21 Ocak 2010 00:00

Gizli bilgilerin sahipleri

GEÇTİĞİMİZ yıl “açılım” ve “çalıştay” tartışmaları ile geçti. Bu tartışmalar 2010’da da devam edecek. Çalıştaylardan biri de Alevilere ilişkindi.

Paylaş

GEÇTİĞİMİZ yıl “açılım” ve “çalıştay” tartışmaları ile geçti. Bu tartışmalar 2010’da da devam edecek. Çalıştaylardan biri de Alevilere ilişkindi. Son birkaç yıldır Aleviler ve Alevilerin taleplerine dair tartışmalar süreduruyor.
Yaşanan bu tartışmalarla birlikte görsel ve yazılı basın, Alevilikle ilgili haberlere yer veriyor.
Basından izleyebildiğimiz bu gelişmelerle birlikte Alevilikle ilgili kitaplar da tekrar gündeme geliyor. Konuya meraklı okuyucu için kitaplar başvuru kaynağı görevini görüyor. Eski kitapların yeni baskıları yapılırken, yeni çalışmalar da yayımlanıyor. Yurt Kitap Yayın tarafından araştırma-inceleme başlığı ile ‘Gizli Bilgilerin Sahipleri ve Aleviler’ adlı bir kitap yayımladı. Kitap, Ünsal Öztürk’ün imzasını taşıyor. Aleviliğin kaynağı üzerinde duran Öztürk, bu kaynağın ışık olduğunu dile getiriyor. İnsanlığın yolları üzerinde düşünen Öztürk, Alevilerin yoluna ilişkin şunları dile getirmiş; “Bir de Hakk’ı bilenler vardı. Bu dünyayı Hakk’ın yaptığını, Allah’ın ise sahip çıktığını biliyorlardı. Süreklerine Yol diyorlardı. İnsanlığın geldiği tüm aşama onlar için aşikardı. Yol doğruluk üzerineydi. Yol’dan çıkan Zulmet Deryası’na düşmüş demekti. Bir kervandı onlar. Doğruluktan gelmiş, doğruluğu sürmekteydiler. Karanlıkla, kötülükle işleri olmamıştı. Baki dünyasının malıydılar...” (s.19)
MERAKLILARI İÇİN
Öztürk, Alevilikle ilgili yanlış olduğunu düşündüğü yorumlara ilişkin de eleştirilerini sunarak, cevap veriyor. İlk Hristiyanların Alevi olduğu yönündeki düşünceyi eleştiren Öztürk, bunun doğru olmadığını söylüyor. Öztürk, buna karşı kendi düşüncesini inanç sistemi üzerinden yanıtlıyor. Öztürk’ün kitabında Sâbiiler, Esseniler, Paulikienler, Bogomiller ve Katharlar hakkında bilgilere de yer veriliyor. Ağırlıkta Sâbii inancına önemli yer veren Öztürk, kaynak olarak Prof. Dr. Şinasi Gündüz’ün yaptığı çalışmalar ve Sâbiilerin kutsal kitabı Ginza’dan yararlanmış. Alevilikle ilgili yararlandığı kaynakların başında ise Başköylü Seyyit Hasan Efendi yer alıyor. Alevilik üzerine yazılmış eserlere meraklı olan okuyuculara Öztürk’ün kitabı dikkat çekici gelebilir.
Şerif Karataş
ÖNCEKİ HABER

Kütüphanede kahkahalı söyleşi

SONRAKİ HABER

Şiirin kalbi Antalya’da atacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...