21 Ocak 2010 00:00

NiYE OLMEDiNiZ?

Hakkari’nin Yüksekova ilçesi Dağlıca Tabur Komutanlığı’na 21 Ekim 2007’de yapılan baskınla ilgili davanın gerekçeli kararı açıklandı.

Paylaş

Hakkari’nin Yüksekova ilçesi Dağlıca Tabur Komutanlığı’na 21 Ekim 2007’de yapılan baskınla ilgili davanın gerekçeli kararı açıklandı. Kararını açıklayan askeri mahkeme, dönemin Adalet Bakanı ve şu an Meclis Başkanı olan Mehmet Ali Şahin’in, 8 askerin PKK’liler tarafından alıkonulmasına dair sözlerini hatırlattı.
MAHKEMENİN İLGİNÇ GEREKÇESİ
PKK’lilerin teslim aldığı 8 asker hakkındaki davada Er Ramazan Yüce’yi ‘askerleri emre itaatsizliğe teşvik’ suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptıran Van Askeri Mahkemesi, ilginç değerlendirmelerde bulundu. Askerlerin, şartlar ne olursa olsun şahsi tehlike korkusunu yenerek sonuna kadar mücadele etmesi gerektiğini savunan mahkeme, “şehit düşenleri örnek gösterdi”.
İnsani duygular bahane edilerek olaya yaklaşılması durumunda askerlik mesleğinin yapılamayacağı belirtilen gerekçeli kararda, “Yakın tarihimizde daha da olumsuz şartlara rağmen atalarımızın, hayatlarını feda ederek bu vatanı bizlere emanet etmiş olduklarını gözden uzak tutmamak gerekmektedir. Üs bölgesinde görevli olan 12 personel, şehit olmasına ve 17 personel, yaralanmasına rağmen canları pahasına çatışmaya devam etmiş, silahlarını bırakarak teslim olmamışlardır” denildi.
ASKERİ HELİKOPTER GEÇ GELDİ İDDİASI
Mahkemenin kararında, taburun üst bölgesindeki asker sayısının az olduğu belirtildi. Ardından da şu değerlendirmede bulunuldu: “Ani başlayan saldırı ile askerlerin hazırlıksız olduğu, irtibat kopukluğu, sevk ve idarede yaşanan olumsuzluklar nedeniyle etkin mücadele yapamadıkları ne yazık ki bir gerçektir.” Gerekçeli kararda, askeri helikopterlerin olay yerine geç intikal etmesiyle ilgili iddialar da yer aldı. Mahkemenin konuyla ilgili olarak Yüksekova’daki tugay komutanlığına sorduğu sorulara Yarbay Onur Dirik cevap verdi. Dirik’in konuyla ilgili ifadesi şöyle: “Olaydan 20 dakika sonra helikopter desteği istendi. Mevcut imkanlar dahilinde havalanan helikopterler, hava ağarmadan saat 03.30’da olay yerine müdahale edebilmiştir. Tehdit değerlendirmesi, güzergah planlaması, uçuş emniyeti tedbirlerinin gözden geçirilmesi gibi nedenlerle bu süre normaldir.”
Dağlıca saldırısında 12 asker öldürülmüştü, 8 asker PKK’liler tarafından kaçırılarak Kuzey Irak’taki kamplara götürülmüştü. Olaydan 14 gün sonra serbest bırakılan askerler hakkında dava açılmıştı.
(VAN)

ŞAHİN, FAZLA SEVİNÇ DUYMAMIŞTI!
8 askerin PKK’liler tarafından ele geçirilmesine ilişkin dönemin Adalet Bakanı ve şu an Meclis Başkanı olan AKP’li Mehmet Ali Şahin, konuyla sözleri tepkiyle karşılanmıştı. Şahin’in şunları söylemişti;“TSK mensuplarının herhangi birinin veya bir bölümünün bölücü terör örgütünün eline geçmiş olmasından büyük üzüntü duyduğumu T.C. vatandaşı olarak belirtmeliyim. TSK’nın hiçbir mensubu böyle bir duruma düşmemeliydi. Dolayısıyla kendilerinin kurtulmuş olmasından fazla bir sevinç duyamadığımı ifade etmek istiyorum.”
ÖNCEKİ HABER

Grevin ateşi Antep’i ısıttı

SONRAKİ HABER

KUTSAL DUMAN CNBC-e 22.00

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa