20 Ocak 2010 00:00

FATURA HALKA ÇIKTI

AKP hükümeti ilaçların marketlerde satılmasına olanak verecek düzenlemeleri yapmaya hazırlanırken İsveç’te marketlerde satılması serbest bırakılan ilaçlara aşırı zamlar yapıldığı belirlendi.

Paylaş

AKP hükümeti ilaçların marketlerde satılmasına olanak verecek düzenlemeleri yapmaya hazırlanırken İsveç’te marketlerde satılması serbest bırakılan ilaçlara aşırı zamlar yapıldığı belirlendi.
İsveç’te 1 Kasım tarihinden itibaren reçetesiz satılabilen ilaçların benzin istasyonlarında, gıda satış mağazalarında ve marketlerde satılmalarına izin verildi. 3 bini aşkın market ve benzin istasyonunda ağrı kesici haplar, burun açıcı spreyler, öksürük şurupları satılmaya başladı.
İlaçların marketlerde satılmaya başlamasından önce ilaç tekelleri en fazla satılan 30 ilacın fiyatına ocak-kasım ayları arasında aşırı zamlar yaptılar. Bu süre zarfında sadece mide ilacı Omeprazol ucuzladı. Reçetesiz ilaç kullanımında ilk sırada yer alan 500 miligramlık Alvoden adlı ağrı kesiciye yüzde 40, öksürük ilacı Theracough’ye yüzde 47 oranında zam yapıldı. Daha önce 40 krona satılan 200 miligramlık Theracoug şurubunun şişesi 59 krona yükseldi. Reçetesiz satılan ilaçların fiyatlarında ortalama olarak yüzde 11 oranında artış görüldü.
2009 yılı içinde üretim giderlerinin aşağı çekilmesine, faiz oranlarının düşürülmesine ve deflasyona rağmen reçetesiz satılan ilaçların fiyatlarındaki artış marketlerde ilaç satılmasına karşı olan kesimlerin eleştiri ve kaygılarının yersiz olmadığını gösterirken ilaç tekellerinin temsilcileri ilaçların fiyatlarının artmasının marketlerde serbest bırakılmasıyla ilgisi olmadığını iddia ediyorlar.
Alvedon adlı ilacı üreten Glaxo Smithkline tekelinin enformasyon şefi ilaç fiyatlarındaki artışın marketlerde ilaç satışının serbest bırakılması ile ilgisi olmadığını iddia etti ve ilaçların markette satılmasının fiyatları etkilemeyeceğini savundu.
Ocak ayı içerisinde de marketlerde satılan ilaçların fiyatlarına zamlar yapıldı. İlaçların benzin istasyonlarında, gıda satış mağazalarında ve marketlerde satılmalarından ilaç tekelleri milyarlarca kronluk kârlar ederlerken, ilaç fiyatı artışlarının faturasını hastalar ödüyorlar.
(Stockholm / EVRENSEL)
Murat Kuseyri
ÖNCEKİ HABER

Türkiye-Ermenistan arasında kriz çıktı

SONRAKİ HABER

Komşuda sokaklar ısınıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...