21 Ocak 2010 00:00

Nijerya’da din çatışması alevlendi

SIK sık etkin ve dini çatışmalarla gündeme gelen Afrika’nın en kalabalık ülkesi Nijerya, yeniden alevlenen dini çatışmalara sahne oluyor.

Paylaş

SIK sık etkin ve dini çatışmalarla gündeme gelen Afrika’nın en kalabalık ülkesi Nijerya, yeniden alevlenen dini çatışmalara sahne oluyor.
Ülkenin orta kesimlerindeki Jos kentinde çatışmaların giderek büyüdüğü ve silah seslerinin çevre bölgelerden rahatlıkla duyulduğu belirtiliyor. ABD merkezli İnsan Hakları Örgütü, çatışmalarda en az 200 kişinin öldüğünü açıkladı.
Çatışmaların, Devlet Başkanı Omaru Musa Yar’Adua’nın iki aydır tedavi amacıyla Suudi Arabistan’da bulunmasına denk gelmesi dikkat çekiyor.
Fiili olarak ülkeyi yöneten yardımcısı Goodluck Jonathan’ın, isyanları bastırmak için çatışmalara sert bir şekilde müdahale edilmesi emri verdiği belirtiliyor.
İki aydır hemen hemen basının karşısına hiç çıkmayan Yar’Adua’nın çok ağır hasta olabileceği ifade ediliyor.
SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ
Binlerce askerin çatışmaları bastırmak için konuşlandığı bölgede 24 saatlik sokağa çıkma yasağı ilan etti. Ancak şehir merkezindeki çatışmaların, kentin varoşlarına doğru yayıldığı belirtiliyor. Resmi yetkililer ise çatışmalarda ölenlerin sayısının 20 olduğunu, 40 kişinin de yaralandığını açıkladı.
Zaman zaman alevlenen çatışmaların en şiddetlisi yine aynı kentte 2008 yılı Kasım ayında yaşanmış, her iki taraftan en az 700 kişi hayatını kaybetmişti.
Yeni çatışmaların neden başladığı konusunda herhangi bir bilgi bulunmazken, bazı görgü tanıkları, 2008 yılındaki çatışmalardan dolayı evi yakılan bir Müslümanın evini yeniden inşa etmek istemesi ve bazı Hristiyanların buna müdahale etmesi ile başladığını öne sürüyor.
Devlet başkanının yetkilerinin çok büyük olduğu ülkede, Yar’Adua’nın ölmesi ya da Hristiyan yardımcısı Jonathan’ın yönetime el koyması durumunda çatışmaların büyük katliamlara ulaşabileceği belirtiliyor.
Bir Nijerya mahkemesi, Yar’Adua’nın iki aydır görevinin başında bulunmamasından dolayı, yardımcısı Jonathan’ın tüm devlet başkanlığı yetkilerini kullanmasına karar vermişti.
(DIŞ HABERLER)


ÖNCEKİ HABER

Afganistan’da rüşvet almayan yok gibi

SONRAKİ HABER

Obama’ya 1. yıl armağanı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa