21 Ocak 2010 00:00

Afganistan’da rüşvet almayan yok gibi

BİRLEŞMİŞ Milletler (BM) Uyuşturucu ve Suçla Mücadele Dairesi’nin Afganistan’daki binlerce...

Paylaş

BİRLEŞMİŞ Milletler (BM) Uyuşturucu ve Suçla Mücadele Dairesi’nin Afganistan’daki binlerce
kişiyle yaptığı mülakat neticesinde hazırladığı raporda, Afganların bir yıllık dönemde rüşvet olarak toplam 2.5 milyar dolar ödediği, bu meblağın ülkenin Gayri Safi Milli Hasılasının neredeyse dörtte biri olduğu belirtildi. Raporda, Afganistan’da yetişkinlerin yarısının,
bürokratik işlemler ya da hizmet alımı için bir yılda en az bir kez rüşvet verdiği bildirildi.
Ankete katılanların çoğu, rüşvet ödemeden kamu hizmeti alınamayacağını ifade ederken, yine büyük bir kesim, hizmet, iyi muamele ya da para cezasından kurtulmak için rüşvet vermenin “normal” olduğu görüşünü bildirdi. Rüşvet alan kesiminse en alt düzeydeki memurdan hükümetin üst düzey yetkililerine kadar geniş bir yelpazede olduğuna dikkat çekildi.
En çok polis, yargıç ve diğer yerel yetkililere rüşvet verildiği, ancak öğretmenler, doktorlar ve hemşirelerin bile rüşvet aldığı ifade edildi.
Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, ülkede yolsuzluğun var olduğunu kabul etmekle birlikte, bu sorunun yurtdışında abartıldığını ve bunun başka ülkelerde de olduğunu savunuyor.
Raporun, Afganistan’daki 12 vilayette, geçen ağustostan ekime kadar 7 bin 600 kişiyle yapılan mülakat sonucu hazırlandığı kaydedildi.
Uluslararası Saydamlık Örgütü de, geçen yılki yolsuzluk raporunda, Afganistan’ı 180 ülke arasında 176. sıraya koymuştu. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

AVRUPA GERÇEĞİ

SONRAKİ HABER

Nijerya’da din çatışması alevlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...