşı çıkan köylü sendikalarının açıklamasında, ortak sorunlar etrafında bir araya gelindiğine dikkat çekiliyor. İktidar partisi PASOK, ana muhalefet partisi Yeni Demokrasi ve Yunanistan Komünist Partisi’nin etkin olduğu köylü sendikalarının ortak sorunları etrafında bir araya gelmesi ve ortak tutum geliştirmesi hükümeti korkutuyor. Tarım bakanı Katerina Baceli bakanlığın kapılarının köylülere açık olduğunu belirtti. Ancak köylüler somut açıklamaların yapılmasını istiyor.
KÖYLÜLER NE İSTİYOR
Köylü sendikalarının temel talepleri “Geçen yıl verilmemiş olan tarım yardımlarının verilmesi, doğal afetlerden kaynaklanan zararların ödenmesi, banka borçlarının dondurulması, tarım araçları ve malzemelerinin ucuzlatılması, tarım ürünlerine yönelik en düşük ücretin belirlenmesi”.
Hükümeti köylülerin sorunlarını çözmek için adım atmaya çağıran sendikaların çağrısı ile Atina-Selanik, Atina-Halkida, Serez, Florina, Kabala, Argos gibi ülkede ulaşımı bütünüyle engelleyecek noktalara binlerce köylü traktörü ile birlikte geldi.
Yolların kesilmesi durumunda Yunanistan-Makedonya, Yunanistan-Bulgaristan ve Yunanistan-Türkiye sınırları önünde barikatlar kurulacağı öğrenildi. Bulgaristan sınır polisi durumu söyle özetledi: “Şu anda çiftçiler Bulgaristan sınır kapısının karşısındaki Eksohl’i, traktör ve biçerdöverle kuşattı. TIR ve yük araçlarının geçmesine izin verilmiyor, fakat yolcu araçlarının geçişine izin verildi.
Bu arada savcılıkça yapılan açıklamada yolların kesilmesinin yasal olmadığı duyuruldu. Açıklamaya rağmen köylüler sürekli barikatlara traktör ve daha büyük tarım araçları yığmaya devam ediyor.
(Atina / EVRENSEL)
Seyit Aldoğan
ÖNCEKİ HABER

FATURA HALKA ÇIKTI

SONRAKİ HABER

Haiti’de açlık ve şiddet artıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...