21 Ocak 2010 00:00

‘Türk polisini tanı’

AVCILAR’da polisler tarafından dövülerek komalık edilen, beyin kanaması geçiren Güney Tuna, kendisine yapılan işkenceleri mahkeme huzurunda anlattı.

Paylaş

AVCILAR’da polisler tarafından dövülerek komalık edilen, beyin kanaması geçiren Güney Tuna, kendisine yapılan işkenceleri mahkeme huzurunda anlattı. Bir polisin tutuklu yargılandığı davanın ilk duruşmasında Tuna, tutuklu sanık M.B’nin kendini döverken, “yüzüme bak yüzüme, Türk polisini tanı” dediğini söyledi.
Bakırköy 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülmeye başlanan duruşmada, 1’i tutuklu 6 sanık hakim karşısına çıktı. Duruşmada polisler, Tuna’nın kendilerine tekme ve yumrukla saldırmaya çalıştığını ileri sürerek kendilerini savundu. “Resmi evrakta sahtecilik” suçundan tutuksuz yargılanan, Tuna’ya sağlık kontrolünde götürüldüğü Avcılar Devlet Hastanesi’nde ‘sağlam’ raporu veren doktor Ergin Ertan da, Tuna’yı hastanede muayene ettiğini ve darp izine rastlayamadığını, Tuna’nın ise bir şikayeti olmadığını söylediğini belirtti.
‘SİLAHLA TEHDİT ETTİ’
Sanıkların ardından konuşan 21 yaşındaki üniversite öğrencisi Güney Tuna, geçtiğimiz 4 Ekim 2009’da başına gelenleri anlattı. Arkadaşlarıyla Avcılar Mustafa Burcu Parkı’nda oturup şarap içtiklerini ifade eden Tuna, saat 23.30 sularında M. B. ile S. D. adlı yunus polislerinin gelip, parkı terk etmelerini söylediğini, ancak çok sert bir üslupla konuştuklarını vurguladı. 10 dakika sonra tekrar gelen polislerle arkadaşları arasında tartışma çıktığını dile getiren Tuna, daha sonra yaşananları şöyle anlattı:
“Öfkeli olduğunu sezdiğimiz için sakinleştirmeye çalıştık. Arkadaşlar bunun için şakalaşmaya çalışıyordu. Daha sonra nazik bir şekilde üsluplarının sert olduğunu, bizi parktan çıkarmaya hakları olmadığını söyledim. Tüm öfkeleri bana yöneldi. M. B, ‘sen gel bakalım’ gibi bir ifade kullandı ve yüzüme yumruk attı, yere düştüm ama başımı çarpmadım. Sağ kolumu arkadan bükerek kelepçe taktı, küfretmeye başladı. Beni oradan çıkarttı, parkın ilerisinde bir duvar dibine götürdü. Çelme taktı, sol dizimin üstüne düştüm, dizim kırılmış. O halde diz çöktürdü. Arkadaşlarımın yanımıza geldiğini gördüm. M. B, belindeki silahı göstererek gitmedikleri takdirde onları vuracağını söyledi.”
‘ŞAKAKLARIMA VURDULAR’
Bu tehdit üzerine arkadaşlarının oradan uzaklaştığını söyleyen Tuna, şöyle devam etti: “Başıma tekme atmaya başladılar. 6-7 kişiydiler. M. B, yanıma iyice yaklaşıp ‘yüzüme bak yüzüme, Türk polisini tanı’ dedi. Küfür de ediyorlardı. Ekip otosuna bindiğimde, arkadaşım Mustafa Söylemez’in benden önce bindirildiğini gördüm. Arabada darp etmeye devam ettiler. Şakaklarıma gelecek şekilde yumruk atıyorlardı. Ekip otosu içinde duvar dibinden daha çok şiddet gördüm. Sanırım beyin kanamasını, oradaki darptan sonra geçirdim.”
Duruşmaya, tanıkların dinlenmesiyle devam edildi. (İstanbul/EVRENSEL)

TUNA MUAYENE EDİLMEDİ Mİ?
Yaşananların ardından birkaç gün yoğun bakımda kalan Tuna, ekip otosunda gördüğü şiddetten sonrasını net olarak hatırlayamadığına dikkat çekti. Götürüldüğü Avcılar Devlet Hastanesi’nde muayene edilmediğini belirten Tuna, yalnızca bir masada oturan görevlinin kendine bir şeyi olup olmadığını sorduğunu söyledi. Yanında polis M. B. olduğu için korktuğunu, bu yüzden bir şeyi olmadığını söylediğini vurgulayan Tuna, “M. B. beni dışarı çıkartıp hastaneye girdi, bir süre sonra elinde bir belgeyle çıktı. Avcılar Karakolu’na gittik, burada annemle babam bırakılmam için polislerle konuştular. Babam, polislerin hazırladığı bir kağıdı imzalamamı istedi. Kağıtta, ‘sözlü mukavemette bulunduğum, polislerden özür dilediğim’ yazıyordu. Arabayla eve giderken dizim ağrıdığını söyledim. Bir hastaneye gittik. Beyin kanaması geçirdiğim orada fark edildi” diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

‘AKP karanlıkla hesaplaşamaz’

SONRAKİ HABER

Vatandaş ne yapsın?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...