21 Ocak 2010 00:00

SES Gureba’yı savunacak

Bezm-i Alem Vakıf Gureba Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin kapatılarak, binası, arazisi ve tüm malvarlığı ile özel üniversiteye peşkeş çekilmesine karşı SES üyeleri hastane bahçesinde eylem yaptı.

Paylaş

Bezm-i Alem Vakıf Gureba Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin kapatılarak, binası, arazisi ve tüm malvarlığı ile özel üniversiteye peşkeş çekilmesine karşı SES üyeleri hastane bahçesinde eylem yaptı.
Garip-gurebaya ücretsiz sağlık hizmeti verilmesi için kurulan hastanenin kapatılmasına izin vermeyeceklerini duyuran sağlık emekçileri, eylemlerini sürdüreceklerini söylediler. Eylemden önce hastane yemekhanesinde konuşma yapan sağlık emekçileri, tüm hasta ve hasta yakınlarını eyleme davet etti. Hastanelerinin peşkeş çekilmesine karşı olduklarını belirterek eyleme katılan hasta ve hasta yakınları, sağlıkçıların dövizlerini taşıdı, birlikte slogan attı.
Hastane bahçesinde yapılan basın açıklamasında konuşan SES Aksaray Şube Başkanı Songül Beydilli, kurumun SSK ve Sağlık Bakanlığı’na bağlandığı dönemlerde üvey evlat muamelesi gördüğünü belirterek, hastanenin yedi yıldır ihmal edilerek kötü duruma düşürüldüğünü söyledi. Üç yıldır da Vakıflar Genel Müdürlüğü yönetiminde olan hastanenin 1989 yılındaki üniversite denemesi döneminden sonra tarihinin en kötü ikinci dönemini yaşadığını belirten Beydilli, adım adım çökertilip şimdi de üniversite kılıfıyla hastaneden kurtularak kıymetli arazilerin yağmalanmak istendiğine dikkat çekti.
TÜM GERÇEKLER ORTADA
SES Vakıf Gureba İşyeri Temsilcisi Fadime Kavak ise “Tüm gerçekler ortada iken Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün 12 Ocak tarihli Evrensel gazetesinde yayınlanan haberdeki açıklamamıza karşı yaptığı açıklamada hastanenin kapatılarak, personelin başka şekillerde, başka görevlerde değerlendirilmesinin söz konusu olmadığını açıklamıştır” dedi. Basına servis edilen haberlerin satır aralarında şirketlerin ortaya çıktığına değinen Kavak, ayrıca arazi yağması ve peşkeş niyetlerinin görüldüğünü dile getirdi. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün basında çıkan haberleri yalanlarken herkesin gözü önündeki kanun metnini inkar ederek paniğini yansıttığını belirten Kavak “Bezmi Alem Üniversitesi şeffaflıktan uzak, gizlilik içinde yürütülmüş suç saklar gibi kamuoyundan gizlenmiştir. Damdan düşer gibi kanun tasarısı ortaya çıkmış ve apar topar komisyondan geçirilmiştir. Kanun metnindeki esas amaç, arazi yağması, rantiyeden pay kapma ve peşkeş çekme ağırlıklıdır” dedi.
PEŞKEŞTEN VAZGEÇİN
Vakıflar Genel Müdürlüğü’nü kamuoyunu yanıltmaktan vazgeçmesi gerektiğini söyleyen Kavak “ Müdürlüğü derhal Vakıf Gureba Hastanesi’nin tasfiye ve arazisinin rantiyeye peşkeş çekilmesine; personelinin Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün ihtiyaç duyduğu merkez ve taşra teşkilatına dağıtılmasını öngören bu kararından vazgeçmeye; yasa tasarısının TBMM’den çekilmesi için acilen girişimde bulunmaya çağırıyoruz” diye konuştu
Başbakan’a da seslenen Kavak, “Dünyaya örnek olabilecek şefkat sembolü 167 yıllık bir tarihi yok etmenin sosyal, siyasi, hukuki ve manevi faturaları ağır olacaktır” dedi. Sendika olarak yoksul ve garibanların hastanesine sahip çıkacaklarını ifade eden Kavak, bu özelleştirme ve talana izin vermeyeceklerini ilan etti.
(İstanbul/EVRENSEL)

TASARI NE DİYOR?
Yüksek Öğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın Geçici Madde 39’da şu ifadelere yer veriliyor: “Vakıf Gureba Hastanesi faaliyetlerini, bu kanunun yürürlüK tarihinden en geç altıncı ayın sonuna kadar, bu kanunun yürürlüğunden önceki statüsü ile devam ettirir. Yürürlük öncesi Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün kadrosunda olup Gureba Hastanesi’nde çalışmakta olan personelin statüsü, en geç birinci fıkrada belirtilen sürenin sonuna kadar muhafaza edilir.” Akademik unvana sahip çalışanlar ile tıpta uzmanlık öğrenimi görenlerin Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi’ne ataması yapılabileceği belirtilen maddede, diğer personelin ise 4857 sayılı İş Kanunu hükümlerine göre sözleşmeli çalışabileceği kaydedildi. Geçici 39. maddede sözleşmeli çalışmayı kabul etmeyenler için ise şu ifadeye yer verildi: “Sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfındaki personel, Vakıf Üniversitesi’nde istihdam edilmek istemedikleri ya da ataması yapılarak veya sözleşme imzalanarak anılan üniversitede istihdam edilmedikleri takdirde, kazanılmış hak aylık derecelerine uygun olarak Sağlık Bakanlığı’na, diğer personel ise Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce merkez ve taşra teşkilatında ihtiyaç bulunan birimlere naklen atanırlar.”
ÖNCEKİ HABER

İşçiler Balcalı’da 3 yıldır sürdürdükleri mücadeleyi kazandı

SONRAKİ HABER

Ogün Samast polis tarafından izleniyormuş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...